Siirry pääsisältöön

Kaksi uusien markkinoiden voittajaa: Zooplus ja Tencent

Uuden ajan yhtiöt Facebookin, Amazonin, Netflixin ja Googlen (Alphabet) johdolla ovat vyöryneet viime vuosina voimalla markkinoiden kärkeen. Niiden pörssikurssit ovat kiitäneet raketin tavoin ja samalla arvostustasot ovat nousseet vähintäänkin haastaviksi. Sijoittajan itse pitää tehdä arvionsa vieläkö junaan kannattaa hypätä mukaan vai ovatko riskit jo suuremmat kuin tulevaisuuden tuotto-odotukset.

Jokaisen sijoittajan unelma on poimia vastaava yhtiö siinä vaiheessa, kun nousu parrasvaloihin on vasta edessä. Valitettavasti tällaisten helmien aikainen kalastelu on melkoisen vaikeaa. Silloin meidän pitää astua pääoma- tai enkelisijoittamistyyliselle kentälle. Eli poimitaan kori lupauksia ja uskotaan muutamasta voittajasta saatavan tuoton peittävän selkeästi epäonnistujien kulut.

Ehkä on vielä kuitenkin kolmas vaihtoehto. Haemme yrityksiä, jotka ovat jo osoittaneet poikkeukselliset kehittymiskykynsä, mutta eivät vielä ole kaikkien sijoittajien huulilla. Toki tällaisten nopeasti kasvavien yritysten arvostustaso alkaa olla korkealla, mutta niiden kasvukyky ja tuloksen parantamisen vara omilla markkinoillaan on poikkeuksellisen suuri. Useamman vuoden tuotto-odotukset voivat olla tämän hetken arvostustasoa korkeammalla.

Tencent

Tencent on kiinalainen internet palveluyritys, joka tarjoaa monipuolisia internet palveluja. Yrityksellä on monenlaisia liiketoimintoja, kuten digitaalinen mainonta (lähes miljardi aktiivista WeChat mobiilisovelluksen käyttäjää), videopelien julkaiseminen, mobiilimaksut, mediasisältöjen tilaukset ja verkkokauppa. Nämä liiketoimet tuottavat merkittävää vapaata rahavirtaa, niiden kasvu vaatii hyvin vähän pääomia ja niillä on valtava kasvupotentiaali niin Kiinassa kuin ympäri maailmaa.

Tencentin helmi on edellä mainittu WeChat, joka on aivan erilainen mobiilisovellus kuin mitkään länsimaista löytyvät. WeChat todella hallitsee Kiinaa ja sen lähes miljardi käyttävää viettävät paljon enemmän aikaa WeChatin parissa kuin vaikka Yhdysvaltalaiset yhteensä Facebookissa ja Instagramissa. Kolmasosa WeChatin käyttäjistä viettää yli neljä tuntia päivässä sovellusta hyödyntäen!

WeChat on paljon enemmän kuin pelkkä sosiaalisen median sovellus tai viestitys systeemi. Kiinalaiset käyttävät WeChatia lähes kaikkeen. Sillä viestitetään, kommunikoidaan työssä, käytetään sosiaalisessa verkostoitumisessa, verkkokaupoissa, maksetaan laskuja, siirretään rahaa ja paljon paljon muuta. Mikä parasta kaikkia WeChatin kaupallisia mahdollisuuksia ei ole vielä juurikaan hyödynnetty. Sen asema lukuisten kasvavien alojen, kuten mobiilimainonnan, verkkokaupankäynnin ja mobiilimaksujen hyödyntämisessä on erinomainen.

Tencentillä on hyvin poikkeuksellinen kokoelma liiketoimia. Vaikka yrityksellä on vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia, niin se on jo nyt erittäin kannattava. Liikevaihto on kasvanut yli 30 %:n vuosivauhdilla, mutta silti nettomarginaali on myös 30 % tasoa. Sijoitetun pääoman tuotto on korkealla tasolla. Samoin jo nyt merkittävä vapaa rahavirta kasvaa 30 % vuosivauhdilla ja yhtiö kykenee sen sijoittamaan tuottavasti edelleen.

On selvää, että jossain vaiheessa yhtiön kasvuvauhti tasaantuu. Mutta kun ottaa huomioon Tencentin poikkeuksellisen kilpailuaseman ja sen markkinoiden valtavan koon, niin voimme hyvin olettaa useamman voimakkaan kasvun vuoden olevan vielä edessä. Esimerkiksi WeChatilla on vasta pieni siivu 25 % vuosittain kasvavista Kiinan online mainosmarkkinoista. Merkityksetöntä ei ole myöskään se, että yhtiötä johtaa sen pitkäaikainen perustaja Pony Ma, joka on edelleen yksi suurimmista osakkeenomistajista ja keskittynyt pitkäaikaisen omistaja-arvon luomiseen.

Tencentin osakkeita pystyy hankkimaan Hong Kongin pörssin (HKG:700) lisäksi Yhdysvalloista (OTCPC:TCEHY) tai Saksasta (FRA:NNND).

Huom.: Nordnetin kautta Tencentiin ei voi sijoittaa suoraan. Yhtiöön voi kuitenkin sijoittaa epäsuorasti rahastojen ja ETF:ien kautta. Tencentiä omistaa esimerkiksi Nordnetin ETF-kuukausisäästöohjelman piirissä oleva iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc) (IS3N) (Tencentin osuus tässä ETF:ssä n. 4,08 %, tilanne 11.9.2017). Tencentiä omistavia rahastoja ovat mm. Invesco China Focus Equity Fund A (Tencentin osuus n. 9,7 % / tilanne 11.9.2017), Wells Fargo (Lux) Worldwide Fund-China Equity Fund A USD Acc (Tencentin osuus n. 10,1 % / tilanne 11.9.2017) ja JPMorgan Funds – China Fund A (Tencentin osuus n. 10,2 % / tilanne 11.9.2017)

Zooplus

Saksalainen Zooplus AG on lemmikkieläintuotteiden verkkokauppa. Tuotevalikoimaan kuuluu lemmikkieläinten ruoat, ravintolisät sekä varusteet ja lelut. Lemmikkieläintuotteiden kauppa ei varmasti kuulosta niin seksikkäältä liiketoiminnalta kuin vaikka pilvipalvelut tai mobiilisovellukset. Se mikä tekee zooplussasta uuden ajan yhtiön alallaan on kaiken myynnin tapahtuminen verkkokaupan kautta.

Zooplus ostaa lemmikkituotteensa suoraan valmistajilta, varastoi ne jakelukeskuksiinsa ja myy ne maakohtaisten verkkosivustojensa kautta kuluttajille. Paketit toimitetaan asiakkaille ympäri Eurooppaa 1-2 päivän sisällä kuriirien toimesta.

Lemmikkieläintuotteiden verkkokauppa hyödyntää kaikkia sidosryhmiä. Asiakkaille se on hyvin kätevä tapa ostaa haluamansa tuotteet. Heillä on käytössään valtavan laajat valikoimat halvoilla hinnoilla. zooplus on yksi niistä harvoista yhtiöistä, jotka ovat alansa verkkokaupassa pystyneet kilpailemaan tehokkaasti Amazonia vastaan.

zooplussalla on hallitseva 50 % markkinaosuus Euroopassa käytävästä lemmikkieläintuotteiden verkkokaupasta. Se on toimintamallillaan 10 kertaa suurempi kuin pahimmat kilpailijansa. zooplus kykenee tarjoamaan tuotteensa yleensä selvästi kilpailijoitaan halvemmalla.

Kun yrityksellä on suuriin määriin perustuvaa ostovoimaa, niin se voi halutessaan alentaa hintoja sen sijaan että pyrkisi myymään tuotteitaan suuremmilla voittomarginaaleilla. Näin zooplus voi jakaa alansa verkkokaupan suuruuden edut tehokkaasti asiakkaidensa kanssa. Kun tämä positiivinen kierre on toiminnassa, niin kilpailijoiden on hyvin vaikea saavuttaa markkinajohtajaa.

Lemmikkieläintuotteiden kauppa kasvaa Euroopassa noin 3 % vuosivauhtia, mutta verkkokaupanosuus osuus siitä on paljon suuremmassa kasvussa ja on helppo ennustaa saman suuntauksen jatkuvan entistä voimakkaampana tulevaisuudessa.

zooplusin liikevaihto on kasvanut 25 % vuosiluokkaa ja nettotulos yli 40 % vauhdilla. Yhtiö on jatkuvasti pystynyt nostamaan kannattavuuttaan, vaikka 1,9 % liikevoittomarginaali ei vielä hääppöinen olekaan. Kuitenkin yhtiön kypsyessä ja kiinteiden kustannusten laskiessa sen pitäisi pystyä 4-5 % liikevoittomarginaalin tasoon. Viimeisen viiden vuoden aikana operationaaliset kulut ovat tippuneet 42.4 prosentista (vuonna 2011) 27.8 prosenttiin (2016). Esimerkiksi asiakkaiden hankintaan liittyvät kulut ovat olleet liiketoiminnan tässä vaiheessa poikkeuksellisen suuret, mutta toisaalta niitä voi pitää pitkän tähtäimen investointina tulevaisuuteen.

Yrityksen perustaja Cornelius Patt toimii edelleen pääjohtajana ja johtoryhmä omistaa 5 % osuuden yrityksestä. Yritysjohdon painopisteenä on ollut pitkällä aikavälillä yritysarvon kasvattaminen, eikä keskittyminen vuosineljänneksittäin osakekohtaiseen tulokseen.

Loppuajatuksia

Edellä mainittujen yhtiöiden perinteiset arvostuskertoimet (kuten P/E ja P/B -luvut) ovat selvästi keskimääräistä korkeammalla.

Kun tarkastellaan osakkeita suurissa ryhmissä, niin alhaiset arvostuskertoimet johtavat keskimäärin parempaan tulokseen. Hajautettu salkku alhaisen P/E:n tai P/B:n osakkeita antaa pitkällä tähtäimellä paremman tuloksen kuin korkeiden kertoimien osakkeet. Mutta yksittäiset yritykset toimivat hyvin erilaisilla taloudellisilla perusteilla ja niiden hinta verrattuna tuloksentekokykyyn voi vaihdella paljon.

Jälkikäteen arvioituna historiallisilla esimerkeillä Starbucks on ollut edullinen lähes 50 P/E -luvulla ja vastaavasti Kodak oli aikoinaan ylihintainen 5 P/E -luvulla.

Kuitenkin pitää muistaa, että kasvuun perustuva arvonmäärittäminen on kaikista riskialtteinta ja pienetkin negatiiviset yllätykset voivat pudottaa markkinahintaa voimakkaasti – ainakin väliaikaisesti. Viimekädessä jokaisen sijoittajan kotityönä on arvioida millä hinnoilla kasvuyhtiön turvamarginaali on riittävä.

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
08.09.2017 22:38

IS3N etf:ssä taisi olla Tencentiä isoin siivu

Nimetön
Nimetön
20.09.2017 15:38

Mitä kautta voisi Tencenttiin sijoittaa suoraan?