Kansa ostaa, pörssi näivettyy

Pörssisäätiön tuore tutkimus kertoo, että suomalaiset omistavat nyt enemmän arvopapereita kuin aikoihin. Pörssiomistus kasvaa, mutta pörssissä kaikki ei ole hyvin.

Pörssisäätiön tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten arvopaperiomistus on kasvanut. 54 prosenttia, eli noin 1,3 miljoonaa kotitaloutta omistaa arvopapereita. Pörssiosakkeiden omistus on myös noussut. Kun vuonna 2006 luku osakkeita oli 23 prosentilla, nyt niitä on 29 prosentilla.

Kansankapitalisti sanoisi että mahtavaa! Paitsi että…

Pörssissä olevista kansalaisista suuri osa pitää omistuksiaan pitkään, mielellään ainakin yli viisi vuotta. Kun listaa suosituimmista omistuksista katsoo, kymmenen suositumman osakkeen joukosta alle puolet on kyennyt nostamaan pörssikurssiaan viiden vuoden aikana. Ykkösomistuskohteen, Elisan, kurssi oli viisi vuotta sitten suunnilleen sama kuin se on tänä päivänä. Listan kakkosta, Nokiaa, tituleerataan nyt uppotukiksi, eikä syyttä. UPM Kymmene, Neste Oil, Stockmann, Rautaruukki… kaikki miinuksella.

Onneksi listalla on muutama hyvinkin pärjännyt kuten Fortum, Sampo ja Metso.

Varmasti osa sijoittajista on välillä vaihtanut salkkunsa sisältöä ja osannut ostaa tai myydä ”oikeaan” hintaan. Tai ehkä heidän uskollisuutensa palkitaan tulevaisuudessa. Sijoittajahan ei ole menettänyt mitään ennen kuin myy tappiolla. Silti salkkua olisi hyvä välillä myös tuulettaa. Osakkeisiin ei kannata rakastua.

Onneksi piensijoittajien Top 10:ssä on myös uusia nimiä. Tänä vuonna listalle on noussut Talvivaara, Aktia ja Orion, joiden pörssihistoriat nykyisessä muodossaan ovat alle viiden vuoden mittaisia. Näyttäisikin siltä, että piensijoittajat mielellään bongaavat myös uusia yrityksiä – mikäli bongattavaa olisi.

Uusia tuoreita yrityksiä etsiville Helsingin Pörssi näyttää tylsältä markkinapaikalta. Pörssi näivettyy, ei sen takia, etteikö siellä riittäisi ostajia, vaan siksi, että valikoima on suppea. Tätä vauhtia me piensijoittajat suuntaamme katseemme muihin maihin.

Roviot ja Sulakkeet, nyt vauhtia! Teitä kaivataan Pörssissä!

 

/Ninni Myllyoja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit