Julkaisen toisen sijoituskirjani 8. lokakuuta – RAJOITETTU MÄÄRÄ ENNAKKOMYYNNISSÄ NYT!

Toinen sijoituskirjani Hajauta tai hajoa (311 s.) on edennyt painovaiheeseen, ja kirja julkaistaan virallisesti tiistaina 8. lokakuuta. Blogin lukijoiden ennakkotilauksia otetaan kuitenkin vastaan heti tämän merkinnän julkaisusta lähtien, ja kuluvan syyskuun aikana kirjansa ennakkotilanneet saavat kappaleensa ennen muita. Kaikille ennakkoon tilanneille kirja postitetaan jo perjantaina 4. lokakuuta. Tämä merkintä sisältää lyhyen katsauksen kirjan sisältöön ja linkin sähköiseen tilausmekanismiin.

Uutuuskirja Hajauta tai hajoa (311 s.) koostuu neljästä pääluvusta, jotka sisältävät yhteensä 31 erillistä kappaletta, 3 liitettä ja henkilökohtaisen, potentiaalisten ostokohteideni 2-sivuisen listauksen. Pääluvut on nimetty ”Hajauttaminen” (sivut –125), ”Osakesalkun hajauttaminen” (126–205), ”Yhtiötason hajauttaminen” (sivut 206–257) ja ”Avaimet osakesalkun rakentamiseen” (sivut 258–311). Läpi kirjan tarkastelen erityisesti kolmea menestyvän sijoitustoiminnalta kannalta olennaista kysymystä: Miten tunnistaa laatuyhtiön? Miten osakkeen todellista arvoa tulisi määrittää? Miten osakkeen kurssimuutoksiin pitäisi suhtautua?

Hajauta tai hajoa on kasvanut esikoisteoksesta sivumäärän osalta lähes 50 prosenttia, mutta siitä huolimatta hinta on säilynyt ennallaan tasan 25 eurossa (sis. ALV ja toimituskulut Suomessa). Uutuuskirja sisältää esikoisteoksen tavoin täyden tyytyväisyystakuun kahden viikon palautusoikeudella. Muiltakin osin uutuuskirja vastaa painopaikaltaan (Hansaprint), kustantajaltaan (omakustanne) ja teknisiltä tiedoiltaan (A5) esikoiskirjaa. Käsiteltävät aiheet ovat kuitenkin vaihtuneet, joskin kirjojen ydinsanomissa on havaittavissa sijoitusfilosofiaan liittyviä yhtäläisyyksiä.

Ennakkotilauksen yhteydessä tarjotaan mahdollisuutta hankkia paketoituna sekä esikoiskirja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen että uutuuskirja Hajauta tai hajoa yhteishintaan 39,90 euroa (sis. ALV ja toimituskulut Suomessa). Ennakkotilatuissa kahden kirjan paketeissa esikoisteos toimitetaan parin päivän toimitusajalla jo kuluvan syyskuun aikana, uutuuskirja ja lasku lähtevät matkaan lokakuun alussa.

Jos tilaaja kuitenkin haluaa molemmat kirjat vasta lokakuussa yhteistoimituksena, on sitä mahdollista pyytää tilauslomakkeen viestikentässä. Muistuttaisin tässä yhteydessä, että kirjan signeeraus tai omistuskirjoitus on mahdollista saada molempiin kirjoihin, tai erillisestä pyynnöstä vain toiseen. Käsittelen itse jokaisen matkaan lähtevän kirjan, ja mahdollisia toiveita voi esittää. Tilausmekanismi mahdollistaa myös kirjalähetyksen ja laskun lähettämisen eri postiosoitteisiin. Pakettitilauksissakin kirjat voidaan toimittaa eri postiosoitteisiin. Normaalitilanteessa lasku matkustaa kirjan välissä 14 päivän maksuajalla.

Esitän seuraavaksi pari sanaa uuden kirjan sisällöstä ja rakenteesta. Uutuuskirjan ensimmäinen pääluku kuvaa hajauttamista ajattomasta pitkän aikavälin perspektiivistä, käsitellen hieman teoriaa, mutta sivumäärältään kattavammin yleistä ja helpommin ymmärrettävää osakemarkkinoiden liiketaloutta. Esittelen ensimmäisessä luvussa blogitekstieni punaista lankaa mukailevan ja henkilökohtaisesti soveltamani ns. laatuyhtiöstrategian.

Ensimmäisessä luvussa havainnollistan myös muutaman maailmankuulun sijoittajan soveltamia strategioita, erityisesti esikuvieni Warren Buffettin ja Charlie Mungerin johdolla. Laatuyhtiöstrategian yhteydessä kirjoitan esimerkiksi osingonjaon pitkän aikavälin kasvusta, laatuyhtiön hinnoitteluvoimasta (inflaatio) ja osinkoverotuksen vaikutuksesta sijoittajan saaman osinkovirran ostovoimaan.

Käsittelen ensimmäisessä luvussa lisäksi aktiivisen ja passiivisen sijoitusstrategian eroja sekä kuvaan laatuyhtiöstrategian asettumisen tähän viitekehykseen. Luvun loppupuolella esittelen koko sijoitusvarallisuuden hajauttamiseen soveltuvat lukuisat eri pörssinoteeratut ja noteeraamattomat välineet arvopaperimarkkinoilla. Ensimmäisen luvun päättää katsaus hajautuksen kannalta olennaisista lähestymiskulmista sijoitusanalyysissä: sijoittajan on olennaista havaita, että tulovirran hajautusta on syytä tarkastella ainakin omassa osakesalkussa, itse pörssiyhtiön liiketoimintafokuksen sisällä ja yritysjohdon perspektiivistä.

Toisessa pääluvussa käsittelen tavanomaisen sijoittajan ja osakesäästäjän sijoitussalkun hajauttamista. Yksittäiset kappaleet koskevat mm.

a) ajallista hajauttamista
b) toimialakohtaista hajauttamista
b) yhtiön kokoluokan mukaista hajauttamista
d) maantieteellistä hajauttamista
e) kuluttajaliiketoimintaan hajauttamista
f) talouden suhdannesyklin vaikutuksen hajauttamista
g) arvo- ja kasvuyhtiöiden välistä hajauttamista
h) yhtiön velkaisuuden tai nettovelattomuuden pohjalta tapahtuvaa sijoitusvarallisuuden hajauttamista.

Toinen pääluku soveltuu uskoakseni erityisen hyvin myös osakesijoittamista aloittelevalle tai sijoitusmarkkinoita harvemmin seuraavalle lukijalle, joskin ajallista hajauttamista koskeva kappale sisältää vaativiakin EVA-mallin, osinkoperusteisen mallin, Gordonin mallin, kassavirtaperusteisen mallin ja tulosperusteisen arvonmääritysmallin tarkasteluja. Mallit ovat kirjan viitekehyksessä olennaisiksi siksi, että sijoittajalle tulee esitellä sijoitusfilosofian ohella myös konkreettisia tapoja hahmottaa pörssiyhtiön todellista arvoa.

Kolmas pääluku sisältää case-muotoisia pörssiyhtiöanalyysejä. Tarkastelussa ovat mm.

a) Coca-Cola
b) Danone
c) Hennes & Mauritz
d) Starbucks
e) Anheuser-Busch InBev
f) Sampo
g) Kone
h) Nokian Renkaat
i) Talvivaara
j) Warren Buffettin luotsaama Berkshire Hathaway.

Olen pyrkinyt mahdollisuuksien mukaan tarkastelemaan asiayhteydessä myös kunkin case-yhtiön verrokkiyhtiöitä. Pyrin kuvaamaan yksittäisiä pörssiyhtiöitä analysoivissa kappaleissa paitsi yhtiökohtaista laatua osoittavia tekijöitä, myös erilaisia liiketoiminnan tulovirran hajautusmekanismeja itse pörssiyhtiöiden liiketoimintafokusten sisällä. Toisin sanoen sitä, miten itse yhtiö hajauttaa omaa tulovirtaansa valitun liiketoimintastrategian sisällä, osaltaan turvatakseen vakaata ja pitkällä aikavälillä kasvavaa osinkovirtaa.

Kirjan neljäs pääluku sisältää avaimet osakesalkun rakentamiseen. Käytännössä luku alkaa ajattomilla ohjenuorilla (75 kpl), jotka palauttavat mieleen kirjan keskeisen asiasisällön ja pitkän aikavälin sijoitustoiminnan keskeisimmät periaatteet. Neljäs luku sisältää myös kappaleen jossa kuvaan, mitä hajauttamisesta pitäisi ylipäätään jäädä mieleen teorian ja käytännön yhteentörmäyksen jälkeen. Tavoitteenani on kirjoittaa asioista ymmärrettävällä ja selkokielisellä tavalla läpi kirjan, jotta myös vasta-alkaja kykenee hahmottamaan viestini kokonaisuudessaan.

Viimeisen pääluvun keskivaiheilla esitän lukijan oman sijoitussalkun seuraamiseen ja osakehajautuksen hyötyjen maksimointiin soveltuvia muistisääntöjä sekä laskukaavoja. Nämä sisältävät sekä modernin portfolioteorian mukaisen tarkastelun että ns. laatuyhtiöstrategiassa soveltamani hyvin yksinkertaisen matematiikan. Kaavoja ei kannata pelätä, sillä peruslaskutoimituksilla (plus, miinus, kerto ja jako) selviää takuulla maaliin asti.

Eräänlaisena loppuhuipennuksena kirjan viimeinen kappale sisältää kokonaisuudessaan tämänhetkisen henkilökohtaisen ostokohteiden seurantalistani Helsingin pörssistä ja ulkomailta. Näistä olen tarkoituksella kirjoittanut tänä vuonna selvästi aiempaa vähemmän blogissa, ja näin tulen myös jatkossa toimimaan. Korostettakoon tässä yhteydessä, että kyseessä on henkilökohtainen ostokohteiden seurantalistani, ei yleinen sijoitussuositusten listaus. Nämä yhtiöt kuitenkin täyttävät mielestäni joka tapauksessa kahdessa sijoituskirjassani kuvatun laatuyhtiön määritelmän.

En usko, että tiikeri pääsisi irtoamaan kovinkaan kauas raidoistaan, joten jos olet kokenut nelivuotisen blogini sisällön kiinnostavaksi, uskon myös uutuuskirjan olevan sinulle miellyttävä lukukokemus. Tästä lähtökohdasta suhtaudun luottavaisin mielin kirjalle annettavaan kahden viikon tyytyväisyystakuuseen täydellä palautusoikeudella.

>> Uutuuskirjan ennakkotilaukseen

>> Uutuuskirjan esittelysivulle Nordnetissä

Kaikissa mahdollisissa lisäkysymyksissä, ulkomaille tilattaessa, suurten tilausmäärien ja yritysmyynnin osalta voi olla yhteydessä suoraan minuun sähköpostitse: jukka.oksaharju@nordnet.fi

Median edustajille lähetän erillisen kutsun julkistamistilaisuuteen syyskuun aikana.

Hajauta tai hajoa ISBN: 978-952-93-1730-1
Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen ISBN:
978-952-93-1111-8

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
04.10.2013 15:41

Tilauslomakkeessa näkyy taas (04.10. 15:40) edellisen tilaajan tiedot. Edellisen kirjan tilauslomakkeen kanssa oli aikoinaan samoja ongelmia, joten tuo taitaa olla systeemin “ominaisuus”.