Kaljaa vai tuottoa?

Edellisessä merkinnän kommenteissa minua huomautettiin siitä, että markkinan kohinaa ei ole järkeä seurata. Olen tästä oikeastaan täysin samaa mieltä.

“Kohinan” seuraaminen vaatii aikaa ja se on kaikesta muusta pois. Nytkin torstaina, kun oli kaljalla, piti lähteä kotiin ennen kuin USA:n markkinat sulkeutuvat. Olenhan jo ennenkin blogissani valitellut sitä, että puhtaan absoluuttisen tuoton tekeminen on tylsää ja osittain tästä syystä otin ensimmäistä kertaa suoranaista osakeriskiä portfoliooni elokuussa.

Jos kuitenkin unohdamme “kaljaperspektiivin,” on täysin selvä asia, että seuraamalla kohinaa voidaan löytää puhtaimmat hinnoitteluvirheet. Otetaan vaikka esimerkiksi menneen viikon likvidointipäivät ja etenkin torstai 23.9. Tilanne oli hieman samanlainen kuin elokuun alussa, mutta nyt raha ei liikkunut vain riskistä turvaan vaan kyse oli pikemmin globaalista liikkeestä kohti USA:n markkinoita pois mm. kehittyviltä markkinoilta. Tilanne oli enemmän tai vähemmän hupaisa, koska samaan aikaan viikonloppuna vatvottiin, sitä että jos juuri kehittyvät maat pelastaisivat Eurooppaa. Tästä syystä mm. The PowerShares Emerging Markets Sovereign Debt ETF-rahastoa myytiin melkein 1 % alle NAVin (Tämä on velkakirjojen kohdalla huomattava ero).  Nyt lisäsin sitä salkkuun to-pe. Mielestäni ETF-rahastoja on aina mukavaa ostaa silloin, kun niitä saa alle vastaavien sijoitusten arvon.

Vielä selvempi hinnoitteluvirhe oli kuitenkin Indonesiaan sijoittavien ja toinen toistaan vastaavien ETF-rahastojen kohdalla: Market Vectors Indonesia Index ETF (IDX) ja iShares MSCI Indonesia Investable Index ETF (EIDO). Ensimmäisen preemio/diskontto oli torstaina kaupankäynnin suljettua – 7.38 % ja toisen ilmoitettin olevan torstaina välillä – 9 % ja – 10 % (en löytänyt EIDO:lle tarkkaa tietoa enää viikonloppuna). Toki näiden NAVien laskentatavat saattavat vaihdella, mutta todennäköisen hinnoitteluvirheen, joka kerran jo nopeasti korjaantui perjantaina, voi vielä huomata tästä vertailusta. Tämä ero myös vastaa yllämainittuja lukuja, joten kahden vastaavan ETF:n hinnoitteluvirhe oli 2 % torstai-illalla.

Syykin hinnoitteluvirheelle varmasti löytyy; EIDO:n likviditeetti on huonompi ja vaihto pienempi kuin IDX:n, mutta ei tästä tänään enempää…

Joka tapauksessa kohinan seuraamisessa ei ole mitään järkeä. Vuositasolla näiden anomalioiden tuottoprosentit ovat kolminumeroisia.

Omalla rahalla

/Jarkko Peltomäki

 

Photo credit: Sam Ilić / Foter / CC BY-NC

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

huhtis26 Syyskuu, 2011

Hyvä kirjoitus. Ihmiset tuntuvat ajattelevan kohinan aina olevan aivan turhaa, sillä kaikkihan me sijoitamme 30v perspektiivillä osakkeeseen, jolloin ei ole väliä ostaako kurssin ollessa 5% alempana. Näinhän nämä suomalaiset kansankapitalistit hehkuttavat lehdissä, kuitenkaan ymmärtämättä päivittäisten heiluntojen mahdollisuuksia. Toisessa lauseessa mainostavat taas korkoa korolle vaikutusta.

Mitä välittäjää käytät näiden etf:n lyhyeksimyynnissä?

Jarno27 Syyskuu, 2011Tee robotti mikä seuraa, ei tarvitse itse kytätä. On varsin helppo koodata sellainen, mikä lähettä sinulle sms-viestin kun jotkut ehdot täyttyvät. Lähetät sitten tietyn salaisen sms-viestin takaisin ja robotti ostaa ohjeittesi mukaan. Tuon tekemiseen ei tosiaankaan tarvitse olla VR-tasonkoodaaja. Voi baarissa kesken hitaan tanssikappaleen ostaa väärinhinnoiteltuja tuotteita -:)

Jarkko Peltomäki27 Syyskuu, 2011“Näinhän nämä suomalaiset kansankapitalistit hehkuttavat lehdissä, kuitenkaan ymmärtämättä päivittäisten heiluntojen mahdollisuuksia.”

Aivan näin! Kyllä mahdollisuudet ovat kohinassa ja lyhyen aikavälin volassa, joka on voimakkaampaa suhteessa pitkän aikavälin volaan.

Jarkko Peltomäki27 Syyskuu, 2011Ai niin välittäjä.. Sanotaanko näin, että itselläni on useampi välittäjä. Se ei ihan helposti tapahtu ja tili pitää avata ulkomailla.

Jarkko Peltomäki27 Syyskuu, 2011Jarno: “Voi baarissa kesken hitaan tanssikappaleen ostaa väärinhinnoiteltuja tuotteita -:)”

Ei kai tässä vaiheessa enää kauppoja mietitä:)

Hälytyksen voi toki koodata ja sellainen on jo valmiina tekstiviesti toimintoineen, mutta pääsääntöisesti kaikki hinnoiteluvirheet tapahtuu, korkean volatiliteetin aikana ja ne löytää logiikan, tiedon ja kokemuksen kautta. Esim. ei torstaina hirvean kauaa tarvinnut miettiä, että hinnoitteluvirheet löytyy kehittyvistä, kun niillä oli kova lasku ja volatiliteetti. Muutoin harvoin maksaa vaivaa…

Skannaamalla ETF-rahastojen hintaliikkeitä ja voluumeja myös löytää hinnoitteluvirheet.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit