Katsaus vuoden 2013 veikkauksiin ja veikkauksia vuodelle 2014

Kuluva vuosi on jälleen lähestymässä loppuaan ja on jälleen aika katsoa miten vuosi sitten asettamani veikkaukset ovat toteutuneet ja asettaa uudet veikkaukset vuodelle 2014. Veikkausten asettamisesta on muodostunut jo lähes traditio, sillä tämä on jo viides kerta, kun käsittelen blogissani näitä veikkauksia.

https://www.nordnet.fi/blogi/sijoitusvuosi-2012-ja-veikkauksia-vuodelle-2013/20/12/2012/

Linkin takaa löytyvässä blogikirjoituksessa asetin kuluvalle vuodelle seuraavia veikkauksia:

1) Rahan painamista tullaan jatkamaan

Veikkaus osui oikeaan, sillä rahanpainamista on jatkettu läpi vuoden Atlantin molemmilla puolilla. Lisäksi Japani on ottanut ennennäkemätön mittakaavan elvytyksessään.

2) Euroalue tulee säilymään nykymuodossa läpi koko vuoden ajan

Vuosi 2013 on ollut Euroalueen osalta yllättävän rauhallinen ja Kreikan eroon liittyvä spekulaatio ei ole ottanut tuulta purjeisiinsa, näin ollen veikkaus osui oikeaan.

3) Volatiliteetti tulee säilymään korkealla

Tämä ennustus taitaa kallistua virheen puolelle, sillä volatiliteetti on pysynyt verrattain matalana läpi koko vuoden. Euroalueen ongelmat ovat jääneet EKP:n toimien varjoon ja jatkuva rotaatio koroista osakkeisiin on pitänyt huolta siitä, että suurempia myyntiaaltoja ei ole päässyt syntymään.

4) Yhdysvaltojen talous tulee olemaan odotuksia vahvempi

Yhdysvaltojen talous on yllättänyt kaikki positiivisesti, kun asuntomarkkinat, autoteollisuus, löysä rahapolitiikka ja liuskekaasubuumi ovat nostaneet Yhdysvaltojen talouden vahvaan kasvuun. Q3’13 kasvu on kiihtynyt jo yli neljään prosenttiin (varastojen ylisuuri kasvu selittää tästä noin prosentin) ja näyttääkin siltä, että Yhdysvallat tulee palaamaan trendikasvulleen ( ~3%) lähivuosien aikana.

5) Ranskan talous ajautuu entistä heikompaan tilaan

Osui ja upposi, Ranskan talous on kesän pienen nousun jälkeen kääntynyt taas laskuun ja maata uhkaa kolmas taantuma viimeisen seitsemän vuoden sisällä. Toki olin odottanut, että talous kääntyy laskuun jo keväällä, eli olin ennusteessani noin 6kk liian aikaisessa.

6) Yhtiöiden laatu korostuu entistä enemmän

Kyllä. Pörssissä hyvät vahvan kilpailuedun yhtiöt (Sampo, NRE, Tikkurila, KONE yms.) ovat jatkaneet erittäin vahvaa kehitystään. Vastaavasti heikommat yhtiöt (Ruukki, Kumpu, Componenta yms.) ovat jatkaneet korpivaellustaan. Tänä vuonna Helsingin Pörssissä on nähty jopa useampia pörssiruumiita, jotka ovat pörssillemme hyvin harvinaista. Luonnollisesti tämä yhtiöiden hyvä kehitys on heijastunut myös niiden osakekursseissa.

7) Outokummun Inoxum kaupan karuus alkaa paljastua

Outokummun Inoxum kauppa menee Stora Enson Amerikan seikkailujen ja Atrian Venäjä valloituksen jatkoksi Suomen taloushistorian surkeimpiin yritysjärjestelyihin. Viimeinen surkuhupaisa sinetti saatiin, kun Outokumpu joutui myymään Inoxumin parhaat osat takaisin ThyssenKruppille. Harvoin tulee eteen yritysjärjestelyä jossa molemmat osapuolet ovat lopulta häviäjiä.

8) Matkapuhelinmarkkinoilla ekosysteemit lukittavat asemiaan

Veikkasin vuosi sitten, että vuoden lopussa markkinoilla on enää 2 merkittävää ekosysteemiä. Blackberryn kuolema oli verrattain helppo ennustaa ja näin ollen kyseessä oli pitkälti veikkaus Windows Phonen suhteen. Uskoin sen joko onnistuvan voittamaan merkittävästi markkinaosuutta tai sitten seuraavan Blackberryä Tuonelaan.  Windows Phone jatkaa edelleen pyristelyään Androidin ja iOS:n puristuksessa ja monilla markkinoilla se on itse asiassa onnistunut jopa kasvattamaan markkinaosuuttaan. Kuitenkin se on kaikkea muuta, kuin sementoinut asemansa johtavien ekosysteemien joukossa.

9) Helsingin pörssissä nähdään useita listautumisia

Helsingin Pörssissä nähtiin useita listautumisia kun Taaleritehdas, Orava Asuntorahasto ja Restamax listautuivat pörssiin. Tämä on erittäin positiivista näivettyvälle pörssillemme.

10) Helsingin Jokerit voittaa jääkiekon Suomen mestaruuden 🙂

Ehkä sitten tänä vuonna?

 

Veikkauksia vuodelle 2014

 

Eurokriisi leimahtaa uudelleen liekkeihinsä. Eurokriisin kipinä on kytenyt jatkuvasti, mutta sen leimahtaminen liekkeihin on vältetty EKP:n toimenpiteillä ja globaalilla talouden elpymisellä. Uskon, että kriisi tulee tänä vuonna saamaan bensaa liekkeihinsä todennäköisesti Ranskasta tai Kreikasta. Ranskan tapauksessa odotan talouden pysyvän taantumassa pitkälle ensi vuoteen ja karmeiden talouspoliittisten päätösten vuoksi maan luottoluokitus tulee laskemaan. Tässä vaiheessa markkinat tulevat todennäköisesti kyseenalaistamaan entistä enemmän Ranskan ja samalla koko Euroalueen maksukyvyn. Kreikan tapauksessa poliittinen levottomuus kasvaa ja spekulaatio vallanvaihdosta (uudet vaalit) on todennäköinen seuraavan 12kk aikana.

Suomi menettää AAA luokituksensa. Vaikka Suomen absoluuttinen velka suhteessa BKT:hen ei edelleenkään ole kovin korkea, massiivinen budjettivaje, uskottavan rakenneuudistuksen puutos sekä olematon talouskasvu tulevat johtamaan luottoluokituksen laskuun.

Kullan hinta laskee. Minulla (niin kun ei kenelläkään muullakaan) ole tähän mitään kunnon fundamenttiperusteita. Yksi syy tämän uskomuksen taustalla on markkinoiden luottamuksen vahvistuminen Yhdysvaltojen taloutta ja samalla dollaria kohtaan joka vähentää tarvetta turvasatamalle.

Euro heikkenee selvästi. Euro tulee 2014 aikana heikkenemään selvästi, kun Yhdysvaltojen talous kiihdyttää ja Eurooppa jää lähtöruutuun sutimaan. Samalla FED tulee vetämään elvytystä asteittain pois ja EKP todennäköisesti lisää elvytystään. Tämä kaikki puoltaa Euron selkeää heikentymistä ja pidänkin mahdollisena, että Euron kurssi suhteessa taalaan olisi vuoden lopussa lähempänä 1.20 tasoa, kuin nykyistä.

Volatiliteetti tulee kasvamaan. Tämä ennuste on helppo ottaa uusiksi edellisvuodelta, sillä uskon Eurokriisin uudelleen eskaloitumisen kasvattavan volatiliteettiä. Lisäksi osittain jo haastavaksi kohonneet arvostustasot ja FED:n elvytyksen vähentäminen tulevat kasvattamaan volatiliteettiä. Lyhyesti sanottuna edessä on selvästi kuoppaisempi pörssivuosi, kuin vuosi 2013.

Venäjän talouskasvu tulee jäämään odotuksista. Venäjän talous on ollut kuluvana vuonna yllättävän vaisu, kun öljyn odotettua matalampi hinta ja paine raaka-aineissa on rasittanut taloutta. Uskon raaka-aineiden matalasuhdanteen jatkuvan läpi vuoden ja myös öljyssä on laskupaineita liuskekaasubuumin vuoksi. Talouden kapean rakenteen vuoksi eivät muut sektorit tarjoa riittävää vetoapua ja talouden jäykät rakenteet hidastavat uudistuksia. Venäjän talouskasvu voi hyvin jäädä ensivuonna reiluun kahteen prosenttiin.

Suurten pörssi-indeksien (DAX & S&P500) kokonaistuotto tulee jäämään yksinumeroiseksi. Perustelu tälle on yksinkertainen, arvostustasot alkavat olla haastavilla tasoilla ja Yhdysvalloissa tuloskasvu tulee jäämään odotuksia vaisummaksi, sillä marginaalit tulevat supistumaan (syklissä edessä margin squeeze vaihe). Euroopassa taas heikko kotimarkkina tulee pitämään tuloskasvun vaisuna.

Kiinan talous ei romahda ja siirtymä on odotuksia kivuttomampi. Markkinoilla arvuutellaan tällä hetkellä paljon sitä, miten Kiinan suuret talousreformit tulevat vaikuttamaan maan tulevaisuuteen, kun maa siirtyy investointivetoisesta talouskasvusta kulutusvetoisempaan malliin. Osa ekonomisteista odottaa jopa talouden romahtamista. Mielestäni pelot ovat liioiteltuja, sillä Kiina on viimeisen 20 vuoden aikana näyttänyt sen keskusjohtoisen talousmallin voiman. Toki taloudessa on ongelmia, talouden vahvan kilpailukyvyn, massiivisten valuuttavarantojen ja keskusjohtokontrollin myötä uskon tämän muutoksen onnistuvan odotettua kivuttomammin.

Pörssissä nähdään jälleen uusia listautumisia. Uskon, että suotuisa markkinatilanne yhdessä melko houkuttelevien valuaatiotasojen kanssa (siis listautumismielessä) tulevat houkuttelemaan pörssiin useita uusia listautujia. Tämä on sijoittajan kannalta erittäin mukavaa, sillä se kasvattaa kotimaisen pörssin sijoitusavaruutta.

Chicago Blackhawks voittaa Stanley Cupin. Olen viimeiset kolme tai neljä vuotta veikannut Jokerien mestaruutta, mutta tällä kaudella minun on siihen vaikea uskoa. Näin ollen laitan ennustukseni toiselle suosikkijoukkueelleni.

Rauhallista joulua kaikille lukijoille!

Photo credit: sarae / Foter.com / CC BY-ND

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
5 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
24.12.2013 13:35

Kiitos hyvistä ja selkeistä kirjoituksista , jotka auttavat vähän hahmottamaan tulevaisuutta.

Itse olen hyvin epäileväinen USA:n talouden suhteen ja uskon dollarin arvon jyrkkään pudotukseen rahan painamisen seurauksena. Kai se USA:n lainansaanti ulkomailta alkaa olla tien päässä?

Uskon myös euron hajoamiseen tulevana vuonna vai miten ne siellä Kreikassa muuten saisi talouden nousuun?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
27.08.2014 17:00

Terve, tuossa huvittuneena luen elokuussa -14 jälkiviisaana niin varmana vaikka vuotta on jäljellä että Teppo on kyllä ollut jollain muulla planeetalla kuin maassa. Niin kaukana noista ennustuksistasi joka ikinen on. USAn taloushan on osoittanut aina kuinka joustavasti se sopeutuu ja saa käännettyä taloutensa niin edes lainakellon tikitys ei saa sitä kansantaloutta kaatumaan tälläkään vuosikymmenellä. Ja jos on tiukka paikka kyllä kunnon sota saa kysyntää taas aikaan ja operaatio öljymaassa saa kyllä sen talouden nousua pidettyä yllä. Nythän on tietysti helppo todeta, että jenkkienhän täytyy jo jarrutella hiukkasen, joka taas vahvistaa dollaria…. Toki euro voisi hajotakin mutta tokko tänä tai ensi… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
25.12.2013 17:01

Hyviä veikkauksia holdarin makuun 🙂

Nimetön
Nimetön
29.12.2013 22:23

Hei! Pyyntöni ei varsinaisesti liity tähän kirjoitukseen, mutta voisitko kommentoida omistustasi Aktiassa ja kertoa ajatuksiasi yhtiöstä. Mainitsit kirja-arvostelun (Hajauta tai hajoa) Aktian osakkeita. Kiitos!

Nimetön
Nimetön
07.04.2014 01:48

kirjoitti:Voi kun kaikki pe4e4tf6ksiin vajitutakat olisi todellisia uskovaisia, mut hyve4 kun osa on. Kiitos Sari esimerkilliseste4 tyf6ste4si meide4n kaikkinen eteen, siunatkoon Herra sinua ja sinun perhekuntaasi, SILLOIN JOULU LUONAMME ON.