Katsaus vuoden 2010 veikkauksiini ja uusia ajatuksia vuodelle 2011

Vuosi sitten samaan aikaa tein useita veikkauksia vuodelle 2010 vanhassa blogissani. Veikkaukset eivät olleet kovin vakavamielisiä, sillä niiden horisontti 12kk oli monessa tapauksessa riittämätön. Lisäksi moni aihe oli selvästi oman ydinosaamiseni ulkopuolella joten ne olivat todellakin veikkauksia. Nyt on aika katsoa miten veikkaukseni osuivat kohdilleen ja tehdä uusia veikkauksia ensivuodelle.

Ohessa on kopiona vanhasta blogistani viimevuotiset veikkaukseni. Kursivoitu teksti on vanhaa ja alla olevat kommentit (ei kursivoitu) ovat uusia. Pahoittelen lukijoille ä ja ö kirjainten puuttumista vanhoista teksteistä, kirjoitin ne aikana jolloin minulla ei ollut käytössäni näppäimistöä jossa on ä ja ö kirjaimet.

Veikkauksiani vuodelle 2010

-S&P500 indeksi kay seuraavan 12kk aikana selvasti alle nykyisen arvonsa ja vuoden lopussa se on matalammalla tasolla kuin nyt (OMXH:sta) on vaikea sanoa mitaan, silla pelkastaan Nokian ja Fortumin kurssiliikkeet saattavat heiluttaa indeksia).

Ensimmäinen veikkaus osui kohdilleen, S&P500 kävi kesällä selvästi alkuvuoden tasoa alempana. Kuitenkin kurssit ovat nousseet noin 10% vuoden takaisesta ja näin ollen toinen veikkaukseni meni väärin.

-Kuten aikaisemminkin olen kirjoittanut, uskon Yhdysvaltojen BKT:n supistuvan ensi vuoden toisella puoliskolla.

Virallisia lukuja ei ole julkaistu, mutta lisäelvytyksen vetämänä talous tulee kasvamaan H2 aikana. Näin ollen veikkaukseni oli väärä.

-Pahin on ohi (maailman taloudessa).

Tämä oli enemmänkin toteamus kuin veikkaus, sillä akuutti järjestelmän romahdusvaara oli ohi.

-Maailmantalouden kasvu on hidasta joten Suomen talous ei starttaa viela ensi vuonnakaan. Talla on katastrofaalisia seurauksia Suomen taloudelle.

Vielä alkuvuodesta näytti siltä, että Suomen talous ei lähde käyntiin. Kuitenkin kesän/syksyn aikana talous alkoi vihdoin kasvaa ja pahimmalta vältyttiin Suomessa.

-Edelliseen liittyen konepajojen tilauskannat eivat kasva porssin odottamalla tavalla, korjausliike yksittaisilla yhtioilla.

Tilauskannat kasvoivat konepajoilla kohtalaisesti ja kurssit raketoivat. Tänään konepajat ovat lähes poikkeuksetta lähellä all time high:tä. Pieleen meni.

-Suomi menettaa Tripla-A luottoluokituksensa (kosmeettisia vaikutuksia, koska uusi luokitus on vain luokkaa alempi, psykologinen vaikutus on suurempi).

Kantava ajatukseni tässä olisi se, että luottoluokittajat ottavat kovemman leikkurin käyttöön luokituksia antaessaan. Suomea varoitettiin tulevista ongelmista, mutta luottoluokitusta ei pudotettu.

-Suomessa vaalien lahestyessa, poliitikon heittavat sellaisen maaran lokaa yrittajien, parempi tuloisten ja sijoittajien niskaan, etta oikein pahaa tekee (populismia).

Tämä meni nappiin, Hetemäen ryhmä ei anna yrittäjlle enää risua vaan tarjoaa sitä vastoin halon iskua päähän.

-Suurin osa raaka-aineista (etenkin metallit) kayvat seuraavan 12kk aikana huomattavasti alempana kuin nyt (poikkeuksena kulta).

Huomattava osa raaka-aineista kävi alemmalla tasollaan mitä ne olivat vuoden 2010 alussa.

-Euro heikkenee ja punta vahvistuu.

Euro heikkeni vuoden aikana noin 10% dollaria vastaan, mutta punta ei vahvistunut odottamallani tavalla, syynä oli Cameronin odottamaani suuremmat leikkaukset.

-Fed jatkaa rahan painamista.

Tämä meni nappiin, QE2 tuli ja rahaa painettiin rajusti lisää.

-Korkotaso pysyy alhaisena.

Tämä ei ollut veikkaus vaan ennemminkin toteamus, korkotason nousu ei vain ollut mahdollista.

-Euro-alueen hajoamisella spekuloidaan taas, kun Irlanti, Kreikka ja Latvia keikkuvat defaultin rajoilla.

Näinhän tässä kävi. Spekulointia käydään edelleen.

-Ukraina joutuu maksukyvyttomaksi, mutta se pelastetaan ja seuraukset eivat ole vakavia (jos pelastusta ei tule, niin koemme uuden kriisin jossa kaatuu useampia valtioita. Kandidaatteja ovat mm. Irlanti, Kreikka, Latvia..).

Teknisesti tämäkin meni oikein. Ukrainan valtion rautatieyhtiö ei kyennyt hoitamaan maksujaan ja Ukraina itse omistaa yhtiö. Ukrainan lisäksi virallisen defaultin tekivät Kreikka ja Irlanti (kyllä, mielestäni pelastuspaketti on yhtä kuin default).

-Pankit alaskirjaavat viela paljon tavaraa taseistaan.

Tämä meni puihin johtuen FED:n ja EKP:n tekemistä mark-to-market säännöstän muutoksista. Käytönnässä pankit saavat tällä hetkellä arvostaa assettejaan taseissaan miten haluavat. Alaskirjaukset tulee tehdä joskus.

-Nokian toimitusjohtaja vaihtuu.

Tämä meni oikein, OPK sai lähteä.

-Suomi saa Olympiamitallin jaakiekossa.:)

Niin meni tämäkin, pronssiahan sieltä tuli.

Veikkauksia vuodelle 2011

Jälkeenpäin katsottuna viimevuotisia veikkauksia oli liian paljon ja sen vuoksi tiivistän tämän vuoden listan kymmeneen eri veikkaukseen.

1.     Odotan, että S&P500 tuloskasvu ei jatku analyytikoiden odottamalla tavalla. Liikevaihtojen kasvu on tahmeaa ja kilpailu alkaa murentaa marginaaleja. Tuottavuuden nousu ei enää tarjoa tukea tuloksille. Tämän vuoksi uskon, että S&P500 tulee olemaan vuoden päästä nykyistä matalammalla tasolla ja näin ollen pörssivuoden 2011 tuotto jää negatiiviseksi S&P500 osalta.

2.     Konepajojen kurssitasot ovat Helsingissä kestämättömät ja tämän päivän kursseilla niitä ostava sijoittaja tekee huonot kaupat. Sijoittajat tulevat pettymään kun konepajojen kannattavuudet eivät nousekaan sijoittajien odottamaan tahtiin. Uskon useiden konepajojen kurssien käyvän tänä vuonna huomattavasti (-20%) alempana nykyiseen kurssitasoon nähden.

3.     Nokia onnistuu vihdoin saamaan kunnon hittituotteen markkinoille. Lisäksi Nokia ei vaihda Androidiin. Uskon uuden toimitusjohtajan ja organisaatiomuutosten mahdollistavan vihdoin tehokkaan tuotekehityksen jonka myötä hittilaitteen saaminen markkinoille on mahdollista. Lisäksi olen varma, että yhtiö ei ota Androidia käyttöön ainakaan vuonna 2011.

4.     Korkotaso pysyy alhaisena, on kuitenkin mahdollista, että FED tai EKP nostavat korkoja vuoden jälkipuoliskolla, mutta tämänkin jälkeen taso on edelleen alhainen.

5.     Euro-alueen kriisi ei todellakaan ole ohi. Tulemme näkemään tänä vuonna jatkuvaa spekulointia euro-alueen hajoamisesta ja uskon, että Portugali tullaan pelastamaan. Samalla voin myös todeta, että uskon, ettei Espanjaa tarvitse pelastaa johtuen sen talouden terveemmästä rakenteesta.

6.     Suomessa tullaa näkemään muutamia pörssiyhtiöiden konkursseja. Tätä ei ole tapahtunut pitkään aikaan ja se tulee olemaan terve muistutus kotimaisille sijoittajille sijoittamisen riskeistä.

7.     Suomen talouden rakenteelliset ongelmat pahenevat kun bulkkityön lisäksi yhä enemmän korkean lisäarvon työtä katoaa ulkomaille. Tästä osoituksena Nokian ja Pöyryn saneeraukset. Uusi verotus tulee myös kiihdyttämään pääoman pakoa Suomesta ja näin ollen pääomaveron korotuksilla ei ole toivottuja vaikutuksia. Uudella hallituksella on edessään vaikeat ajat.

8.    Pankit tulevat alaskirjaamaan tavaraa roskaa taseistaan. Kuten jo totesin, pankkien taseissa on paljon roskaa joka odottaa alaskirjausta. Tämä tavara on pakko alaskirjata jossain vaiheessa.

9.     Maailman talouden ongelmista ja riskeistä johtuen volatiliteetti tulee pysymään todella korkealla tasolla läpi vuoden.

10.  Otetaan loppuun hieman kevennystä, Helsingin Jokerit pelaa tämän kauden SM-liigan finaalissa.

Hyvää uutta vuotta kaikille lukijoille ja menestyksekästä pörssivuotta vuodelle 2011!

Seuraavassa kirjoituksessa käsittelen uusia myynti- ja osto-ohjelmiani

 

/One Up on OMXH

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Jukka Oksaharju31 Joulukuu, 2010Itse pidän hyvin mahdollisena QE3-pakettia jo lopputalvesta, sillä talous ei USA:ssa kasva juurikaan yli potentiaalisen tasonsa, eikä työttömyys siten pysty vähenemään merkittävästi. Korkotaso molemmilla mantereilla tulee pysymään koko vuoden erittäin alhaisena, kuten jo totesitkin. Tämän pitäisi tukea myös osakemarkkinoita, ja uskon maltillisen nousun skenaarioon, erityisesti USA:ssa ja S&P-indeksissä. Alkuvuonna Euroopan suurimmat riskit liittyvät valtionlainoihin, koska suojaustasot ovat edelleen äärimmäisen korkealla tasolla. Pankkiosakkeiden omistajana ja siten välillisesti myös bondeista riippuvaisena en pelkää mittavia alaskirjauksia tai vanhojen bondien markkina-arvojen vapaita pudotuksia. Sellaista ei tapahdu, koska inflaatio-odotukset ja korkotaso ovat samanaikaisesti sekä alhaiset että tärkeämpänä seikkana, stabiilit (Fisherin kaava).

Big-Sam31 Joulukuu, 2010Muuten suurin piirtein samoilla linjoilla, mutta Jokerit ei pelaa finaaleissa!

One Up on OMXH31 Joulukuu, 2010Jukka,

Pidän QE3:a epätodennäköisenä koska;

1) Ron Paul nousee kongressissa “watchdog” asemaan, jonka myötä hän pääsee vaikuttamaan Bernarken päätöksiin.
2) QE2 sai jo aikaan sen, että valuuttasodan uhka nosti rumaa päätään. QE3 toisi tämän uhan yhä lähemmäksi, enkä usko, että FED:n tarkoituksena on saada aikaan valuuttasota jolla olisi tuhoisia vaikutuksia maailman talouteen.
3) QE2 (tai jopa QE1) vaikutuksia talouteen on vaikea arvioida, näkemykset ovat hyvin subjektiivisia, eikä faktoja ole tarjolla. Monien tahojen mukaan QE:n hyöty on jopa negatiivinen.Korkotaso on jo ultra-matala, eikä esim. 0,1-0,3% korkojen lasku vaikuta yritysten investointihalukkuuteen (velkarahalla siis) tai ihmisten haluun ottaa lainoja.
4) Oman näkemykseni mukaan yksi QE:n päätarkoituksia (FED:n näkökulmasta) on varallisuusarvojen manipulaatio. FED:n intressissä ei ole kasvattaa järkyttävää varallisuuskuplaa, koska sen puhkeamisen seuraukset ovat aina tuhoisat.

USA:n (kuten Euro-alueenkin) työttömyys tulee jämähtämään korkealle tasolle ja pian tätä aletaan jo pitää rakenteellisena työttömyytenä. Tämä kaikki tulee herättämään paljon poliittista tyytymättömyyttä joka tarjoaa mahdollisuuden PerusSuomalaisten tapaisten vaihtoehtopuoluiden nousulle. USA:ssa ja UK:ssa liberaalien nousua voidaan pitää myös merkkinä tästä.

Euroopan valtiolainariskit eivät ole kadonneet mihinkään. Suosittelen lukemaan Rogoffin tutkimuksen “this time its different” joka osoittaa, että yksikään maa ei ole selvinnyt veloistaan velkaantuneisuuden noustua yli 100% tasolle. Huolet ovat vain hetkeksi hautautuneet EKP:n pelastuspaketin alle. Ongelmia ei ole kuitenkaan korjattu.

Itse suhtaudun myös skeptisesti Irlannin ja Kreikan mahdollisuuksiin selviytyä lainoistaan pitkällä aikavälillä. Loppupeleissä äänestäjät/veronmaksajat eivät suostu kestämään loputonta taloudellista tuskaa, vaan he äänestämisen kautta pakottavat velan haltijat ottamaan jonkin sortin tukan leikkuun (default). Tämä myös ajaisi nämä maat irti Euro-alueesta. Tämä ei kuitenkaan tapahdu, ennenkuin EKP:n tukiohjelmat loppuvat, eli vuonna 2013.

Pankkiosakkeita en holdaisi tällä hetkellä mielelläni johtuen juuri näistä riskeistä (ja siitä, että en osaa analysoida näitä riskejä). Lähes jokainen pankki on altistunut Kreikalle ja Irlannille (vähintään erilaisen ketjureaktion kautta). Nordeaa olen valmis holdaamaan tälläkin uhalla, sillä pidän yhtiön riskin hallintaa poikkeuksellisen laadukkaana ja yhtiön hinta ei ole korkea.

mare31 Joulukuu, 2010Nokia ei tule olemaan se osake joka johtaa vaurastumiseen. Nokia on menettämässä omalla jäykkyydellään ja töpeksinnällään koko ajan markkinoita niin kehittyvillä kuin kehittyneillä markkinoilla. Konepajat taas ovat hyvissä asemissa ainakin säilyttämään nykyisen hintatasonsa ja tulevat näennäisestä kalleudestaan huolimatta nousemaan myös vuonna 2011.Niiden läsnäolo kehittyvillä markkinoilla on vahvuus jota aliarvioidaan raskaasti.Uskon sektorin nousevan noin 15% vuonna 2011.Metsäyhtiöt ovat tulevan vuoden tähtiä. Niiden tilauskanta on erittäin vahva ja hinnankorotuksia on tulossa jo helmikuussa.

SH2 Tammikuu, 2011Konepajoihin sijoittaneet, pettyneet typerykset lienevät osasyy uusille kapasiteetin sulkemisille Suomessa, koska konepajayhtiöiden johto yrittää täyttää järjettömän kurssitason vaatimukset tekemällä paniikin kaltaisia ratkaisuja kannattavuuden parantamiseksi.

Nämä toimet eivät tee konepajayhtiöistä vahvempia vaan päinvastoin.

OneUp3 Tammikuu, 2011mare,

Nokia on hyvin spekulatiivinen osake ja sen menestystä pitkällä aikavälillä on vaikea arvioida. Oma sijoitukseni on täysin spekulatiivinen, koska uskon yhtiön Q4:n ylittävän markkinoiden odotukset selvästi. Osake ei ole pitkä-aikainen sijoitus.

Itse olen hyvin skeptinen konepajojen suhteen. Nykyiset arvostukset ovat mielipuolisia (lähes poikkeuksetta) ja ilman uusia supersykli tuloksia eivät arvostukset ole kestävällä pohjalla. Toki nousu voi jatkua, koskaan ei voi tietää kuinka kauan greater fool kantaa. Uskon kuitenkin, että yhtiöillä on edessään selvä korjausliike. Kehittyvät markkinat on leivottu jo täysin konepajojen kursseihin. Monilla yhtiöillä tämä kortti on jo raksaasti yliarvostettu ja taas Euroopan ja Pohjois-Amerikan suuri osuus liikevaihdosta jätetty liian vähälle huomiolle.

Metsäsektorin arvostus alkaa olla haastava, yli 1 p/b on melko paljon bulkkituottajista. Ylikapasiteetti ongelmat eivät ole hävinneet mihinkään ja sellun hinnan lasku uhkaa. Metsäyhtiöiden arvostuksen draiverina saattaa hyvin toimia tänä vuonna M&A kenttä, jonka liikkeitä on vaikea arvioida. Hinnan korotukset ovat menneet osittain läpi, mutta tämä johtuu pitkälti nousseista raaka-ainekustannuksista.

OneUp4 Tammikuu, 2011SH,

Purat kiukkuasi väärään paikkaan. Se, että konepaja lopettaa toimintoja ei ole yhtiön tai sen johdon vika, vaan Suomen vika. Suomen valtio on päästänyt maamme kilpailukyvyn rapautumaan täysin joka näkyy nyt pois valuvina työpaikkoina. Katso vaikkapa Saksaa. Maa on pitänyt kilpailukykynsä kunnossa viimeiset 10v ja nyt se kykenee säilyttämään jopa suhteellisen matalan tuottavuuden työpaikkoja (auton rakentaminen yms). Suomessa taas ei ole mitään järkeä pitää näitä työpaikkoja järkyttävän kustannusrakenteen vuoksi.

Nämä eivät ole paniikkiratkaisuja vaan hätähuutoja päättäjien suuntaan. Kuuroille korville taitavat kaikua.

Olet valitettavasti väärässä. Nämä ratkaisut kyllä parantavat yhtiöiden kilpailukykyä. Valta-osa siirretyistä työpaikoista on matalan tuottavuuden työpaikkoja ja sellaisia, jossa työn tuloksessa ei ole eroa, oli tekijänä sitten kiinalainen tai suomalainen.

Ja lopuksi vielä vinkki, jos jonkin yhtiön toimitusjohtaja perustelee päätöksensä kurssitasolla kannattaa tämä yhtiö kiertää kaukaa.

Jukka Oksaharju10 Tammikuu, 2011Joulukuun viimeisenä päivänä kommentoin tähän ketjuun melko ennakoivasti Euroopan velkaongelmista, jotka vielä kärjistyisivät. Näin näyttäisi nyt käyvän odotuksiani nopeammin. Tällä viikolla Portugali ja Espanja järjestävät lainahuutokauppoja, joiden lopputuloksen näkee varmuudella pörssi-indekseistä. Tänään Portugalin suojaustaso nousi uusiin huippuihin – vauhtikin on huima, sillä kasvua on joulukuun keskiarvosta yli prosenttiyksikkö. Nyt kannattaisi toimia nopeammin, kuin Irlannin ja Kreikan suhteen. Espanjakin maksaa jo 5,5% korkoa, mikä on käsitykseni mukaan hyvin lähellä kantokyvyn rajoja. Detaljihuomiona voi kuitenkin mainita sen, että Pohjoismaiset pankit ovat toistaiseksi pysyneet rytinöissä suhteellisen vahvoina. Esimerkiksi Nordea piti tänään oikein hyvin pintansa voittaen indeksin selvästi.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit