Usein sijoittajat riemuitsevat, kun heidän omistamastaan yhtiöstä tulee julkinen ostotarjous. Osa yhtiövalinnoista jopa tehdään sillä perusteella, että lähtökohtana on arvata, mitkä yhtiöt olisivat todennäköisimpiä seuraavia ostotarjouksen kohteita. Onko julkinen ostotarjous sittenkään niin houkutteleva ajatus oikealle omistajalle?
On selvää, että pikavoittojen tavoittelussa julkinen ostotarjous on erinomainen asia aina silloin, kun hintapreemio eli vallitsevan pörssikurssin päälle maksettava ylihinta on suuri. Näin on siksi, koska pääomavoitto tulee salamannopeasti.
Kyseenalaistan kuitenkin ostotarjouksen houkuttelevuuden pitkän aikavälin sijoittajalle, joka on aikoinaan ostanut laatuyhtiötä ja suunnitellut vaurastuvansa samassa tahdissa kuin liiketoiminta kasvaa ja kehittyy. Käytännössä sijoitus on siis tehty osinkoihin.
Mainitsen alkuun, ettei noin 15-vuotisella sijoittajantaipaleellani omaan salkkuuni ole kohdistunut koskaan yhtään ainoaa julkista ostotarjousta. Ehkä tämä on sattumaa, ehkä salkkuni on tästä näkökulmasta tarkastellen ”keskitetty liian harvoihin yhtiöihin” tai ehkä omistamani osakkeet vain ovat liian kalliita yhtiöiden kilpailijoiden mielestä. Tai ehkä omistan liian huonoa liiketoimintaa? Kaikki on mahdollista, mutta itse pidän realistisimpana vastausvaihtoehtona sattuman ja keskittämisen yhdistelmää.
Tämän blogin otsikkoon viitaten en ole koskaan itse tuulettanut yritysostotarjousta, koska sellaista ei ole kohdalle sattunut. Mutta asiaa pidemmälle ajatellen tuskin tuulettaisinkaan, vaikka kertaluontoinen pikavoitto kohdalle osuisikin. Miksi?
Pikavoitto on harvoin riittävä korvaamaan menetetyt tulevat osingot
Siksi, että osakekohtaisten osinkojen kasvuun sijoittavana tähtään salkun lyhyen aikavälin arvonnousun sijaan salkun pitkän aikavälin kestävien passiivisten tulojen eli osinkojen kasvuun. Tavoitteeni on jatkuvasti ostaa osakkeita lisää kohtuuhintaan sellaisista yhtiöistä, jotka toimivat kilpailukykyisinä suotuisilla toimialoilla.
Strategiani on omistaa edellä kuvattuja laatuyhtiötä suhdanteiden yli. Esimerkiksi tänä vuonna en ole myynyt suoraan henkilökohtaisessa nimissäni olevista salkuista yhtään osaketta. Viime vuonna tein muistaakseni yhteenlaskettuna peräti yhden toteutuneen myyntitoimeksiannon omista salkuistani. Näin tuottoni muodostuu käytännössä siitä, mitä yhtiöt ansaitsevat ja siitä omistajilleen tilittävät – ei niinkään siitä, mitä seuraava sijoittaja olisi osakkeistani valmis huomenna maksamaan. Tietenkin pitkässä juoksussa uskon siihen, että osinkoaan jatkuvasti kasvattavien yhtiöiden markkina-arvokin on aivan jotain muuta kuin ostohetkellä.
Lyhyesti kuvatulla strategialla teen kertaluontoisen taustatyön osakevalinnassa, minkä jälkeen keskityn lähinnä seuraamaan. Jos yhtiövalinta menee pieleen liiketoiminnan analyysin osalta, myyn osakkeet ja otan opiksi arviointivirheistä. Käytännössä virhearvio ei paljastu koskaan pelkästään osakkeen kurssikäyrästä vaan esimerkiksi siitä, että yhtiön maksamien osinkojen kasvutrendi loivenee merkittävästi, tai yhtiö leikkaa osinkoaan taikka jättää sen peräti kokonaan maksamatta vailla perustelua uskottavilla kasvuinvestoinneilla. Ensimmäistä suurta hutia odottelen vielä.
Mielihyvän tunne on ohikiitävä
Pitkäjänteiselle omistajalle ostotarjous on ”ikävimmillään” silloin, kun merkittävän tulevaisuuden kasvupotentiaalin omaava liiketoiminta kohtaa halukkaan yritysostajan.
Laatuyhtiösijoittajan ensimmäinen riski tässä tilanteessa muodostuu siitä, jos ”laadusta maksettiin liikaa”, eli osaketta kahmittiin salkkuun esimerkiksi p/e-luvun ollessa 30. Kuvitellaan, että yleinen markkinaturbulenssi laskee pörssissä arvostuskertoimia hetkellisesti ja osake noteerataan p/e-luvulla 25. Silloin pöytään tuleva ostotarjous nostaa p/e-luvun vaikkapa tasolle 29, mutta yksittäinen sijoittaja jää tappiolle sijoituksestaan, joka olisi mitä todennäköisimmin kyennyt tuottamaan omistajalleen täsmälleen sen, mihin hän oli hetkeä aiemmin sijoittanut – kasvavan pitkän aikavälin osinkovirran ajan mittaan kasvavista menestyvistä liiketoiminnoista.
Laatuyhtiösijoittajan toinen riski yritysostotilanteessa muodostuu siitä, että julkisen ostotarjouksen hyväksymisen jälkeen tili on täynnä rahaa. Tämä on tavallaan positiivinen ongelma, mutta mikäli kyse on pitkäjänteisestä sijoittajasta, on varoille löydettävä pörssistä mielellään vähintään yhtä laadukas uusi liiketoiminta kohtuuhintaan. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Ainakaan minulla ei ole jatkuvasti tarjolla loistoideoita katalogista. Toteutuva yritysostotarjous siis kasvattaa sijoittajan työmäärää uuden kohteen etsimisenä ja samalla se luo riskin virhearviosta.
Kolmas riski, tämäkin tavallaan positiivinen asia kokonaisuutta katsoen, liittyy pääomaverotukseen. Yritysostotilanteessa, jossa sijoittaja saa käteistä, realisoituu yleensä pian maksettavaksi myyntivoiton vero. Se kertoo hyvästä sijoitusmenestyksestä ja on hyvä uutinen myös yhteiskunnalle. Iloitkaamme siihen asti. Pitkäjänteisen salkun kasvattamisen näkökulmasta ”liian aikainen” verojen maksaminen kuitenkin tekee tuhoja korkoa korolle -mekanismille.
Mikäli laatuyhtiösijoittaja ei onnistu löytämään julkisen ostotarjouksen myötä tilille kolahtaneille varoille järkeviä uusia sijoituskohteita, voi tunne muodostua puistattavaksi. Väheksymättä yhtään tosielämän ryöstön uhreja voi yrittää kuvata pitkäjänteisen omistajan tunnelmia siitä näkökulmasta, että yritysostaja sai ryövättyä laatubisneksen tulevat arvonnousut ja osingot kertaluontoista maksua vastaan. Miksipä muutoin ostaja olisi ostotarjousta tehnyt, jos se ei uskoisi valoisaan tulevaisuuteen?
Suomalaisittain kansankapitalismi on vasta alkutekijöissään
Kotimaassa omistajuus on keskittymässä liiaksi valtiolle ja liian vähäisessä määrin yksityisille sijoittajille, kuten tavanomaisille kotitalouksille. Koska viime kädessä vain varakkaalla valtiolla on varaa omistaa, näkyy tuulilasissa riski tytäryhtiötaloudesta.
Olemme silti tehneet jotain oikein, kun yhtiömme kiinnostavat maamme rajojen ulkopuolella. Surullista on kuitenkin se, jos ne myydään halvalla ja niistä halutaan vain asiakkaat ja osaaminen. Siinä skenaariossa tuotanto ja työpaikat vaihtavat maisemaa varsin liukkaasti, sillä selvää on, ettemme voi odottaa kaukomaiden kapitalisteilta minkäänlaista lukkarinrakkautta. Menettäjiin lukeutuvat myös kotipörssin houkuttelevuus ja Suomen veropohja.
Ulkomainen pääoma on välttämätöntä talouskasvullemme, mutta samalla tarvitsemme Suomeen uusia pääomaveron maksajia. Niitä ei tule, jos julkiset ostotarjoukset siirtävät listayhtiöitämme kokonaan ulkomaisiin käsiin. Yhtiöt voisivat saada pörssistä rahoitusta kotitalouksilta, joiden kymmenien miljardien eurojen säästöille voisi saada nollakorkoa paremman tuoton. Valtio hyötyisi kasvavina verotuloina.
Kannattamaton bisnes kaatuu tietenkin omaan mahdottomuuteensa, olipa se sitten kotimaisissa käsissä tai ulkomaisten hallinnassa. Kotimainen ankkuriomistajuus on silti tytäryhtiötaloutta vakaampaa elämää. Ankkurointia tarvitaan lisää nimenomaan menestyviin yhtiöihin, joihin voi sijoittaa hyvillä mielin vailla alue-, elinkeino- ja työllisyyspoliittisia päämääriä. Tällaisten kansainvälisten kasvajien osakkeita kannattaa myydä yritysostajalle vain erityistapauksissa, joissa tarjottu hinta on erittäin kova.
—
Mitä sijoitushistorian menestyneimmät sijoitusgurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Sijoita kuin guru -uutuuskirja esittelee kahdeksan osakesijoittamisen arvostetun auktoriteetin periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.
Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).
Photo credit: Lord of the Jungle via Foter.com / CC BY-NC-SA
Eikös tämä nyt ole kaikkien markkinoiden periaatteiden vastaista? Mikäli yritystarjous ei olisi tuuletuksen paikka omistajan kannalta, ei se menisi läpi (preemio liian alhainen). Oikeastaan kaikkiin esitettyihin vastaväitteisiin voisi vastata tältä pohjalta, esimerkiksi jos muita järkeviä sijoituskohteita rahoille ei olisi, olisi preemiokin sen mukainen. Oikeastaan ainut perustelu yritystarjouksen haitallisuudesta voisi olla maksuun laukeava verovelka.
Sen sijaan tilanne jossa suomalaisia menestyviä pikkufirmoja ostetaan pois ulkomaisten toimesta saattaa olla Suomen kannalta negatiivinen asia, mutta ei omistajien.
Ei pienomistaja voi vaikuttaa lainkaan ostotarjouksen läpimenoon vaan käytännössä sen päättää suurimmat omistajat joten Jukka on ihan oikeassa asian suhteen. Aina ei ostotarjous ole parasta mitä voi käydä.
Omalle kohdalle kävi tämä Nordic Aluminiumin kohdalla. Omistaja osti firmansa pois pörssistä ja siinä mitään voinut mihinkään vaikuttaa. Firma oli loistava, ja lisänä erinomainen salkkuun. Mutta sinne meni eikä ollut vastaavaa muuta tarjolla niin piti keksiä toinen vaihtoehto rahoille. Ei sinänsä ongelmaa mutta vaiva, voiton verot, seuraavan oston kustannus, salkun hajautus suppeampi sen jälkeen. Eikä se premio niin huippuhyvä ollut.
Itse itken vieläkin katkeraa itkua Instrumentariumin myynnistä. Olisi kiva kristallipallosta katsomalla tietää mitä euroaika olisi tehnyt yhtiön kurssille ja maksamille osingoille.
Isoisoisäni oli yksi yhtiön perustajista 1900-luvun alussa.