Kannattiko kansainvälinen hajauttaminen?

Suomeen kannattaa aina sijoittaa. Kun ulkomaiset sijoittajat myyvät suomalaisia osakkeita pilkkahintaan ja hedgerahastot lyhyeksi myyvät Helsingin pörssin osakkeita, on tärkeää, että suomalaiset tukevat johtajien palkkioita ja etuuksia suomalaista yritystoimintaa.

Tässä kohtaa minun täytyy kuitenkin mainita, että mielestäni kotimaisen suosiminen on edelleenkin vastuutonta. Alkutekstini oli hieman poikkeava, koska minua on huomauteltu valtavirrasta eriävien mielipiteiden vuoksi tyyliin ”Mieti nyt sitä, että henkilö a ja henkilö b ovat eri mieltä…” ikään kuin minulle kohta kävisi huonosti. Gestapo taitaa seurata minua…

Suomi-sijoittamiseen liittyvät ongelmat ovat kuitenkin viimeisinä vuosina olleet ilmeisiä. Ne kulminoituvat etenkin Nokian huonoon menestykseen ja pörssilistattujen yritysten huonoon osinkojen kehitykseen. Helsingin pörssin aina jatkuva osinkotuotolla mitattava sopiva ”halpuus” on viimeisten vuosien aikana aikana perustunut siihen, että osakkeiden hinnat ovat yhdessä osinkojen kanssa mukavasti laskeneet.

Tästä huolimatta talousmediassa on jatkuvasti  heikon kurssilaskun syyksi on esitetty mm. hedgerahastojen lyhyeksi myyntiä, ulkomaisten sijoittajien myyntiä ”halvalla”, sopuleita, ja Helsingin pörssin reuna-alueluenteisuutta.

Kommentoinnin helmi on mielestäni kuitenkin se, kun yksi sijoituskonkari viime syksynä kommentoi toimittajalle finanssikriisin aikana tapahtunutta ulkomaisten sijoittajien joukkopakoa: ”…heiltä meni siten ilmeisesti ohi suun voimakas nousu maaliskuusta 2009 alkuvuoteen 2011.” Tässä toimittaja kuin itse sijoitusgurukaan eivät näytä ajattelevan/tietävän, että maailmassa on ollut monia muita ja paremmin tuottaneita pörssejä, joihin ulkomaiset sijoittajat ovat voineet rahansa siirtää.

Kun suomalaista sijoitusmediaa seuraa suomisijoittamisen osalta, en tiedä, että onko kyse Pohjois-Korean tuottamasta propagandasta vai lasten sadusta. Pienentyneet osingotkin ovat saaneet niin mukavan positiivisen vastaanoton tyyliin ”osinkotuotto oli odotuksia korkeampi…”

 

Noh… mutta katsotaan tähän väliin mitä pörssit ovat viimeisen vuoden aikana tuottaneet (tiedot www.bloomberg.com 12.4.2012):

S&P 500 (USA): + 5.56  %

OMXH (Suomi): -23.25 %

OMXHCAP (Suomi): – 22 .36 %

DAX (Saksa): -5.64 %

OMXS  (Ruotsi): -6.58 %

CSI300 (Kiina): -23.49 %

Onkin pikkaisen kummallista, kun on sanottu kansainvälisen hajauttamisen hyötyjen vähentyneen ja olevan globaalissa taloudessa turhaa. Ovathan USA:n ja Suomen pörssit menneet viimeisen vuoden aikana täysin eri suuntiin… Reuna-alue ilmiökin (laskee ja nousee voimakkaammin) näyttää toimivan valitettavan huonosti, kun se Helsingin pörssi kyllä laski viime syksynä, mutta ei missään vaiheessa noussut USA:n mukana. Laskun potentiaalisin syy on varmaankin se, että elefantit ovat uusilla tietokonepeleillä lyhyeksi myyneet Helsingin pörssiä?

Moni omista rahoistaan välittävä ja näkemykseni kansainvälisen hajauttamisen merkityksestä jakanut sijoittaja on tosin voinut välttää Helsingin pörssin huonot tuotot hajauttamalla globaalisti. Bazookaa ja muita vannoutuneita suomalaisia kansankapitalisteja laskukaan ei myöskään varmasti haittaa, koska luulen, että he vain haluavat pitää hauskaa.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bxsDbpWmpMA&feature=related[/youtube]

 

/Jarkko Peltomäki

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Veksi0021 Huhtikuu, 2012

Vähän on kirjoituksessa jälkiviistastelun makua. Ihan sama kuin sanoisi nyt Jenkkisijoittajalle vuoden viiveellä, että “mitäs hajautit, oisit saanut paremman tuoton jenkeistä kuin Euroopasta”.

Ajallinen ja maantieteellinen hajautus on aina sijoittajan itse arvioitava, siinä luonnollisesti riski vähenee molempiin suuntiin.

Lisäksi kotimaisten puolustukseksi voi sanoa, että monet eivät jaksa muutaman kymppitonnin salkuilla lähteä kaivamaan ihan tuntemattomia ostokohteita vaikkapa rapakon takaa ja perehtymään vieraalla kielellä laadittuihin tilinpäätöksiin muutaman satasen lisätuoton toivossa. Olet ehjä sijoittana hieman eri asemassa kuin valtaosa sijoituspopulasta.

“Tässä toimittaja kuin itse sijoitusgurukaan eivät näytä ajattelevan/tietävän, että maailmassa on ollut monia muita ja paremmin tuottaneita pörssejä”

Luuletko, että rahojaan ulos vetäneet sijoittajat 2009 alussa keskimäärin sijoittivat ne paremmin tuottaneisiin pörsseihin… Niinpä. Kai sinäkin myönnät, että todennäköisesti keväällä 2009 rahansa ulos OMXH:sta ottanut ei ole saanut rahoilleen samaa tuottoa kuin olisi saanut ne pitämällä zuomipörssissä?

Kerropa sitten vielä kannattaako nyt hajauttaa vai onko vuoden päästä niin ettei olisi kannattanutkaan hajauttaa?

Jarkko Peltomäki22 Huhtikuu, 2012“Vähän on kirjoituksessa jälkiviistastelun makua. Ihan sama kuin sanoisi nyt Jenkkisijoittajalle vuoden viiveellä, että “mitäs hajautit, oisit saanut paremman tuoton jenkeistä kuin Euroopasta”.”

Itse toin ehkä asiani vähän huonosti esille. Pointti nro. 1 oli se, että indeksien hajonta on ollut suurta ja tottuneet ajatusmallit eivät ole tomineet, esim. sijoittamalla suomalaisiin yrityksiin hajauttaa myös maailmalle.

Nyt se tarkoittaa sitä, että suomisijoittaja on jäänyt junasta pahasti. Nyt se pitäisi viimeistään selvästi huomata. Jos Helsingin pörssi olisi tuottanut enemmän kuin USA, uskon, olisi se tulkittu vain Suomen menestykseksi.

Itse jälkiviisastelen asiasta, josta olen ensiviisastellut. Itselläni on kansainvälisen hajauttamisen merkitys ollut aina yhtenä pääteemana.

“Lisäksi kotimaisten puolustukseksi voi sanoa, että monet eivät jaksa muutaman kymppitonnin salkuilla lähteä kaivamaan ihan tuntemattomia ostokohteita vaikkapa rapakon takaa ja perehtymään vieraalla kielellä laadittuihin tilinpäätöksiin muutaman satasen lisätuoton toivossa. Olet ehjä sijoittana hieman eri asemassa kuin valtaosa sijoituspopulasta.”

Onko niitä pakko analysoida, kun analysoimalle ei kuitenkaan keskimäärin lyödä passiivista sijoittajaa? Eikö juuri tuossa tilanteessa kannata mennä helpolla ja sijoittaa vain globaaliin indeksirahastoon?

“Luuletko, että rahojaan ulos vetäneet sijoittajat 2009 alussa keskimäärin sijoittivat ne paremmin tuottaneisiin pörsseihin… Niinpä. Kai sinäkin myönnät, että todennäköisesti keväällä 2009 rahansa ulos OMXH:sta ottanut ei ole saanut rahoilleen samaa tuottoa kuin olisi saanut ne pitämällä zuomipörssissä?”

Riippuu mitä oletetaan. Jos globaali osakerahasto siirsi rahojaan toiseen sykliseen pörssiin, luulen kyllä, että se sijoitti silloin paremmin tuottaneeseen pörssiin. Jos taas rahoja vain siirrettiin toiseen pörsiin, luulen, että silloin ei hävitty eikä voitettu. Tosin siinä tilanteessa, että ulkomainen sijoittaja myi Helsingin pörssin osakkeita ja laittoi rahat tyynyn alle, luulen, että hän hävisi Helsingin pörssille.

Pitäisi miettiä, että millainen allokaatio oli kyseessä… Asia voi olla miten päin tahansa ja minä toin vain yhden vaihtoehdon esille, josta nyt muuten ei haluta puhua.

“Kerropa sitten vielä kannattaako nyt hajauttaa vai onko vuoden päästä niin ettei olisi kannattanutkaan hajauttaa?”

Ehdottomasti kyllä.

Efiko Group23 Huhtikuu, 2012Kiintoisia näkökantoja. Riippuu tilanteesta kannattaako hajautus vai riittääkö esim. että sijoittaa yhden pörssin kansainvälisesti toimiviin yrityksiin jolloin siitä saa jonkunlaista hajautusta.

Tilanne USAssa ei ehkä parannu niin nopeasti kuin voisi, näkemyksemme on että USA n yritykset ovat edelleen houkuttelevampia kuin esim Euroopan mutta tämä voi muuttua. Seuraillaan tilannetta.

Jarno Lönnqvist23 Huhtikuu, 2012Sijoittajan kannattaa ehdottomasti hajauttaa myös maantieteellisesti. Eihän kansainvälisesti toimiviin yrityksiin hajauttaminen hajauta kuin lähinnä asiakasriskiä. Jos vaikka Suomi saisi päähänsä nostaa yritysveroa niin että tulokset laskisivat. Kaikilla Suomen pörssissä toimivilla yrityksillä on iso riski ainakin osaamisen (suomalaiset työntekijät), kulttuurin, poliittisen ja sijoittajien kannalta.Näitä riskejä voit maantieteellisellä hajautuksella vähentää.

Harri28 Huhtikuu, 2012“Onko niitä pakko analysoida, kun analysoimalle ei kuitenkaan keskimäärin lyödä passiivista sijoittajaa? Eikö juuri tuossa tilanteessa kannata mennä helpolla ja sijoittaa vain globaaliin indeksirahastoon?”

Osaatko kertoa löytyykö jostakin (osingot uudelleen sijoittavia) indeksirahastoja, jotka seuraavat esim seuraavia indekseja:

– Sabrient Insider Sentiment Index
– S&P 500 Equal Weight Index
– FTSE RAFI US 1000/1500 Index
– MSCI All Country World (ACWI) Equal Weighted Index (tähän ei taida olla enää edes ETF:ää tarjolla ?)

Jarkko Peltomäki1 Toukokuu, 2012Harri,

Noi indeksit on hyviä valintoja. En tiedä sisäpiiri- ja tasapainotetuille indekseille osingot uudelleen sijoittavia indeksirahastoja, ainakaan Suomessa. USA:ssa voisi olla, mutta sijoittaminen niihin ei välttämättä ole helppoa…

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit