Joululahjaksi sijoituksia

Vanhempani haluaisivat antaa lapsilleni lahjaksi rahaa. Isovanhempien idea oli avata lapsille omat tilit, säästää niille pikkuhiljaa ja yllättää heidät isommalla summalla sitten parikymppisinä.

Säästäminen tyssäsi yllättävään ongelmaan: minuun.

Selvisi, että pankkitiliä ei voi avata ilman vanhempien tai huoltajien, eli minun ja lasteni isän suostumusta. Luvan lisäksi meillä on myös oikeus tilin hallintaan. Ilman valtakirjaani vanhemmillani ei olisi mitään oikeuksia tilille.

Sama koskee myös rahasto-osuuksia ja osakesijoituksia: mikään ei onnistu ilman minua.

Äkkiseltään ongelma ei ole suuri, mutta kun sitä miettii tarkemmin, se muuttuu suorastaan mahdottomaksi. Vaikka mummo ja pappa olisivat maailman parhaita sijoitusguruja, minulla olisi oikeus vaihtaa sijoituskohdetta ja jopa lunastaa säästöt ilman vanhempieni tietoa.

Kun lapset täyttävät 18, he voivat tehdä saman. Heillä ei ole mitään velvollisuutta kertoa, mihin rahat pistää tai kunnioittaa säästöt tehneiden toiveita käyttökohteesta. Kuten tavaroissa, sijoituslahjoissakaan antajalla ei ole takaisinveto-oikeutta lahjaansa. Jos lapsi hassaa säästöt, se on täysin hänen oma asiansa.

Perintöverosuunnittelun kannalta lapsenlapsille sijoittaminen on hyvä asia, mutta yllätyksenä sitä ei voi tehdä. Jos rahalahjaa kuitenkin suunnittelee, välit lapsen vanhempiin kannattaa pitää hyvinä tai vähintään avoimina. Aloittaa voi kysymällä minkälainen sijoitus- ja säästämissuunnitelma heillä on lapselle, ja voisiko siihen osallistua.

Lain mukaan huoltajien velvollisuus on pitää hyvää huolta lasten omaisuudesta. Isovanhempien ei tätä huolta tarvise kantaa. Jos lapsen varallisuus kasvaa 15000 euroon, vanhemmat ovat velvollisia ilmoittamaan siitä maistraattiin. Jos näin pääsee tapahtumaan, velvollisuus ei varmastikaan maistu kovin ikävältä.

Maailman rikkaimpiin ihmisiin kuuluva suursijoittaja Warren Buffett on todennut, että rahan antaminen järkevästi on tolkuttoman hankalaa.

Hän itse on luovuttanut suurimman osan omaisuudestaan, ei suinkaan lapsilleen, vaan hyväntekeväisyyteen. Isoin potti meni Bill ja Melinda Gatesin säätiölle.

Bill Gates taas on ilmoittanut lahjoittavansa lähes koko omaisuutensa pois. Kolmelle lapselleen hän aikoo jättää sen verran, että he tuntevat tarvetta mennä töihin.

 

Kommentit vanhasta blogista:

Timo15 Joulukuu, 2010

Olen miettinyt voisinko tehdä kummilapseni nimiin sijoitustilin. Nyt se selvisi sitten. Onko nuo pankkien omia sääntöjä vai onko se laissa, että ei pysty avaamaan tiliä esimerkiksi kummilapselleen ja olemaan itse tilin haltija?

Ilmeisesti tarvii säästellä ihan omissa nimissään ja kivasti käteisellä antaa eteen päin.

Juha Raumolin16 Joulukuu, 2010Kummilapsesi huoltajat voivat avata tilin ja voit itse säästää sinne esim. kuukausittain. Erillisellä valtakirjalla voit hallita tiliä mikäli lapsen huoltajat antavat siihen suostumuksensa. Nordnetissä voit hallita useampia tilejä yksillä tunnuksilla jos sinulla on tarvittavat valtuutukset kunnossa.

Sattuma18 Joulukuu, 2010Eräs ratkaisu tähän pulmaan.
1. Isovanhempi avaa arvo-osuustilin.
2. Isovanhempi tekee testamentin, jossa testamenttaa arvo-osuustilin lapsenlapselle. Muutoin omaisuus jaetaan perintökaaren mukaisesti.Plussat
Lahjan voi perua, jos lahjansaaja ei osoita mielenkiintoa osakesijoittamiseen.
Lahjoittaja voi pyytää osakevinkkejä lahjansaajalta tai miksei toisinpäin, koulutusfunktio.

Miinukset
Lahjasta joutuu mahdollisesti maksamaan perintö- tai lahjaveron.
Pohdittavaksi kyseiset tilanteet?(vapaavalintainen osuus)
Ei ole mahdollista käyttää verovapaan lahjoituksen veroarbitaasia.

Miinuksen plussa
Mahdollisen perintö- tai lahjaveron voi maksaa Nordnetin luottolimitillä, tällöin
korot ovat osin verottajan piikissä. (Oletus, maailma eikä [vero]lait muutu)

Kommentti ei tietenkään sisällä mitään neuvoja, enkä luonnollisesti vastaa yhtään mistään. Kolikkoja saa heittää.

Alex5 Tammikuu, 2012Miinusta on myös se että verot lahjasta maksaa lahjan antaja. Eli osinkotulot lasketaan lahjoittajan tuloksi, samoin vuosittaiset tonnin verovapaat myynnit menettää kun nämäkin lasketaan yhteen lahjoittajan kauppohin.

Plussaa on se että lahjansaaja ei menetä tulojen takia opintotukiaan ja voi hakea sossusta rahaa.

 

/Ninni Myllyoja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit