Saksalaisilla pörssimarkkinoilla noteerattava Munich Re lukeutuu maailman tunnetuimpiin vakuutusyhtiöihin. Saksassa se tunnetaan myös nimellä Münchener Rück ja maailmalla englanninkielisellä täysnimellä Munich Reinsurance Company. Yhtiö on maailman toiseksi suurin jälleenvakuuttaja, jolla on yli 5 000 asiakasta noin 160 eri maassa. Nimensä mukaisesti yhtiön kotipaikka sijaitsee Saksassa. Esittelen tässä merkinnässä pääpiirteittäin Munich Re:n, joka lukeutuu merkinnän julkaisuhetkellä Nordnetin saksalaisten osakkeiden kaupankäyntikampanjaan.
Munich Re:n historia juontaa juurensa vuoteen 1880 asti. Vuonna 1906 modernein korvausmenetelmin käsitelty San Franciscon maanjäristys tarjosi yhtiölle mahdollisuuksia kasvattaa toimintaansa globaalisti. Mainittu järistys vahvisti yhtiön asemaa toimialalla myös siten, että useat kilpailijat ajautuivat katastrofin vuoksi merkittäviin maksuvaikeuksiin. 2000-luvun tunnetuin onnettomuus jossa yhtiö on ollut mukana merkittävänä vakuuttajana, on syyskuun 11. päivänä 2001 tapahtunut WTC-isku New Yorkissa.
Ei aivan tavallinen vakuutusyhtiö
Munich Re on niin sanottu jälleenvakuuttaja. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että muut vakuutusyhtiöt, niin sanotut ensivakuuttajat, siirtävät osan vakuutussopimustensa vastuista Munich Re:n vastuulle.
Liiketoimintamallissa jälleenvakuuttaja ei kuitenkaan tule sopimusosapuoleksi alkuperäisiin vakuutussopimuksiin. Tavanomaiset vakuutusyhtiöt ottavat jälleenvakuutuksen yleensä vain sellaisille riskeille, joita ne eivät halua tai voi vakuutusmatemaattisista syistä pitää kokonaan omalla vastuullaan. Siksi Munich Re:n ansaintalogiikka pohjautuu osin mittakaavaetuun, joka luo toimialalle tulemisen esteen.
Perinteisin kertoimin maltillisesti arvostettu osake
2000-luvun aikana Munich Re on arvostettu vain harvoin alle osakekohtaisen kirjanpidollisen tasearvonsa, eli alle yhden P/BV-luvun. Tämä johtuu siitä, että yhtiön liiketoimintamallin katsotaan olevan erinomaisen vakaa suhdanteiden yli. Historian valossa yhtiön normalisoiduksi arvostustasoksi voidaan katsoa noin 1,2 P/BV-luku. Tämä pohjautuu kuitenkin menneeseen hinnoitteluun, mikä ei tietenkään takaa tulevaa – mutta saattaa kuitenkin antaa joitain suuntaviivoja.
Toukokuussa 2015 Munich Re:n taseperusteinen P/BV-tunnusluku on yhden tasolla, mikä on selvästi alle historiallisen keskiarvon. Munich Re on näin ollen tasearvolla mitattuna juuri nyt keskimääräistä edullisempi osake, ainakin suhteessa omaan kaupankäyntihistoriaansa 2000-luvulla. Yhtiöllä on tällä hetkellä omaa pääomaa osaketta kohden noin 178 euroa, ja osakekurssi on tasolla 178 euroa. Laskettaessa keskimääräisellä 1,20 P/BV-luvulla osakkeen hinta asettuisi yhtiön nykytaseella lähes 214 euron tasolle.
Tasepohjainen arvostaminen on Munich Re:n kohdalla varsin mielekäs arvostuskriteeri, sillä yhtiön osakekohtainen oma pääoma on kasvanut trendinomaisesti vuosien mittaan. Esimerkiksi vuonna 2008 yhtiön taseen kirja-arvo oli 106,42 euroa osaketta kohden. Vuoden 2014 päätteeksi se oli noussut jo 178,22 euroon. Trendin suunta on erinomainen ja kasvun kulmakerroin on kohtuullisen hyvä – ottaen huomioon, että yhtiö on maksanut samalla asteittain kasvavaa osakekohtaista osinkoa.
Vuonna 2014 Munich Re saavutti 18,31 euron osakekohtaisen tuloksen, jolla laskettuna osakkeen P/E-luku on tällä hetkellä vain 9,9. Taso on Saksassa hyvin huomattavasti alle pörssin nykyhetken keskimääräisen arvostustason.
Myös Warren Buffett on löytänyt yhtiön
Maailman tunnetuimpiin sijoittajiin lukeutuvan Warren Buffettin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway liittyi Munich Re:n omistajakuntaan helmikuussa 2010. Piensijoittajan näkökulmasta katsoen Buffettin luottamus yhtiöön näyttää hyvin vankalta, sillä Buffett hankki Munich Re:n osakekannasta jopa 11,2 prosenttia.
Omistusosuudella mitattuna Buffett kohosi välittömästi Munich Re:n suurimmaksi yksittäiseksi osakkeenomistajaksi. Tänään Buffett omistaa yhtiöidensä kautta Munich Re:n osakekannasta 11,6 prosenttia. Buffettin sijoitus on ollut kohtuullisen hyvä, sillä Munich Re:n osakekurssi on kehittynyt viime aikoina suotuisasti. Vuodessa osake on kohonnut 5,1 prosenttia, kahdessa vuodessa 15,3 prosenttia ja kolmessa vuodessa 59,6 prosenttia.
Laajasti hajautettu liiketoimintaportfolio
Jälleenvakuutusliiketoimintansa ohella Munich Re on viimeisten 15 vuoden aikana käynnistänyt liiketoimintoja ensivakuutuksessa (nimellä ERGO) ja varainhoidossa (nimellä MEAG). Tällä hetkellä Munich Re:n vakuutuskanta sisältää mm. henkeen, terveyteen, omaisuuteen, kuljetukseen, lentämiseen, tulipaloon ja luonnononnettomuuksiin liittyviä vakuutuksia.
Konsernitasolla laskettuna Munich Re:n saamat vuotuiset vakuutusmaksutulot ylittävät 47 miljardia euroa, mikä antaa perspektiiviä yhtiön markkina-aseman vahvuudesta ja liiketoiminnan absoluuttisesta kokoluokasta.
Osinkoyhtiöiden aatelia
Pitkäjänteisen sijoittajan näkökulmasta Munich Re on erinomainen sijoituskohde siksi, että yhtiön tavoitteena on kasvattaa osinkovirtaansa trendinomaisesti vuosien mittaan. Esimerkiksi viimeisten 10 vuoden aikana yhtiö ei ole laskenut osakekohtaista osinkoaan kertaakaan.
Vuonna 2003 yhtiön osakekohtainen osinko oli 1,25 euroa. Nyt se on jo 7,75 euroa osaketta kohden seuraavan kuvan osoittamalla tavalla.
Munich Re:n osakekohtainen osinko (EUR) 2003–2014
Tämän hetken osakekohtaisella osingolla laskettuna Munich Re:n osinkotuotto on päivän kurssilla noin 4,3 prosenttia. Tuottotasoa voidaan pitää osingonmaksukyvyn ennustettavuuteen ja tasaiseen kasvunäkymään viitaten hyvänä pohjatuottona. Erityisen hyvänä sitä voidaan pitää tämän hetken vallitseviin korkotuottoihin nähden.
Lähtökohtaisesti osinkosijoittajan tulisi arvostaa ja omistaa vuodesta toiseen juuri tällaisia yhtiöitä, mielellään järkevällä eli mahdollisimman alhaisella ostohetken arvostustasolla hankittuna.
Osinko per osake: 7,75 EUR
Osinkotuotto-%: 4,43 %
P/E-luku: 9,90
Osakekohtainen tulos 18,31 EUR
Markkina-arvo: 30,3 mrd EUR
-> Siirry tästä kampanjasivulle
—
https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html
Kirjoittaja lähipiireineen ei omista tekstissä mainittuja yhtiöitä kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta taikka markkinapaikasta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).
Yhtä ja toista olet mainostanut. Mitä kuuluuu näille: Deutsche bank, IBM, McDonald’s, Itau Unibanco, CoCa-Cola…
Sinänsä mielenkiintoisia yhtiöitä.
Kirjoituksessa on mielestäni kaksi lievää asiavirhettä (tai viitsimättömyydestä johtuvaa epäkohtaa):
“Yhtiöllä on tällä hetkellä omaa pääomaa osaketta kohden noin 178 euroa, ja osakekurssi on tasolla 178 euroa.”
Oikeammin: Yhtiöllä on tällä hetkellä (per Q1/2015) omaa pääomaa osaketta kohden noin 206 euroa, ja osakekurssi on (per 20.5.2015) tasolla 175 euroa
“Esimerkiksi viimeisten 10 vuoden aikana yhtiö ei ole laskenut osakekohtaista osinkoaan kertaakaan.”
Oikeammin: Vuodesta 1970 Munich Re ei ole leikannut osinkoaan kertaakaan
terv. Kaitsu