Siirry pääsisältöön

Katseet öljyssä – mitkä osakkeet hyötyvät heilunnasta eniten?

Öljyn hinta pomppasi rajusti viime viikolla Saudi-Arabian öljykenttille tehtyjen drone-iskujen seuraksena. Maanantainen nousu raakaöljyn hinnasta oli suurin päiväkohtainen muutos vuosikymmeniin. Kaksi maailmalla seuratuinta öljylaatua ovat eurooppalainen Brent-öljy ja amerikkalainen West Texas Intermediate (WTI) -laadun raakaöljy. Brent-öljy noteerattiin viime viikolla korkeimmillaan lähes 70 dollarissa barrelilta, kun sen päätöskurssi perjantaina ennen iskuja oli 60,12 dollaria. Hinta oli siis parhaimmillaan lähes 16 % nousussa. Se kuitenkin menetti valtaosan noususta viikon edetessä ja päätti perjantaina 64,64 dollariin.

Turbulenssi öljyn hinnassa on näkynyt myös Nordnetin kaupankäyntitilastoissa. Öljyosakkeiden ja öljyä seuraavien viputuotteiden kaupankäyntivolyymit olivat viime viikolla moninkertaiset normaaliin verrattuna.

Ruotsalaisilla öljy-yhtiöillä suuri määrä kauppoja

Kauppamäärissä mitattuna ruotsalaisten Lundin Petroleum ja Africa Oil -yhtiöiden kauppa kasvoi eniten tavalliseen kaupankäyntipäivään verrattuna. Iskujen jälkeisenä maanantaina Lundin Petroleumin osakkeella tehtiin 664 % normaalia enemmän kauppaa ja Africa Oilin osakkeella 420 % enemmän kauppaa.

Nordnetin asiakkaiden omistetuimmat öljy-yhtiöt

Uusien omistajien lukumäärän suhteen eniten uusia omistajia houkutteli norjalainen Equinor (entinen Statoil) ja Lundin Petroleum. Seuraavassa listauksessa on asiakkaidemme omistetuimmat öljyalan osakkeet (17.9.).

YhtiöMaa Omistajia yhteensä Kurssikehitys 3 v
EquinorNorja1318842 %
Lundin Petroleum Ruotsi 4 387112 %
Africa OilRuotsi3 771-29 %
DNO Norja3 624 77 %
Maha EnergyRuotsi2 887307 %
EnQuestRuotsi2 329-6 %
Tethys OilRuotsi1 18555 %
ShaMaran petroleumRuotsi1 184

61 % asiakkaistamme odottaa öljyn hinnan nousevan

Öljy-yhtiöiden osakkeiden lisäksi öljyn hinnan kehityksellä voi spekuloida sertifikaateilla, minifutuureilla ja Unlimited turboilla. Nämä seuraavat Brent-öljyn hintaa ja niillä on mahdollista tehdä tuottoa nousevan hinnan (long) lisäksi myös laskevaan hintaan (short). Pörssilistatuilla tuotteilla voit hyödyntää Brent-öljyn liikkeet ilman vipua tai jopa 15-kertaisella vivulla. Kun lasketaan Nordnetin asiakkaiden pörssilistattujen tuotteiden omistukset yhteensä, 61 % odottaa öljyn hinnan nousevan (61 % long vs. 39 % short). Vuoden aikana usko nouseviin öljyn hintoihin on kuitenkin laskenut, kuten alla olevasta kaaviosta nähdään.

Syyt öljyn hinnan nousun takana

Öljyn äkillisen hinnan nousun taustalla oli siis hyökkäys Saudi-Arabian suurimmille öljykenttille Abqaiqiin ja Khuraisiin. Menetetty öljytuotanto on noin 5,7 miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä, mikä on peräti 5 prosenttia koko maailman päivittäisestä tuotannosta.

Saudi-Arabia ilmoitti jo alkuviikosta, että kolmasosa tuotannosta on palautettu, mutta kertoi samalla, että voi kestää useita viikkoja, ennen kuin täysi tuotantokapasiteetti saadaan takaisin käyttöön.

Jemenin huthikapinalliset ilmoittivat olevansa iskun takana, mutta Yhdysvallat totesi Iranin olevan pääsyyllinen iskuun. Huthikapinalliset varoittivat viime viikolla uusien iskujen mahdollisuudesta.

Hyödynnä öljyn liikkeet ilman välityspalkkioita!

Uskotko öljyn hinnan nousevan vai laskevan? Voit spekuloida öljyn hinnan suunnalla ja käydä kauppaa Nordnet Markets -tuotevalikoiman tuotteilla ilman välityspalkkioita. Yli 100 euron kaupoista ei veloiteta välityspalkkiota.

Markets-valikoimasta löytyy tuotteita ilman vipua (vipukerroin 1) ja jopa 15-kertaisella vipukertoimella. Esimerkiksi: Jos ostat öljyn hinnan laskusta hyötyvän sertifikaatin X10-vivulla, nousee sertifikaatin arvo 10 %, kun öljyn hinta nousee 1 %.

Ennen viputuotteilla kaupankäyntiä tutustu tuotteisiin ja niiden riskeihin. Sinun täytyy myös tehdä tietämystesti, ennen kuin voit käydä kauppaa viputuotteilla.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
24.09.2019 19:01

Milloin Wärtsilän osakkeesta tulee aliarvostettu ?

Nimetön
Nimetön
01.10.2019 21:10

On ikävää, että markkinat reagoivat näin voimakkaasti tällaiseen terroriin. Tämä osaltaan mahdollistaa niiden vaurastumista ja entistä kovempia toimia.