Siirry pääsisältöön

Jukka Oksaharju 10 vuotta Nordnetissä

Osakestrategi Jukka Oksaharjulla tuli 23.3.2019 täyteen pyöreät kymmenen vuotta Nordnet Suomen palveluksessa. Haastattelimme miestä Nordnetin Helsingin toimistolla kakunsyönnin ohessa!

Moi Jukka! Onnittelut 10 vuodesta Nordnetissä! Klassinen kysymys: miltä nyt tuntuu?

Paremmalta kuin koskaan. Viime vuosien aikana kotimainen omistajuus on mennyt loikalla eteenpäin monen tekijän ja toimijan yhteistyöllä. Osakemarkkinoilla on nyt yksistään Nordnetin suomalaisasiakkaiden määrällä tarkasteltuna nelinkertainen määrä sijoittajia verrattuna hetkeen, kun alalle tulin. Paljon työtä on kuitenkin vielä edessä, koska markkinatilanne ei ikuisesti tarjoa vetoapua osakesijoittamisen suosion kasvattamiseen.

Milloin ja miten kiinnostuksesi sijoittamista kohtaan heräsi?

Vuosituhannen vaihteen jälkeen osallistuin yläasteikäisenä taloustietokilpailuun – muistaakseni heikolla menestyksellä – mutta siitä syttyi kipinä osakemarkkinoiden seuraamiseen. Teimme samoihin aikoihin yhteiskuntaopin tunnilla kuvitteellisen mallisalkun painetun sanomalehden taloussivuja hyödyntäen. En ymmärtänyt lopettaa salkun seurantaa, vaan aloin suunnitella ensimmäistä oikean rahan osakeostoa kesätyörahoilla. Vanhemmilta olen aina saanut asenteen tasolla tukea innostukselleni, mutta varsinaista esimerkkiä tai alkupääomaa en ole saanut. Sukulaiset ovat hyvin järjestelmällisesti pitäneet minua vähintäänkin outona. Kävin lukion neljässä vuodessa, koska tein samanaikaisesti osa-aikatöitä alkupääoman kasvattamiseksi.

Miten päädyit aikoinaan Nordnetiin töihin?

Avasin arvo-osuustilin alaikäisenä eQ:lle vanhempieni suostumuksella. Parikymppisenä otin asiakasviestillä yhteyttä ja ilmaisin halukkuuteni tehdä yrityksessä mitä tahansa työtä, olihan kyseessä unelmieni toimiala ja online-kaupan osalta edistykselliseksi asiakkaan roolissa havaitsemani pankki. Pääsin finanssikriisin leimahtamisen aikoihin työhaastatteluun, jossa ilmeisesti onnistuin vakuuttamaan ainakin motivaation osalta. Mukana on täytynyt olla myös sattumaa, koska samaan aikaan talouden näkymät rysähtivät kaikkialla ja pyöröovesta virtasi enemmän väkeä ulos kuin sisään.

Millaista työsi Nordnetin osakestrategina käytännössä on?

Seuraan osakemarkkinoita sekä yritysten ja ylipäätään talouden raportteja. Kurssikäppyröiden seurantaan uhraan varsin vähän aikaa (kaikki on suhteellista!). Enimmäkseen pyrin olemaan kartalla siitä, mitä pörssiyritysten tiedotejakelussa tapahtuu. Erilaisia markkinatietoja yhdistelemällä tuotan asiakkaille jatkuvasti sisältöjä esimerkiksi asiakastilaisuuksien, blogien, haastatteluiden, kampanjoiden, sijoituskirjojen ja videosarjojen muodoissa. Viimeisen puolen vuoden painotuksena olen osallistunut neljäänkymmeneen sijoitustilaisuuteen puhujana.

Emme Nordnetissä anna neuvoja, suosituksia tai tavoitehintoja, mutta pyrimme osallistumaan keskusteluihin, joissa osakesijoittamista ylipäätään voidaan edistää. Parin viime vuoden aikana tämä on edellyttänyt entistä laajempaa verkostoitumista, mihin käytän ajallisia resursseja.

Osakestrategin roolissa koen mielekkäimmäksi painottaa pitkän aikavälin kehityskaaria ja strategioita. Osin tämä johtuu siitä, että työ on opettanut sen, ettei finanssialan sisältä näe lyhyttä aikaväliä välttämättä yhtään sen kirkkaammin kuin alan ulkopuoleltakaan. Kurssit eivät aina seuraa liiketoiminnan fundamentteja, vaan hintoihin vaikuttavat myös heilahtelut osakkeiden kysynnässä ja tarjonnassa. Pitkässä juoksussa fundamentit kuitenkin painavat merkittävästi.

Miten työsi on muuttunut vuosien varrella?

Nordnetiä edeltäneessä eQ:ssa ensimmäinen työtehtäväni oli asiakaspalvelussa. Vauhtiin päästyäni tein finanssikriisin keskellä töitä eQ Yksityispankissa. Se oli varsin opettavainen kokemus, sillä myyntityötä ei varsinaisesti edesauttanut se, että edellisten kuukausien tuottokehitys näytti esityskalvoilla liki pitäen jokaisen sijoitusinstrumentin kohdalla tippukiviluolalta. Kiersin 2010-luvun alussa ympäri Suomea viestimässä eQ:n ja Nordnetin integraatiosta. Niihin aikoihin sain myös uuden työtehtävän ensin eQ:n ja sittemmin Nordnetin meklarideskistä.

Neljä vuotta meklarina työskenteleminen avarsi näkymää arvosijoittamiseen siinä mielessä, että osakkeen arvo (liiketoimintaan perustuva) ja hinta (osakekurssi) eivät jatkuvasti kulje käsi kädessä. Konkreettisin muutos tapahtui viisi vuotta sitten, kun työnkuva vaihtui osakestrategiksi. Siitä lähtien olen keskittynyt yhä laajemmin omalla esimerkillä omistajuuteen innostamiseen koko Suomessa.

Millainen työpaikka Nordnet mielestäsi on?

Nordnet on työnantaja, joka kannustaa uuden ideoimiseen ja mahdollistaa erilaisten hankkeiden tarvittaessa nopeankin toteutuksen. Miltei joka hankkeessa työtä saa tehdä yhdessä eri osastojen tai yhteistyökumppaneiden kanssa ja oppia heiltä. Ennen kaikkea Nordnet tuntuu olevan vetovoimainen ja se näkyy osin siinä, että sankka joukko kollegoita harrastaa aktiivista sijoittamista omilla rahoillaan. Vetovoimaisuuteen liittyy sekin, että kymmenen vuoden työkokemus ei riitä omassa tiimissäni lähellekään emerituksen roolia, sillä moni on viihtynyt talossa vielä selvästi kauemmin (esimieheni jo yli 20 vuotta!)

Minulle Nordnet on mahdollistanut kauppatieteellisten opintojen ja nelilapsisen perhe-elämän yhteensovittamisen työntekoon. Kymmentä vuotta arvioiden ilmapiiri on ollut erittäin rakentava oman toiminnan kehittämiseen juuri omannäköiseksi. Ennalta yhdessä sovittujen rajojen sisäpuolella toimien koen saaneeni sopivan määrän vapausasteita olla oma itseni ilman tarvetta kravatille ja teryleenipuvulle.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

Suomalaisen yksityisomistajuuden rakenteellinen kasvattaminen – siis uusien omistajien luominen Suomeen muulloinkin kuin noususuhdanteessa – on yksi niistä tavoitteista, joita haluaisin edistää pitkällä aikavälillä. Olen töiden ohessa tehnyt kauppatieteellisiä jatko-opintoja kuudetta vuotta. Tähän kytkeytyen yritän kehittää henkilökohtaista osaamista arvopaperimarkkinoiden akateemisella tutkimuksella. Tulevaisuuden suunnitelmia on kuitenkin oltava myös taloussektorin ulkopuolella, ja minulla suurimmat intohimot löytyvät jalkapallokentiltä sivurajan molemmin puolin – niin junnuvalmentajana kuin pelaajana. Näistä rooleista asettaisin panokseni ehdottomasti valmentajan roolin puolesta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit