Charlie Munger on 92-vuotias miljardöörisijoittaja, joka tunnetaan Warren Buffettin pitkäaikaisena (ja -ikäisenä) aisaparina sijoitusyhtiö Berkshire Hathawayssä. Buffettista on kirjoitettu poikkeuksellisen paljon, mutta Munger on jäänyt täysin tarpeettomasti selvällä marginaalilla vähemmälle huomiolle. Hän on kuitenkin henkilö, joka on eniten vaikuttanut siihen, miten Buffettin sijoitustoiminta on kehittynyt vuosikymmenien aikana, eli Benjamin Grahamin opeista nykypäivään. Listaan tässä merkinnässä kahdeksan Mungerin sijoitusfilosofiaa mielestäni hyvin kuvaavaa sijoitusnäkemystä.
Kuten Warren Buffett, myös Charlie Munger näkee osakkeen osuutena liiketoiminnasta, ei arvonnasta. Munger kuitenkin korostaa, ettei liiketoiminnan analyysi silti ole aivan yksinkertaista, vaikka siihen fokusoituisikin. On nimittäin tunnistettava paitsi voitollinen yhtiö myös sellainen yhtiö, joka voi jakaa voittonsa omistajilleen.
Hänen mukaansa on kahdenlaisia yhtiöitä: yhtäältä sellaisia, jotka ansaitsevat 12 prosenttia liikevaihdostaan tulosta ja jakavat sen tilikauden jälkeen osakkeenomistajilleen, ja toisaalta sellaisia, jotka ansaitsevat 12 prosenttia liikevaihdostaan tulosta ja joutuvat investoimaan sen kone- ja laitekantaan säilyttääkseen edes nykyisen markkina-asemansa liiketoiminnoissaan.
Vapaasti suomennettuna Munger on sanonut esimerkin muistuttavan häntä maatalousyrittäjästä, joka vilkaisi traktoreitaan kohti ja tokaisi: ”tuossa ovat parkissa kaikki voittoni”.
Mikäli Mungerin sijoitusfilosofia pitäisi tiivistää, tekisin sen seuraavasti:
1) Analyysi
Ole liiketoiminnan analyytikko, älä markkina-, makrotalous- tai osakeanalyytikko
Määrittele arvo erillään hinnasta, kehitys erillään aktiviteetista, rikkaus erillään koosta
Opettele perustavaa laatua olevat matemaattiset kaavat ja luota viime kädessä niihin
Tee sijoitustoiminnasta ja siinä onnistumisen seuraamisesta järjestelmällistä
On parempi pitää mielessä itsestäänselvyys kuin tarttua epätoivoiseen oljenkorteen
2) Allokaatio
Loistavat sijoituskohteet ovat kortilla; kun oikea hetki koittaa, panosta tuntuvasti
Seuraa aina parhaan ideasi ohella myös toiseksi parasta sijoitusvaihtoehtoa
Älä rakastu sijoituksiisi, ole tilanne- ja mahdollisuusorientoitunut
3) Itsetietoisuus
Tunnusta itsellesi, että oma osaamisesi ja tietämyksesi on aina vajavaista
Pysyttele sijoituspäätöksissäsi ennalta hyvin rajatun kehän sisäpuolella
Pyri sijoitusanalyysissäsi objektiivisuuteen ja rationaalisuuteen
Eliminoi tunteidesi vaikutukset päätöksentekoon, tai ainakin tiedosta ne
Muista ettet ole oikeassa tai väärässä siksi, että lauma on kanssasi samaa tai eri mieltä
Tiedosta, että ratkaisevaa on analyysisi ja johtopäätöksesi oikeellisuus
Ymmärrä, että lauman kuiskimisen seuraaminen johtaa vain keskinkertaisiin tuloksiin
4) Valmistautuminen
Elä tavoitteenasi oppia joka päivä jotain uutta
Lähde aina siitä, että tärkeämpi kuin tavoite voittaa on tavoite valmistautua hyvin
Laadi itsellesi hyvän sään aikana ”mentaaliset toimintamallit”, jotka kestävät myrskyn
Kysy itseltäsi hyvän sijoituksen jälkeen, miksi onnistuin?
Tee aina myös rehellinen arvio siitä, mitä olisi tapahtunut huonommassa skenaariossa
5) Viestit
Älä harhaudu uutisvirran mukaan, vaan toimi aina omalla harkinnalla
Tunnista oikeasti olennaiset tapahtumat ja yhtiöihin vaikuttavat muutokset
Älä huijaa itseäsi muuttamalla viestin tulkintaa alkuperäisen näkemyksesi tueksi
6) Kärsivällisyys
Muista Einstein: korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme
Vältä inhimillistä tarvetta toimia vain toimimisen vuoksi
Älä nauti vain saavutuksista vaan myös matkasta, koska elät siinä
7) Päättäväisyys
Ole pelokas kun muut ovat ahneita, ja ole ahne kun muut ovat pelokkaita
Kun olosuhteet muuttuvat sijoitustoiminnan kannalta suotuisiksi, toimi viileästi
Parhaat sijoitusmahdollisuudet koittavat harvoin, joten valmistaudu käteisellä
Elä muutoksen kanssa ja hyväksy jatkuva kaaos; älä muuta sijoitusstrategiaasi markkinatilanteen mukana
8) Osakevalinnat
Suosi yhtiövalinnoissa laatua enemmän kuin halpaa hintaa ja matalia arvostuskertoimia
Yritysjohdon laadulla on suuri merkitys omistajalle
”Istu pakarasi kipeiksi”: löydä muutama loistava yhtiö, osta kurssiturbulenssissa ja omista ikuisesti
—
Mitä sijoitushistorian menestyneimmät sijoitusgurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Sijoita kuin guru -uutuuskirja esittelee kahdeksan osakesijoittamisen arvostetun auktoriteetin periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.
Kirjoittaja lähipiireineen ei omista Berkshire Hathawayn osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Blogin laatimisessa kirjoittaja on hyödyntänyt lukuisia Mungerin puheiden englanninkielisiä litterointeja. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).
Minulla on suunniteltu pankkiautomaattikortti
Nosto enintään 5000 USD päivässä enintään 30 päiväksi (wesleymarkhackers@gmail.com).
Olen siitä erittäin iloinen, koska se sai minut 150000 dollaria ja maksoi kaikki laskuni.
LÄHETTÄJÄT BITKOINIT TULEVAT MYÖS. Olet saattanut menettää Bitcoinin joko huonon hallinnan tai hakkeroinnin avulla.
Ota yhteyttä häneen ratkaisun löytämiseksi.
Sähköposti: wesleymarkhackers@gmail.com
WhatsApp: +16315383658
Eivätkö ohjeet 2 ja 8 ole ristiriidassa keskenään?
Aloittavalle sijoittajalle, ota: suomalaisia kansainvälisiä, megatrendissä olevia, nousevan osingon maksajia; lisää kun joku on salkussa ilman hyvää syytä miinuksella, ota hitusen mukaan pienyhtiöitä, jatka ostaen USA:sta vastaavalla tavalla. Sijoita osingot. Lisää mahdolliset säästöt omistajuuteen. Omistajuus on tärkeintä.
Strategia on minulla toiminut ja kun nyt on 50 yhtiötä salkussa, niin hötkyilylle ei jää aikaa. Hötkyily tarkoitti minulla: toimeksianto väärään aikaan.
Buffettista puhuttaessa “unohdetaan” lähes aina mainita, että mies teki ensimmäiset miljoonansa “tupakantumppistrategialla” eli ostamalla hyljeksittyjen, tyypillisesti tappiollisten pikkufirmojen osakkeita erittäin halvalla, ja myymällä ne hinnan pompsahtaessa lähelle osakkeelle määritettyä minimiarvoa. Tämä strategia tunnetaan myös net-net- tai NCAV-strategiana ja se on peräisin Benjamin Grahamilta. Siinä ostetaan osakkeita, joiden hinta on selvästi pienempi kuin taseesta laskettu NCAV. Graham käytti hintakriteerinä <= 2/3 * NCAV. NCAV vastaa likimain yrityksen arvoa likvidointiskenaariossa. Tässä arvonmäärityksessä ei oteta lainkaan kantaa tulevaisuudennäkymiin, vaan ostetaan yritys pienemmällä summalla kuin sillä on käteistä ja muuta nopeasti rahaksi muutettavaa omaisuutta (vähennettynä velalla). Buffett itse puhuu strategiasta nimellä "cigar butt investing"… Lue lisää >>
Muutama kommentti. Suurin osa kirjoituksesta on suunnilleen oikein. Analyysista puuttuu toinen osa kokonaan Mungerin kaksipolkuisesta analyysista eli rationaalisuuden ja tosiasioiden lisäksi sijoittajan tulee analysoida myös yrityksen ja sen johtajien menestykseen liittyviä aivojen automaattisia alitajunnassa tapahtuvia tapoja tehdä asiat eli ne asiat, jotka eivät tapahtuvat tiedostamattomasti. Esimerkiksi brändien vaikutusta asiakkaiden ostopäätöksiin, niiden vahvuutta tai johtajien psykologista alttiutta väärinkäytöksiin omistajia kohtaan. Supertulokset yrityksille tulevat, kun monet psykologiset taipumukset yhdistyvät samassa lopputuloksessa. Lisäksi ykköskohdasta puuttuu tarkistuslistojen teko, koska aina unohtuu muuten jotain. Valmistautumiskohdasta puuttuu yksi tärkeimmistä Mungerin neuvoista eli opi muiden virheistä, koska omat virheet tulevat kalliiksi. Berkshiren menestyksestä suurin osa johtuu hänen… Lue lisää >>
Samaan pääsee pelkästään välttämällä huonoja yrityksiä. Tässä tapauksessa suuria yrityksiä, sillä Berkshire ei osta pieniä, eikä kukaan osaa niistä pienistä startupeista valita voittajia etukäteen kuitenkaan. Osta jäljelle jääneitä hyviä osingonmaksajia, joilla on aikaa kestävä bisnes ja osta niitä markkinaromahduksen yhteydessä tai milloin niitä muuten halvalla saa. Kannattaa myös ostaa vahvoilta markkinoilta, kuten yhdysvalloista, mieluummin kuin heikoilta, kuten suomi. Tai osta indeksiosuusrahastoa, mikä sijoittaa hyviin osingonmaksajiin, niin ei tarvitse itse miettiä lainkaan kohteita tai hajautusta. Liika analyysi on myös haitallista, ei ole järkeä analysoida yhtiötä vuoden päivät, aikansa voi käyttää paljon hauskemminkin.
Berkshire ei osta pieniä koska sillä tulee miljardeja käteistä jatkuvasti, ei ne saisi ikinä niitä käytettyä jos ostaisivat “nakkikioskeja”. Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö meidän piensijoittajien kannattaisi ostaa pieniä (jos ne ovat parempia sijoituksia kuin jätit).