Karaokekapitalismia vai tulevaisuuden sijoitustarinoita

Indeksisijoittajat ovat osittain hyväuskoista ja hölmöä sakkia.

Valtaosa nykyisin eniten seurattavista osake- ja korkoindekseistä on muodostettu siten, että suurimmilla yhtiöillä tai eniten velkaantuneilla tahoilla on suurimmat painot. Indeksisijoittajana sijoitat siis eniten siihen yhtiöön, joka on jo valmiiksi suurin. Fiksua ja tuottoisinta? -Tuskinpa. Helppoa ja halpaa toki kuitenkin.

Minä uskon, että osakevalintoja kannattaa tehdä muillakin kriteereillä kuin pelkästään yrityksen tai osakemarkkinan kokoon nojautuen. Japani toiminee esimerkkinä. Parikymmentä vuotta sitten Japanin osakemarkkinan paino hätyytteli tovin Yhdysvaltojen pörssin kokoa, tänään murto-osaa siitä. Vastaavasti mihinkään valtavirtaindeksiin kuulumattoman Kiinan paikallismarkkinan koko on noin 3000 miljardia. Parikymmentä vuotta paikallismarkkinan arvo oli murto-osa siitä.

Korkosijoittajana lainaat rahaa jollekulle. Usein on niin, että ei kannata lainata sille taholle, joka on jo valmiiksi eniten velkaantunut. Kreikka lienee osoittanut sen riittävän selvästi. Yleisimpiin korkoindekseihin sijoittamalla lainaat kuitenkin eniten velkaantuneille. Fiksua ja tuottoisinta?

Suuri osa sijoittajista ei tiedä mitä heidän käyttämänsä indeksit tarkkaan ottaen sisältävät tai mitä osia taloudesta indeksi ei sisällä. Kaikkein hassuimpia indeksikoostumuksia löydät kehittyviltä osakemarkkinoilta ja hyödykemarkkinoilta. Esimerkiksi ns. reuna-alueiden indeksissä Kuwaitin paino on rapiat 40 %. Indeksin mukainen sijoittaminen johtaisi maan kokoon ja elinkeinoelämän monipuolisuuteen nähden melko suureen painoon. Uskon, että muualta maailmasta löytyy nopeammin kasvavia talouksia, jossa yritysten kasvunäkymät ovat houkuttelevammat.

Voimakkaimmin karaokekapitalismia eli muotikuplaa esiintyy ETF-maailmassa. On olemassa joukko hyviä ETF-tuotteita, joita sijoittajien kannattaa käyttää edullisen markkinariskin hankkimiseen. Valitettavasti on olemassa myös läjä omituisia ja  keinotekoisia, usein alla olevasta markkinasta irrallisia synteettisiä tuotteita sekä kalliita, kohdemarkkinaansa nähden preemiolla olevia tuotteita. Usein nämä yhdistelmät seurailevat indeksejä, jotka ovat enemmän historiallisia vahinkoja kuin tulevaisuuden sijoitustarinoita.

Ole tarkkana, että tiedät mitä ostat.

Suunnittele allokaatiosi itse, älä anna sattumanvaraisten, itsellesi tuntemattomien indeksien ohjata ja määritellä allokaatiotasi sekä dominoida yritysvalintojasi.


Petri Kuusisto
, sijoitusjohtaja, Northern Star

(www.northern.fi)

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit