Kansainvälisen hajauttamisen hyöty on vähentynyt

Kaikki, jotka seuraavat kansainvälisiä pörssejä, ovat voineet panna merkille, että osakekurssit kaikkialla näyttävät liikkuvan pääasiassa samansuuntaisesti. Monet ovat tästä tehneet johtopäätöksen, että kansainvälisen hajautuksen hyöty on vähentynyt. Mekin olemme todenneet näin kolumneissamme. Tästä syystä onkin paikallaan tutkia lähemmin miten kansainvälisen hajautuksen hyöty on muuttunut todellisuudessa.
Salkun hajauttaminen pitäisi olla itsestään selvyys kaikille. Se rajoittaa salkun tuoton mahdollisia lopputulemia, mikä tarkoittaa, että riski pienenee. Mielenkiintoisinta hajauttamisessa on, että hajautetun salkun tuotto on yksittäisten osakkeiden tuoton keskiarvo, kun taas salkun riski on pienempi kuin yksittäisten osakkeiden riski, kunhan valitsee osakkeet oikein. Osakkeiden välinen korrelaatio tulisi olla mahdollisimman pieni. Ainakin osakkeiden tulisi edustaa eri toimialoja.

Maiden välinen korrelaatio on aikaisemmin ollut alhainen ja tästä syystä kansainvälinen hajautus on ollut erittäin kannattavaa. Globalisaation myötä eri maiden taloudet ovat alkaneet olla yhä riippuvaisempia toisistaan. Monet yhtiöt ovat jo itsessään hajautettu, kun niillä on tuotantotoimintaa ja myyntiä maailman kaikissa kolkissa. Nämä ovat tekijöitä, jotka korottavat markkinoiden välistä korrelaatiota ja sen myötä kansainvälisen hajauttamisen hyöty vähenee.

Eräs tekijä, joka ei ole saanut palstatilaa tässä yhteydessä, mutta jolla meidän mielestämme on voinut olla aivan ratkaiseva rooli kansainvälisen hajautuksen hyödyn vähenemisessä on internet. Internetin nopea kehitys ja sen suuri vaikutus yhteiskuntaan on vaikuttanut kehitykseen dramaattisella tavalla. Trendit, informaatio ja uutiset leviävät aiempaa huomattavasti nopeammin, mikä vain kasvattaa korrelaatiota.

Alla olevassa taulukossa olemme laskeneet kuinka suuren osan riskistä olisi voinut hajauttaa pois tekemällä kansainvälisiä sijoituksia. Laskelmat on tehty seitsemällä tärkeällä kansainvälisellä indeksillä ympäri maailman ja tulokset ilmoitetaan prosenttiluvulla, joka kertoo kuinka paljon salkun riski olisi pienentynyt keskimäärin kaksivuotiskausittain. Tarkoitus ei ollut löytää optimaalista salkkua, vaan ainoastaan verrata kuinka riski pienenee, jos sijoittaa yhtä paljon rahaa eri indekseihin.

Tulokset ovat lievästi sanottuna mielenkiintoisia ja yllättäviä. On tunnettu tosiasia, että osakkeiden välinen korrelaatio kasvaa huonoina aikoina, mutta on yllättävää, että kansainvälisen hajautuksen hyödyt hävisivät lähestulkoon kokonaan finanssikriisin aikana. Odotamme, kuitenkin, että hajauttamisen hyödyt tulevat kasvamaan ja jos tekisimme laskelmat parin vuoden kuluttua uudelleen, uskoisimme saavamme vastaavanlaisia lukuja kuin 2000-luvun alkupuolella.

Tämä oli yksinkertainen esimerkki ja mielestämme tällä alueella on tilaa kattavammallekin analyysille. Analyysin tulisi sisältää useampia markkinoita ja kehittyvien markkinoiden pitäisi olla paremmin edustettuina, mutta tässä vaiheessa jätämme tehtävän jonkun muun toteutettavaksi.

Aikajakso        Riskin pieneneminen
1991-92            43 %
1993-94            47 %
1995-96            52 %
1997-98            39 %
1999-2000        37 %
2001-02            28 %
2003-04            28 %
2005-06            31 %
2007-08            17 %
2009-10             9 %

Tom Lindström

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

SH6 Heinäkuu, 2011Tämä tarkoittaa sitä, että osakepoimijan aikakausi on alkanut.
Jarno11 Heinäkuu, 2011Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen globalisaatio on edennyt hurjaa vauhtia. Nyt, kun näemme ensimmäisiä merkkejä protektionismin kasvusta niin sen myötä myös kansainvälinen hajauttaminen alkaa kannattamaan entistä paremmin. Vuodet 1990-2010 ovat olleet erittäin poikkeuksellisia ja voi hyvinkin olla, että palaamme taas siihen mitä maailma oli ennen tätä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit