Siirry pääsisältöön

Kaaos taivaalla – Norwegian ja TUI kahmivat uusia omistajia

Nouseva öljyn hinta, kova hintakilpailu sekä toistuvat lentäjien ja muun henkilökunnan lakot rasittavat lentoyhtiöiden tuloksia. Edelleen vahvasti kasvava lentomatkustaminen näkyy myötätuulena vain harvojen lentoyhtiöiden osakekursseissa. Kustannuspaineet ja kova kilpailu rokottavat kannattavuutta koko toimialalla. Nordnetin asiakkaat uskovat kuitenkin Norwegianin käänteeseen – omistajien määrä on noussut 78 %.

Uusin uhri lentoyhtiöissä on viime viikolla konkurssiin mennyt Thomas Cook (Airlines), joka ehti toimia matkailualalla kunnioitettavat 178 vuotta. Viimeisten vuosien aikana konkurssikierre on nielaissut useita operaattoreita: Air Berlin, Alitalia ja Monarch lopettivat toimintansa vuonna 2017, Primera ja Cobalt vuonna 2018 – ja tänä vuonna lapun luukulle ennen Thomas Cookia ehtivät laittamaan Germania, Flybmi ja WOW.

Kireä kilpailutilanne, spekulaatiot ostotarjouksista ja viimeisimpänä myös Thomas Cookin konkurssi ovat heiluttaneet osakekursseja Euroopan pörsseissä. Thomas Cookin kilpailija TUI:n osake nousi viime viikolla 11,3 %, kun sijoittajat uskoivat konkurssiin menneen kilpailijan lisäävään TUI:n matkojen kysyntää. TUI:n osake on listattuna Saksan pörssissä.

TUI:n kurssikehitys
TUI:n kurssikehitys 5 v

Norwegianin osake laskenut 70 % viidessä vuodessa – sijoittajat uskovat käännökseen

Norwegian-osakkeella on käyty eniten kauppaa Nordnetin asiakkaiden keskuudessa viimeisen neljän viikon aikana. Siitä on tullut yksi asiakkaidemme suosikkiosakkeista ja sen omistajamäärä on kasvanut vuoden alusta 78 % yhteensä 13 820 omistajaan. Se kertoo uskosta käännökseen yhtiön liiketoiminnassa. Osake saavutti kaikkien aikojen pohjan syyskuun alussa alle 30 kruunussa (28,57 NOK) ja sillä käydään nyt kauppaa hintaan 35,97 NOK (+25,9 %).

Norwegianin kurssikehitys
Norwegianin kurssikehitys 5 v

Pörssilistattuja ilmailualan yhtiöitä

Lentoyhtiöiden kurssikehityksessä ei ole hurrattavaa viimeisen viiden vuoden aikajaksolla, mutta lentokoneiden valmistajat ovat hyötyneet kasvavasta kysynnästä. Eurooppalainen Airbus ja amerikkalainen Boeing ovat olleet kovassa nousukiidossa.

YhtiöMaaKurssikehitys (5 v)Käy kauppaa
NorwegianNorja-71,47 %Osta/myy
SASRuotsi-1,41 %Osta/myy
TUISaksa-10,01 %Osta/myy
LufthansaSaksa+16,15 %Osta/myy
AirbusRanska+144,79 %Osta/myy
BoeingUSA+197,33 %Osta/myy

Lue myös: Matkailualan yhtiöt – konkurssi vai kurssin tuplaus?

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
30.09.2019 18:14

Suomalaisten tuulipukusijoittajien rahavirrat toimivat itselleni täydellisenä varoitusindikaattorina; tee päinvastoin. Nokia, Outokumpu, Talvivaara, Nordea ym. ovat tästä täydellinen esimerkki.