Katsaus experttisalkun ensimmäiseen vuoteen – oikea markkinanäkemys esti pääoman tuhoutumisen

Inderes teki ensimmäiset ostokset Nordnetin experttisalkkuunsa vuosi sitten 23.5.2011. Nyt on hyvä katsoa, miten vuosi on mennyt. Kuten ensimmäisessä kirjoituksessamme ennakoimme, vuosi on ollut osakemarkkinoiden kannalta äärimmäisen haastava. Oikean markkinanäkemyksen ja sitä kautta alhaisen osakepainon ansiosta salkkumme on tällä hetkellä käytännössä samalla tasolla kuin aloitettaessa, mitä voidaan pitää hyvänä suorituksena huomioiden markkinamyllerrys erityisesti Helsingin pörssissä.

Jo ensimmäisessä experttikommentissamme (20.5.2011) korostimme markkinatilanteen haastavuutta: ”Osakemarkkinoiden näkymät eivät ole tällä hetkellä houkuttelevat, joten aloitamme salkkumme rakentamisen varovaisesti ja tulemme pitämään osakeriskimme matalana/neutraalina.” Näkemyksemme osui erittäin hyvin, sillä vain muutamaa kuukautta myöhemmin eli kesällä 2011 osakekurssit tulivat ryminällä alaspäin. Lasku jatkui syksyyn, milloin näimme viime vuoden pohjat. Viimeaikaisen kurssilaskun takia alamme jo lähestyä näitä lukuja katsottaessa yhtiöiden arvostustasoja, sillä yhtiöiden tulokset ovat toistaiseksi olleet hyviä. On kuitenkin kyseenalaista, miten kauan tämä kestää nykyisessä taloustilanteessa.

Vuoden aikana salkun tuotto on ollut -0.8 %, mikä ei luonnollisesti aiheuta riemunkiljahduksia. Tämä on kuitenkin erinomainen suoritus, kun sitä verrataan Helsingin pörssin yleiseen kehitykseen. OMX Helsinki Cap -indeksi, jossa raskaasti laskeneen Nokian painoarvoa on rajoitettu, on laskenut vuodessa -28 %. Vertailuindeksimme toinen puolisko S&P500-indeksi Yhdysvalloista selviytyi periodista selvästi paremmin, mutta sekin jäi miinukselle (kirjottaessa -1.25 %). Näin ollen voimme olla erittäin tyytyväisiä siihen, ettemme tuhonneet pääomaa vuoden aikana vertailuindeksimme laskiessa noin 14 %. On kuitenkin hyvä muistaa, että yksi vuosi on liian lyhyt aika tarkastella salkun menestystä, sillä monien investment casejen realisoituminen vaatii useita vuosia.

Olemme tällä hetkellä selvästi optimistisempia osakkeiden suhteen kuin vuosi sitten, mikä näkyy myös kohtuullisen korkeasta sijoitusasteesta 76 %. Tämä siitä yksinkertaisesta syystä, että osakkeisiin on tällä hetkellä jo hinnoiteltu ”paljon pahaa” eli arvostustasot ovat yleisesti varsin houkuttelevia. Viime vuonna vastaavaan aikaan silloin vielä vaanivat kriisit eivät näkyneet osakkeiden hinnoissa, jotka olivat yleisesti haastavia. Nyt kriisit ovat kaikkien tiedossa ja riskipreemiot jo valmiiksi korkealla. Korostamme kuitenkin, ettemme odota eurokriisille nopeaa loppua, sillä sotkun siivoaminen kestää parhaimmillaankin vuosia. Nopeita ratkaisuja ei ole, ja jos olisi, niin ne olisivat hyvin kivuliaita ja Euroopan poliitikot todennäköisesti välttelisivät niitä viimeiseen asti.

Osakekurssien ennustaminen on erityisesti nyt äärimmäisen haastavaa ja pohjia on käytännössä mahdotonta löytää. Tällä hetkellä Helsingin pörssistä kuitenkin löytyy laadukkaita yhtiöitä, joiden tulostuotto ylittää ennusteillamme yli 10 % ja osinkotuotto yli 5 %. Monia hyviäkin yhtiöitä saa tällä hetkellä reilusti alle niiden tasearvon ja Helsingin pörssin mediaani P/B on noin 1,3. Tämä on perinteisesti pitkällä tähtäimellä hyvä aika ostaa, vaikka lyhyellä kriisin kärjistyminen voi edelleen vetää osakkeet rajuun laskuun. Vaikka nyt näyttää erittäin synkältä, vahvat yhtiöt selviävät eurokriisistä ja luovat omistaja-arvoa osakkeilleen. Meillä on tällä hetkellä salkussa käteistä noin 24 %, mikä antaa mahdollisuuksia yrittää ”pohjapoimintoja” jos kurssilasku jatkuu edelleen. Nykytilanteessa käteistä voisi olla enemmänkin, mutta suurin osa portfoliossa olevista yhtiöistä on varsin defensiivisiä, joten olemme kokonaisuuteen kohtalaisen tyytyväisiä.

Kirjoitimme ensimmäisessä kommentissamme, että ”tulemme hankkimaan salkkuun lähiaikoina vahvoja, laadukkaita ja defensiiviä yhtiöitä, jotka selviät läpi markkinoilla mahdollisesti nähtävän myllerryksen. Tulemme välttämään syklisiä ”korkean betan” osakkeita ja osakepaino tulee lähiaikoina hyvin todennäköisesti pysymään alhaisena.” Näkemyksemme tässä mielessä ei ole merkittävästi muuttunut, mutta jos syklisien alamäki jatkuu edelleen, tulemme todennäköisesti hankkimaan pienellä painolla myös konepajoja salkkuun. Edelleen pyrimme rakentamaan salkkumme rungon kestävän kilpailuedun omaavista yhtiöistä, joista hyvä esimerkki on ensimmäinen, tasan vuosi sitten tekemämme ostos Walmart. Se tuskin tulee olemaan koskaan kurssiraketti, mutta on kuitenkin tarjonnut ajanjaksolla mukavan 17 %:n tuoton kun osingot huomioidaan mukaan.

Omistamme Walmartin osakkeita.

-Inderes

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit