Kaikkien aikojen osakelaimennus tulossa

Kommentissamme 19.1.2013 (“Antisuma edessä”) puhuimme kevään merkintäetuoikeusanneista. Ennakoimme jo silloin Cityconin antia, joka alkaa 21.2.2013, ja Talvivaaran antia, joka alustavan aikataulun mukaan alkaa 13.3.2013. Varsinkin Talvivaaran rahankeräykseen liittyy monta mielenkiintoista yksityiskohtaa. Samalla se on kevään dramaattisimpia uutisia pörssirintamalla, sillä antia voi hyvällä syyllä leimata henkiinjäämistaisteluksi. Annin jälkeen Talvivaaran osakkeella on hyvin vähän yhteistä vielä tänä päivänä noteerattavan pörssiosakkeen kanssa.

Citycon tehtailee merkintäetuoikeusanteja ja suunnattuja anteja hengästyttävällä vauhdilla. Vajaan viikon kuluttua alkava uusi riskipääoman keräys on jo yhdeksäs vuoden 2006 alusta. Edellinen kuponkianti päättyi niinkin vastikään kuin lokakuussa 2012. Yhtiön merkintäetuoikeusannit on lisäksi yleensä hinnoiteltu aika tiukoiksi, joten käteisen puutteesta kärsivät osakkeenomistajat alkanevat tippua vauhdista. Merkintäehtojen mukaan voi merkitä 7 uutta osaketta 20 vanhalla osakkeella 1,75 euron kappalehintaan.

Kun pörssikurssi tänään on noin 2,35 euroa, merkintähinnan tarjoama alennus on melko vähäinen. Toissijaiseen merkintään kannattaa luonnollisesti aina osallistua, joskin tarjolla oleva etu on sekin melko vaatimaton. Merkintäoikeuden matemaattinen arvo olisi nyt noin 0,21 euroa. Siitä se voi kyllä painua, mikäli moni osakkeenomistaja päättää myydä merkintäoikeutensa.

Cityconista poiketen Talvivaaran anti on kaikkea muuta kuin tavanomainen. Sen edellytyksenä on antivaltuutuksen hyväksyminen ylimääräisessä yhtiökokouksessa 8.3.2013. Heti sen jälkeen ilmoitettaneen tarkat merkintäehdot. Valtuutus käsittää enintään uskomattomat 26 miljardia osaketta. Yhtiöllä on tällä hetkellä 272,3 miljoonaa osaketta, joten edessä lienee omistuksen laimennuksen Suomen ennätys. Yhtiön on pakko kerätä 260 miljoonaa euroa uutta pääomaa varmistaakseen eräiden lähitulevaisuudessa erääntyvien lainojen uudelleenrahoittamisen tai takaisinmaksun.

Edellä olevat luvut viittaavat siihen, että uusien osakkeiden merkintähinta saattaa painua pahimmillaan niinkin alhaiseksi kuin yhteen vaivaiseen senttiin. Mikäli merkintähinta muodostuisi näin alhaiseksi, yhdellä vanhalla osakkeella saisi merkitä noin 96 uutta osaketta, eli osakkeiden lukumäärä 96-kertaistuisi! Outokumpu aloitti vuosi sitten tätä osakekannan laimennuskisaa, mutta sen osakkeiden lukumäärä “vain” kahdeksankertaistui annin myötä. Osakkeiden laimentaminen lienee ainoa tapa hätistää osakkeenomistajat osallistumaan osakkeiden merkintään, sillä muutoin omistusosuus yhtiössä sulaa murto-osaan entisestään. Mikäli Talvivaara lähtee edellä esitetyillä varsin erikoisilla merkintäehdoilla liikkeelle, osakekurssikin jämähtää yhden sentin paikkeille. Sellainen kurssi näyttäisi niin arveluttavalta yhtiön kannalta, että ainoa järkevä jatkotoimenpide olisi käänteinen split osakkeen yksikköarvon nostamiseksi takaisin järkevämmälle tasolle.

Talvivaaran tarina on murheellinen. Vielä kaksi vuotta sitten osakkeesta maksettiin yli 7 euroa. Siitä on pelkkä muisto jäljellä. Vuoden 2012 tilinpäätös on lohduton. Osallistuminen antiin vaatii todella vahvaa uskoa siihen, että yhtiö nousee suosta. Yhtiön ja kainuulaisten onneksi tätä uskoa on ainakin veronmaksajia edustavalla Solidiumilla sekä yhtiön suurimmalla omistajalla Pekkä Perällä ja kolmanneksi suurimmalla omistajalla Varmalla. Ehkä ensimmäisen kerran Varma ja Ilmarinen ovat päätyneet täysin erilaisiin johtopäätöksiin antiin osallistumisen mielekkyyden osalta, sillä neljänneksi suurin omistaja Ilmarinen etenee sammutetuin lyhdyin. Miksi? Viidenneksi suurin omistaja Norilsk Nickel ei myöskään paljasta aikeitaan.

Perä aikoo myydä osan merkintäoikeuksistaan, eikä hän jää ainoaksi. Näyttää ilmeiseltä, että saamme melkoisen kuponkitulvan pörssiin, mikä ei ole omiaan helpottamaan annin läpimenoa. Oletettavasti anti saadaan maaliin ainakin kalliiden emissiotakausten turvin. Tulossa lienee todennäköisesti myös toissijainen merkintäoikeus ensisijaisessa merkinnässä merkitsemättä jääneisiin osakkeisiin, mutta se ei liene tällä kertaa riittävän tehokas annin menestyksen takaamiseksi.

Emme omista osakkeita Cityconissa tai Talvivaarassa.

Kim Lindström 15.2.2013

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit