Kaikenkarvaiset yrittäjät kunniaan

Yhä kasvavasta julkistalouden umpikujasta päästään ulos vain yrittäjien avulla. Siis sen Suomessa niin usein halveksitun joukkion avulla, joka heikentyneellä sosiaaliturvalla, kaikilla omilla ja osin myös muidenkin varoilla, kaikella ajallaan, ilman ylityökorvauksia, lounasetua, kahvitaukoa tai edes tarkkaan määritettyä työnkuvaa, yrittää rakentaa menestyvää yritystä, joka paitsi työllistäisi muita, toisi uutta rahaa ulkomailta verottajalle edelleen jaettavaksi.

Epäonnistujat

Usein nämä optimistit epäonnistuvat yrityksissään luoda itselleen parempaa tulevaisuutta. Kostoksi yrittämisestään he saavat osakseen halveksuntaa, joskus julkista kujanjuoksua ja työmarkkinoilla he oppivat pian etteivät enää kelpaa takaisin palkkatyöläisiksi minnekään. Mokomatkin pyrkyrit.

Onnistujat

Myös onnistuessaan yrittäjät saavat osakseen halveksuntaa, julkista ivailua varojen käytöstään, naapurikateutta ja kostoksi suuremmat verot maksettavakseen kuin kukaan muu. Mokomatkin uusrikkaat.

Me muut

Jostain syystä vaikuttaa siis siltä, että Suomessa, muutamaa I(C)T -yrittäjää lukuun ottamatta, vain urheilijat ja autokuskit saavat menestyä.

Julkistalous

Samalla kuitenkin useimmat ymmärtävät, ettei Suomen taloutta voi rahoittaa pelkästään julkisilla varoilla. Varsinkin Pohjoismaisen julkistalouden ominaispiirteisiin kuuluu se, että sillä kustannetaan yhteiskunnassa sellaisia yleishyödyllisiä asioita, joista on kaikille hyötyä. Teitä, koulutusta, terveydenhoitoa, järjestyksen ylläpitoa ja perusturvallisuutta kustannetaan yhteisestä laarista. Niin Mersulla kuin Ladallakin voi hurjastella paikasta toiseen. Kenellä tahansa on mahdollisuus kouluttautua. Kotirauha on Suomessa lähes yhtä itsestään selvää kuin ilma jota hengitämme. Kuka tahansa voi vaurastua.

Kestävyysvaje

Tästä kuitenkin seuraa, että Suomen talous ei kokonaan tai edes suurimmalta osin voi olla julkista, koska se maksaa enemmän kuin se tuottaa (ottamatta nyt edes kantaa siihen onko julkistalous tehokkaasti hoidettua vai ei). Tämä on sitä kestävyysvajetta, josta nykyään niin paljon toitotetaan. Velaksi ei ikuisesti voi elää. Sitä paitsi suomalaisten ikääntyessä, maksajien suhde maksunsaajiin pienenee. Sen lisäksi uusi sukupolvi haluaa “down-shiftata”…

Kolmas teollinen vallankumous

Ennen vanhaan suuryritykset toivat valuuttaa maailmalta ja loivat tehdastyöpaikkoja kansan syville riveille. Nykyään suuryritysten tuloskunto yskii, koska elämme kolmannen teollisen vallankumouksen aikaa. Insinöörin, joka Saharan autiomaassa kaipaa tiettyä työkalua, ei enää tarvitsee odottaa, että se toimitetaan hänelle, koska hän voi tulostaa sen 3D-tulostimen avulla. Materiaaleista tulee kevyempiä ja vahvempia. Nano- ja geeniteknologia mahdollistaa jo tänään asioita, joista 10 vuotta sitten osasimme vain uneksia. Internet tulee yhdistämään kaiken toisiinsa ja tuotanto siirtyy takaisin länsimaihin, koska siten voi nopeammin reagoida kysynnän muutoksiin. Työpaikat siirtyvät tuotannosta suunnitteluun.

Rakenteellinen muutos ja me

Kaikki tämä vaatii talouksiltamme pikaista rakenteellista muutosta, jota muiden muassa Euroopan Keskuspankin puheenjohtaja, Mario Draghi, peräänkuuluttaa. Meidän on siis nopeasti oivallettava tulevaisuuden tavat. Hyvin koulutetulla kansalla on tässä etulyöntiasema. Ja ennakkoluulottomat yrittäjät jalkauttavat muutoksen nopeammin kuin kaavoihin kangistuneet kivijalkatyönantajat.

Me ollaan sankareita kaikki

Ilman yrittäjiä taloutemme ei kehity tarpeeksi nopeasti, kestävyysvajetta ei saada kurottua umpeen, eikä uusia työpaikkoja tule pörssiyhtiöidenkin tehdessä tulosta lähinnä kuluja leikkaamalla. Siksi Suomi tarvitsee lisää Talvivaaran Pekka Periä, Supercellin Ilkka Paanasia sekä Alexander Ehrnrootheja, ja nämä meidän kaikkien kannustusta.

Yritä sinäkin.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
05.12.2014 09:49

Perän, Paanasen ja Ehrnroothin lisäksi Suomi tarvitsee myös ihan tavallisia pienyrittäjiä: Mäkisiä, Virtasia ja Heinosia. Niitä, jotka jopa päivätyönsä lisäksi jaksavat yrittää vielä illalla ja viikonloppunakin.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.12.2014 14:57

Hyvä tarkennus – luonnollisesti samaa mieltä, vaikka kyllä noi mainitsemasi Perät, Paanaset ja Ehrnroothit yrittävät viikonloppuisinkin. Se on yrittäjän arkea.

Nimetön
Nimetön
09.12.2014 16:48

Olemme toteuttaneet “hyvinvointiyhteiskunnan”. Rahaa on jaettu kaikille ja kaikkialle. Olemme luoneet mukavuuslaitoksen -Suomi- missä on mm. vientihintoihin menevän mukavuustornitalon kustannukset ja missä ei ole velvoitteita, on vain vaatimuksia. Vientituotteitamme ei ko. hintaisina veropajatsoineen tarvita missään. Tuottava mukavuustornitalon betonipohja – vientiyritykset ja elinkeinotoiminta- on ohentunut. Velkatornitalomme huojuu.
Poliitikot toitottavat edelleen hyvinvointiyhteiskunta mantraa. Joka sellaista, on pahasti katveessa. Suuta on, mutta pää puuttuu. Tulokset ovat nähtävissä.
Kävimme 20 vuotta sitten eri kilpailumaailmassa lähimpänä sitä hyvinvointiyhteiskuntaa. Nyt niillä askelmerkeillä tulee rima alas. Se on jo tullut.