Kampanjayhtiö: Merck

Saksalaislähtöinen Merck lukeutuu lääketeollisuuden globaaleihin suuryhtiöihin. Yhtiön juuret juontavat historiassa vuoteen 1668, ja Merck onkin maailman vanhin kemian alan ja lääketeollisuuden toimija. Yhtiö listautui kuitenkin vasta vuonna 1995. Tosin silti vanhat omistajat jättivät itselleen noin 75 prosentin osuuden yhtiöstä, mikä toisaalta kuvastaa vahvaa uskoa liiketoimintojen valoisaan tulevaisuuteen.

Huomionarvoista on, että Saksassa pörssilistattu Merck eroaa yhdysvaltalaisesta nimikaimastaan. Yhtiöiden yhteinen historia päättyi ensimmäisen maailmansodan aikaan. Siinä missä saksalainen Merck on monessa segmentissä toimiva terveysteknologiayhtiö, on sen yhdysvaltalainen kaima varsin puhdasverinen lääkeyhtiö.

Tänään Merckin liiketoiminta jakautuu neljään osa-alueeseen, jotka ovat yhtiön oman raportoinnin mukaan 1) terapeuttiseen kuntoutukseen ja bioteknologiaan keskittyvä Serono, 2) ennakoivaan terveydenhuoltoon ja itsehoitoon fokusoiva Consumer Health, 3) mittaus- ja tutkimuslaitteita kehittävä Millipore ja 4) Performance Materials, joka tuottaa muun muassa pigmenttejä elintarvike- ja kosmetiikkateollisuudelle.

Päätoimialoilla useita kasvua tukevia megatrendejä

Hyvin hoidetun terveysteknologia- ja lääkeyhtiön kannattavuus on yleensä erinomainen. Lisäksi tuotteiden pitkän aikavälin kysyntätrendi on rohkaiseva väestöpyramidin mallin tukemana, minkä lisäksi liiketoiminta on vakaata johtuen ihmisten taipumuksesta sairastaa yleisestä taloussuhdanteesta riippumatta.

Merckin kohdalla liiketoiminnan kasvu syntyy lääkkeiden ohella käytettävistä vitamiineista ja mineraaleista, joiden kohdalla yhtiö on Euroopassa markkinajohtaja muun muassa raskauden ajan tuotteissa.

Patentoitu vitamiinivalmiste tai lääke on myös levitettävissä maailmanlaajuiseen jakeluun varsin kustannustehokkaasti joustavien lisensointien ja yhteistyösopimusten kautta. Edellä mainitut ulottuvuudet johtavat pääsääntöisesti verrattain korkeaan pääoman tuottoon vähäisellä investointitarpeella, mikä on lähtökohtaisesti erinomainen asia paitsi itse pörssiyhtiön, myös osakesijoittajan näkökulmasta.

Tuloskunto hyvä, myynnin kasvattamisessa haasteita

Viime vuonna Merckin liikevaihto nousi 5,5 prosenttia vuodentakaisesta. Samaan aikaan myös osakekohtainen tulos ilman kertaluonteisia eriä kohosi 4,8 prosenttia, joten yhtiön liiketoiminnan kehityksen päätrendi on tällä hetkellä suotuisa.

Finanssikriisin pohjalukemista Merckin jatkuvien liiketoimintojen käyttökate on kasvanut jopa 105,5 prosenttia. Huomionarvoista on, että kasvua on kirjattu joka vuosi poikkeuksetta 2010-luvulla, kuten seuraava kuva osoittaa.

Merck_käyttökate

Merckin käyttökate jatkuvat toiminnot (mrd EUR) 2009–2014

Tulos- ja kassavirtalaskelmaa kuvaavien tunnuslukujen ohella myös Merckin osakekurssi on kehittynyt viime aikoina erinomaisesti. Vuodessa osake on kohonnut 58,5 prosenttia, kahdessa vuodessa 66,7 prosenttia ja kolmessa vuodessa 132,2 prosenttia.

Megatrendien ohella myös riskejä taivaanrannassa

Lääkettä, vitamiinia tai mineraalivalmistetta koskevan patentin umpeutumisen jälkeen teknologiayhtiö kohtaa yleensä intensiivistä kilpailua niin sanottujen geneeristen valmistajien taholta. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että halpavalmistajat kopioivat patentin umpeutumisen jälkeen tuotteen koostumuksen ja myyvät sitä rinnakkaisena valmiina edullisesti katetasoa polkien.

Huomionarvoinen on kuitenkin myös patenttisuojan maantieteellinen ulottuvuus. Globaalisti toimiva yhtiö joutuu havaitsemaan, että patentin todellinen suoja vaihtelee eri maissa sekä vahvuudeltaan että kestoltaan. Lähtökohtaisesti Yhdysvalloissa ja EU:ssa patenttisuoja on varsin hyvä ja ennustettava.

Hyvä osingonjaon kasvutrendi

Finanssikriisin jälkeen Merck on kasvattanut vuosittain osakekohtaista osinkoaan joka vuosi seuraavan kuvan osoittamalla tavalla.

Merck_osakekohtainen_osinko

Merckin osinko per osake (EUR) 2008–2014

Tällä hetkellä Merckin osakekannan markkina-arvo on 12,4 miljardia euroa, ja osakkeen yksikköhinta on 96,05 euroa. Yhtiön viimeksi maksama osakekohtainen osinko on tasan 1,00 euroa. Efektiivinen osinkotuotto jää siten 1,0 prosenttiin. Merckin kohdalla sijoitus ei perustu korkeaan nykyosinkoon, vaan osakekohtaisen osingonjaon kasvutrendiin, mikä jatkuessaan nostaa sijoittajan hankintahinnalle laskettavaa osinkoprosenttia vuosittain.

Merckin osakekohtainen osinko on kaksinkertaistunut finanssikriisin pohjalta, vuodesta 2009. Suotuisan päätrendin taustalta on kuitenkin havaittava, että yhtiön vuotuiset osingonjaon korotukset ovat prosentuaalisesti maltillistuneet 2010-luvun edetessä. Merckin osakekurssi onkin kohonnut viime vuosina osingonjaon kasvua nopeammin, mikä on laskenut uuden sijoituksen efektiivistä osinkotuottoa.

Tällä hetkellä analyytikoiden konsensus odottaa Merckiltä 4,79 euron osakekohtaista tulosta kuluvalta tilikaudelta. Toukokuun alun 100,75 euron osakekurssilla laskettuna p/e-luvuksi muodostuu 21.

Osinko per osake: 1,00 EUR
Osinkotuotto-%: 1,04 %
P/E-luku: 36,16
Osakekohtainen tulos: 2,66 EUR
Markkina-arvo: 12,43 mrd EUR

-> Siirry tästä kampanjasivulle

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista tekstissä mainittuja yhtiöitä kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta taikka markkinapaikasta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Peter Sheik / Source / CC BY
Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit