Kauan kaivattua perspektiiviä

Viime viikkoina ja kuukausina olemme päässeet todistamaan mielenkiintoista näytelmää sijoitusmarkkinoilla ja maailman pörsseissä. Uutiset ovat välillä synkkiä ja välillä iloisia. Epävarmuutta on paljon ilmassa. Silti allekirjoittanut on jatkanut pitkäntähtäimen osto-ohjelmaansa, jopa hieman vauhtia kiihdyttäen. Miksi?

Siksi, että tulevaisuuden tuotto-odotukset ovat nousevat, mitä matalammaksi pörssikurssit vajoavat. Yksittäisten yhtiöiden lähinäkymiä en ala arvailemaan, mutta laajojen indeksien pitkän aikavälin tuotto-odotukset ovat hyvät. Täytyy vain löytää oikea perspektiivi, millä sijoitustuotteita seuraa ja hankkii.

Tästä puhui taannoin myös Vanguardin toimitusjohtaja John J. Brennan, joka oli aina vuoteen 2009 asti Vanguardin leivissä. Brennan ei juurikaan taivastellut, sitä miksi S & P 500 on tuottanut vuosikymmenen alusta näihin päiviin huonosti, osingot uudelleensijoitettunakin. 80-ja 90-luvuilla tuotot olivat kovempia, joten pitkän aikavälin tasapaino alkaa taas löytyä. Pitkän aikavälin tuotto-odotus on noin 10 %/vuosi miinus inflaatio. Hyvät ajat eivät voineet siis jatkua ikuisesti, eivätkä kaikki vuodet/vuosikymmenet voi olla keskimääräistä parempia.

Sen sijaan Brennan pohti, kuinka todellinen sijoitusaika on tutkimusten ja empiirisen kokemuksensa mukaan pidentynyt huomattavasti elinaikaodotuksen kasvaessa. Enää ei säästetä eläkkeelle vaan myös eläkkeellä. Nuorena opittu elämäntapa jatkuu mitä todennäköisemmin myös vanhemmalla iällä. Jokaisen kannattanee kannattanee laskea, mitä 5-10 vuoden lisäys sijoitusaikaan tekee sijoitetulle loppusummalle. Tulet varmasti yllättymään lopputuloksesta…

Innokkaana talouslehtien lukijana Brennan on pohtinut myös, mitä itse kirjoittaisi osakkeista. Hänen viisautenaan olisi: “In the long run, stock returns are likely to revert to historical averages” eli pitkällä aikavälillä osakkeet todennäköisesti tuottavat historiallisen keskiarvonsa verran. Ei siis kovin seksikästä eikä myyvää, mutta raudanlujaa totuutta.

-Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

LEO Pelkonen19 Heinäkuu, 2011Usein kiinnitetään osakesijoituksissa lyhyenajan kurssikehityksiin ja kehotetaan lisäämään näiden osuutta salkussa, mutta osakkeen arvon ollessa tilapäisen osto kauden takia 10-30 % yliarvostettu on suuri riski ostaa kaikki osakkeet juuri silloin, kun osakkeen arvo on korkeimmillaan ja huomata sen jälkeen sijoittamisen kannattamattomuuden. Osa sijoituksesta voi olla lyhytaikaista, jolla etsii pikavoittoja, mutta pääosa sijoituksista tulisi kuitenkin olla pitkäaikaisia, jolla saavuttaa niukemman voiton varmemmin. eikä tule niitä lyhytaikaisia suurua tappioita.

Jarno20 Heinäkuu, 2011Teoriassa osakkeiden hinnat kasvavat samaa tahtia kuin kansantuote. Jos näin ei olisi, niin pörssiosakkeiden osuus maailmanvauraudesta joko kasvaisi tai vähenisi. Jos tuo edeltävä lause ja tekstisi pitää paikkansa, niin sinä taas ajattelet maailmantalouden kasvavan tasaista vauhtia. Näin ei ainakaan historiassa ole ollut ja on vaikea uskoa, että niin olisi tulevaisuudessa.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit