Siirry pääsisältöön

Katsaus vauvan sijoitussalkkuun

Sijoituksia katselemassa yhdessä lapsen kanssa

Siitä on hieman vajaat viisi kuukautta, kun tein ensimmäiset sijoitukset lapsellemme. Kerroin aiemmassa kirjoituksessani, että päädyin ostamaan tyttärellemme kahta osaketta: Stora Ensoa ja TietoEVRYa. Tuolloin osakemarkkinoilla oli ilmassa hyvin paljon epävarmuutta koronadipin takia, mutta pitkäjänteisenä sijoittajana koin tärkeäksi lähteä markkinoille mukaan. Liian pitkään sivusta seuraamisessa käy helposti niin, että ei enää malta tai kehtaa ostaa alun perin harkitsemaansa osaketta myöhemmin, kun sen arvo on vain noussut. Tulevaisuutta ei toki koskaan voi tietää, mutta sijoittaessa pitkällä tähtäimellä on parasta lähteä mukaan ja pitää pää kylmänä laskukausien aikana.

Sijoitussalkun kehitys ensimmäisestä päivästä alkaen

Huhtikuussa sijoittamisen aloittaneilla on yleisesti mennyt varsin mukavasti, koska markkinoilla on ollut selvä kasvutrendi. Sama pätee myös tyttömme salkkuun, joka on noussut 25% ensimmäisten osakkeiden ostosta huhtikuun puolivälissä.

Tyttäremme sijoitussalkku on noussut 25% aikavälillä 15.4. – 4.9.2020

Jos osakemarkkinat kasvata keskimäärin noin 7% vuodessa, niin tämä kuulostaa erittäin hyvältä suoritukselta kirjoituspäivän tilannetta katsoessa. Jotta saa kuitenkin realistisen käsityksen siitä, onnistuinko poimimaan niin sanottuja voittajaosakkeita, voi tähän kuvaajaan lisätä vertailuksi vaikkapa OMX Helsinki PI -indeksin.

Sijoitussalkku on kasvanut OMX Helsinki PI indeksiä hieman hitaammin

Vertailu paljastaa heti, että valitsemani osakkeet ovat olleet suurimman osan ajasta tätä indeksiä jäljessä. Kirjoitushetkellä ero näyttää kuitenkin olevan hyvin pieni. En ole harmissani valinnoistani, koska osakkeita poimiessa täytyy aluksi lähteä jostain liikkeelle, ja vasta myöhemmin kasassa on haluamansa sijoitusportfolio. Tarkoituksenani on löytää ajan kanssa lisää osakkeita ja saada salkusta monipuolisempi. Haluan myös päästä kiinni osakesäästötilin verohyötyihin, minkä takia en ostanut alkuun mitään rahastoa.

Yhteenveto

Sijoittamisesta tekee mielenkiintoista se, että sijoituksen onnistuminen mitataan oikeastaan vasta myyntihetkellä, kun tuotto tai tappio realisoituu. En tietenkään halua tyttäremme sijoitussalkun jäävän indeksien kehityksestä jälkeen, mutta en aio vielä muuttaa sijoitusstrategiaani. Viisi kuukautta on kovin lyhyt aika, kun puhutaan 18 vuoden sijoitushorisontista.

Olen tyytyväinen, että aloitin keväällä sijoittamaan tyttärellemme. En ole sijoittamisen ammattilainen, eikä tarkoitukseni ole voittaa markkinoita. Sijoittaessa tyttärellemme tavoitteenani on saada hänelle turvattu tulevaisuus taloudellisessa mielessä sekä vaikuttaa siihen, millaisten yritysten toimintaa haluan tukea.

Suunnitelmissani ei ole hetkeen ostaa uusia osakkeita, vaan seurata miten markkinat kehittyvät. Saattaa olla, että päädyn ostamaan jotain vastuulliseksi luokiteltua rahastoa tai ETF:ää loppuvuodesta osakkeiden rinnalle. Näihin on järkevää sijoittaa pienemmilläkin summilla, jolloin sijoituksia voi tehdä tasaisemmin ja päästä paremmin kiinni ajalliseen hajauttamiseen.

onnellinen mies
Yksityissijoittaja & tuore isä

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit