Siirry pääsisältöön

Markkinoiden ajoittaminen: kannattaako osakkeet myydä nyt?

 

KYSYMYS:

Olen aloitteleva ja toistaiseksi myös laiskahko sijoittaja, joka tarttui “miljonäärihaasteeseen”. En halua kuluttaa liiaksi aikaa osakemarkkinoiden seuraamiseen, ja tällä hetkellä sijoitukseni ovat laajalti osakerahastoissa.

Vieraileva tähti Sauli Vilén maalaili rahapodin jaksossa 13 kuvia siitä, että olisimme lähivuosina siirtymässä härkämarkkinoista karhumarkkinoihin (nousujohteisen markkinan muuttuminen laskevaksi – MP:n tarkennus). Tämän tapahtuessa hän suositteli strategian vaihtamista pääoman kasvattamisesta pääoman suojelemiseen, mutta epäselväksi jäi tarkat keinot tähän.

Mikäli korkoja nostetaan vuosien 2016-17 aikana, olisiko tätä myöden asianmukaista siirtää omaisuuttaan korkopapereihin? Onko osakemarkkinoilla mitään rakoa, johon olisi suhteellisen turvallista sijoittaa rahaa maltillisella tuotto-odotuksella pitkäaikaissäästömielessä karhumarkkinoiden aikana?

———————————————————————————————————————————

VASTAUS:

Aktiivisemmat sijoittajat kuvittelevat usein voivansa ajoittaa markkinoiden liikkeitä, eli ostaa kun hinnat on alhaalla ja myydä kun ne ovat korkealla.

Hyvin harvat kuitenkaan onnistuvat markkinoiden ajoittamisessa johdonmukaisesti ja pitkässä juoksussa (minun on vaikea nimetä yhtäkään, mutta mahdollisesti Renaissance Technologies).

Esimerkki tästä on ilmiö, että rahastoja merkitään aina kun markkinat nousevat ja myydään kun markkinat laskevat (katso kuva 2.4). Tästä seuraa, että keskiverto sijoittaja ei saa sijoituksillensa edes inflaation verran tuottoa.

Markkinoiden ajoittamisen yrittäminen lisää siis tuotto-odotuksesi riskiä. Vaikka täydellisillä ajoituksilla teoriassa saisikin parempaa tuottoa todennäköisempää on, ettet pääse edes markkinatuottoon toiminnallasi. Monet tutkimukset ovatkin osoittaneet, että hötkyily ennemminkin tuhoaa tuottoa kuin kasvattaa sitä.

Jos vatsan pohjassasi kaikesta huolimatta edelleen kutkuttaa tunne siitä, että ehkä juuri sinä pystyisit ajoittamaan markkinaliikkeitä menestyksekkäästi, lue ensin The Economistin loistava selonteko ihmismielen petollisuudesta.

Huomaa myös, että maailmasta on vaikea nimetä yhtäkään menestynyttä sijoittajaa joka suosittelisi markkinoiden ajoittamista. Kaksi ehkä tunnetuinta, Peter Lynch ja Warren Buffett, päinvastoin puhuvat määrätietoisen pitkäjänteisen sijoittamisen puolesta.

Siksi sinun kannattaa keskittyä määrätietoiseen, jatkuvaan ja pitkäjänteiseen osakesäästämiseen. Myös vuonna 2016. Esimerkiksi kuukausisäästämisen muodossa, oli markkinoiden suunta ensi vuonna sitten nousu- tai laskujohteinen.

Tämän lisäksi kannattaa minimoida kulut. Ne syövät tuottoa. Vain siten pääset varmuudella nauttimaan pitkäjänteisyyden mahdollistamasta vaurastumisesta.

 

PS. Kun korot nousevat, korkosijoitusten arvo laskee. Korkosijoitukset ovat niin sanottuja diskontto -papereita. Niiden arvo perustuu ennalta määrätyn, tulevan takaisinmaksun määrän arvostamiseen nykyhetkeen. Jos sijoitat arvopaperiin josta vuoden päästä saat satasen, ja korko nousee yhdestä prosentista kahteen, kyseisen arvopaperin arvo laskee 99 eurosta 98 euroon. Jos uskot korkojen nousuun, sinun ei kannata tehdä korkosijoituksia. Kiinteällä tuotolla varustettu määräaikaistalletus saattaa (poikkeuksellisesti) olla parempi vaihtoehto.

PPS. Hyviä osakesijoituksia ovat esimerkiksi nämä.

PPPS. Pitkässä juoksussa osakkeiden tuottoriski pienenee.

PPPPS. Jokaisesta suomalaisesta tulisi miljonääri, jos lapsilisät sijoitettaisiin osakkeisiin

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
14 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
04.01.2016 19:23

Linkki Renaissance Technologiesiin ei toimi.

Sitten vinkki kulujen minimoimiin. OP:lla ei ole välityspalkkiota maaliskuun loppuun 🙂

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.01.2016 10:48

Nyt pitäisi taas toimia.

OP:llä huumediilerin lähestyminen asiakashankintaan: ensimmäiset kolme on ilmaisia. Huhtikuussa kannattenee sitten siirtyä eteenpäin… 😉

Nimetön
Nimetön
30.12.2015 16:50

Jos olet jo saanut tuottoa mielestäsi tarpeeksi, ja olet valmis luopumaan mahdollisista lisätuotoista, niin myy pois vaan. Nyt ollaan selvässä kuplassa osakemarkkinoilla. Sen näkee jenkki-indekseistä ja euro-indekseistä. Tuotot vuodesta 2009 ylittää jopa 200%. Historiallisesti bull-markkina on kestänyt keskimäärin 4.5 vuotta. Teknologia-osakkeet ovat jenkeissä hirmu-kuplassa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että mitään merkittävää romahdusta tulisi juuri lähiaikoina. Renkaasta voi ilma pihistä ulos hitaasti tai nopeasti. Sivuttaisia markkinoita on kuitenkin ollut hyvin vähän, jos koskaan, jossa indeksit pysyisivät vuosikaupalla suunnilleen samoissa lukemissa. Aina on menty joko voimakkaasti muutama vuosi ylöspäin tai nopeasti tultu alaspäin. En lähtisi kuplassa mihinkään sijoittamaan, mutta se nyt on… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
31.12.2015 14:36

Et tainnut vaivautua lukemaan tuota Martinin juttua ennen kuin kommentoit?

Nimetön
Nimetön
30.12.2015 11:54

Hyvä kirjoitus. Ajoittaminen on vaikeaa ellei lähes mahdotonta. Sellaisen seikan haluaisin vielä nostaa, että nykyisessä ympäristössä on mielestäni todella tärkeää hajauttaa (osake)salkku hyvin. Globaali osakemarkkina tulee varmasti nousemaan, mutta mielestäni on hyvin mahdollista , että esim. S&P 500 seuraavan 10 vuoden tuotot ovat keskimääräistä pienempiä. Sama pätee, jos kaikki sijoitukset ovat kotopörssissä ym.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
30.12.2015 13:13

Hyvä että tuossa nimenomaan otettiin mukaan ihmismielen osuus sotkevana tekijänä. Ihmisellä on huono taipumus hakea absoluuttista tietoa siellä missä tieto on vain suhteellista. Markkina-analyysit ovat aivan paikallaan ja ne kertovat “Fortum (vaikuttaa tällä hetkellä olevan tiedon valossa) alihinnoitellulta”. S&P500 P/E on lähes 20 ja Yhdysvaltalaisyritysten kannattavuus kaikkien aikojen huipussa, joten “osakemarkkinoiden terve nousuvara on vähäinen”. Terveen nousuvaran vähäisyys (tällä hetkellä) ei kuitenkaan tarkoita että kohta tulee vuosi 2008 uudestaan. Suhteellinen tieto tarkoittaa ettei ole varmuutta, koska kaikkea tietoa ei ole ja tieto vieläpä muuttuu koko ajan. Hyvä toisen alan esimerkki tästä oli toimittaja, jonka solisluu murtui. Hän kulki eri kirurgeilla… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
30.12.2015 13:52

Kiitos. Voiko tuon selkeämmin sanoa…

Nimetön
Nimetön
30.12.2015 11:50

Pssst: ”Jos vielä postskriptumin jälkeen halutaan erikseen lisätä jotain, niin voidaan kirjoittaa P.P.S. tai PPS (post post scriptum eli jälkeen jälkikirjoituksen) ja kirjoittaa toinen jälkikirjoitus. Vastaavasti kolmas jälkikirjoitus alkaa lyhenteellä P.P.P.S. ja niin edespäin. Lukuisia jälkikirjoituksen jälkikirjoituksia voidaan kuitenkin pitää yliampuvana tyylillä kikkailuna, ja yleensä suositeltavampaa onkin pyrkiä tiivistämään ne yhteen PS:ään.” https://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4lkikirjoitus

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
30.12.2015 13:48

Kiitos. Oppi ikä kaikki. 😉

Nimetön
Nimetön
29.12.2015 23:45

Tällä hetkellä ongelma on se, että defensiiviset osakkeet, missä on hyvä osinkotuotto (Elisa, Orion) ovat kuplahinnoiteltu, koska korot ovat niin pitkään olleet alhaalla. Sykliset osakkeet ovat todennäköisesti alkuvuoden menestyjiä (Cargotec, Konecranes, Valmet). Myös defensiivinen Fortum on jostain syystä lyötynä edelleen pohjamudissa. On selvää, että keväällä Fortum taas viipottaa 20 euron hujakoilla. Osakepoiminnalla on suuri merkitys. Laskusuhdanne alkaa ainakin Wall Streetillä taas tyypilliseen tapaan ensi syksynä kun USA:ssa vaihtuu pressa, yleensä muuallakin, mutta nyt on paha sanoa, kun taloussykli on niin erilainen euroopassa johtuen EKP koronnostoista liian aikaisin vuonna 2011. Jos EKP olisi tuon jättänyt tekemättä päästäisiin mukavasti karhumarkkinoihin vanhalla ja… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
30.12.2015 11:37

No jos tuo on noin selvää, niin ei kai siinä sitten auta kuin laittaa asunnot ja autot lihoiksi, lainaukset tappiin ja kaikki Fortumin kesäkuiseen termiiniin?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
30.12.2015 23:19

Juuri näin 😉

Nimetön
Nimetön
29.12.2015 13:51

tossa ajatuksen (pitkäjänteisen sijoittamisen) perustelussa on se virhe että se perustuu menneisiin kokemuksiin.Menneisyys ei ole viimekädessä kestävä peruste millekkään toimenpiteelle. Kun suunta on eteen päin, se peruutuspeileihin tujottaminen tuo välttämättä parasta mahdollista tai edes tyydytttävää tulosta, päinvastoin se saattaa johtaa katastrofiin, mutta mikäpä ei voisi

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
29.12.2015 14:39

Tuossa materiaalissa (ja samalla perustelun taustalla) on tuo usein käyttämäni Jeremy Siegelin kuvaaja eri pääomaluokkien tuotoista viimeisten 210 vuoden ajalta. Siihen aikajaksoon mahtuu yhtä sun toista. Mutta niin kuin näkyy, kaikesta on selvitty. Siksi pitää olla kovat perustelut sille, ettei tuo meno jatku: mikä on sellainen tulevaisuuden tekijä joka pysäyttää ihmiskunnan talouskasvun? Huomaa ettei mielipiteet tässä yhteydessä ole kovinkaan arvokkaat, vaan (etukäteen) todennettavissa olevat seikat. Yksi kysymys, johon löytyy lähinnä mielipiteitä vastaukseksi, on esimerkiksi: Voiko talous kasvaa ikuisesti? Siitäkin voi olla mitä mieltä tahansa, mutta seuraavat 210 vuotta mennään kutakuinkin edellisten 210 vuoden tahtia. Huomaa myös, että tuo Siegelin kuvaaja… Lue lisää >>