Katulapsikin sen jo tietää!

Oletko koskaan vaellellut Aasian köyhissä maissa ja kaupungeissa? Takavuosina  katulapset kerjäsivät aina amerikkalaisilta turisteilta rahaa. Samoissa kaupungeissa pyörineet japanilaiset reppureiskat saivat olla rauhassa. Nykyään kaikki on silläkin rintamalla toisin.

Viime vuosina tarkkasilmäinen sivustakatsoja on voinut huomata radikaalin muutoksen; amerikkalaisten taalat eivät enää kiinnosta. Japanilaiset ja heidän jeninsä ovat nousseet kerjäläisten suosioon. Dollari ei selvästikään ole enää SE statussymboli, mitä se on joskus ollut. Valtikka on jo siirtynyt itään. Maailma halajaa jo uutta reservivaluuttaa, vaikka amerikkaiset vielä kuvittelevatkin kaiken olevan vain väliaikaista. Juna meni jo.

Tapasin taannoin kaljalla tulevaisuudentutkija Elina Hiltusen, joka kehoitti aistimaan hiljaisia signaaleja. Ne löytyvät usein elämän sivukujilta ja alakulttuureista. Nuoriso omaksuu ne ensin, vanhukset nyrpistävät nokkiansa. Joskus seuraa läpimurto ja sitten suurempi yleisö lähtee seuraamaan trendiä.  Kukapa vielä 80-luvulla oikeasti uskoi viherpiiperrykseen? Nykyisin Citymarketeissa raivataan lisätilaa luomulle ja tuulimyllyn siipiä väännetään kilpaa. Sillä, joka aistii signaalin, on aina ratkaiseva etumatka.

Miten sijoittaja voisi varautua siihen, mitä katulapset jo tuntuvat tietävän? Ensimmäisenä ja helpoimpana ratkaisuna tulee mieleen etsiä ETF:iä, jotka sijoittavat kauko-idän yritysten osakkeisiin ja bondeihin. Vaihtoehtoinen tie on ostaa alueiden valtiolainoja.

Haistatko jo sijoittajan pyhän kolminaisuuden liiton? Ostovoima on kasvussa, väestä nuorta ja kasvun nälkä on kova. Kehittyvien maiden kokonaisuutta kannattaa katsoa aina kokonaisuutena, mikäli mahdollista. Tutkimisen arvoisia ETF:iä ovat ainakin seuraavat:

1. Vanguard MSCI Emerging Market ETF (VWO)

2. MSCI AC Asia Ex Japan TRN Index ETF (DBX1AE)

3. iShares Barclays Capital Emerging Market Local Govt Bond (SEML)

-Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Pekka H.31 Elokuu, 2011Miten itse suhtaudut valuuttariskiin sijoitettaessa kehittyvien maiden bondeihin (mainitsemasi iSharesin SEML ETF)?

Olisiko dollarimääräinen “iShares JPMorgan $ Emerging Markets Bond Fund (SEMB)” parempi?

Petre4 Syyskuu, 2011Moi!
Pahoittelen hidasta vastaustahtia.
Valuuttariskeissa nojaan usein BoE:n tutkimukseen, jossa pitkäjänteisen sijoittajan ,joka tekee säännöllisiä sijoituksia ei tarvitse pohtia valuuttariskejä liikaa. Ajan saatossa valuuttojen heilahdukset tasaantuvat.
Toki valuuttariskiä on syytä pohtia hieman lyhyemmällä tähtäimellä esim näin:Valuuttariski syntyy automaattisesti silloin kun sijoitetaan oman maan valuutta-alueen ulkopuolelle. Jos ostan euroissa
noteerattua Japani-osakerahastoa, minulla on valuuttariski suhteessa jeniin.

Jos taas ostan jenissä noteerattua rahastoa joka sijoittaa EMU-maiden osakkeisiin, minulla ei ole juurikaan valuuttariskiä (poislukien niiden yritysten osalta joiden kotipaikka on EMU-maassa, mutta paljon
toimintaa on myös EMU-alueen ulkopuolella).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit