Joko ostoksille?

Suomalaisten suuryhtiöiden toiselta neljännekseltä julkaisemien tulosten yleisilme on ollut pettymys. Kustannusten nouseminen on vaivannut yhtiöitä odotettua enemmän.

Kun tärkeimmät suomalaiset suuryhtiöt Sampoa (tulosjulkistus 10.8.) ja UPM-Kymmeneä (3.8.) lukuun ottamatta ovat julkaisseet toisen vuosineljänneksen tuloksensa, on väliyhteenvedon aika. Saldo on karu: takana on pettymysten neljännes. Muutama yhtiö joutui Nokian tavoin antamaan jo ennalta tulosvaroituksen, monien muiden raporteissa on ollut pehmeyttä.

Erityisesti kustannusten nousu tuntuu rasittaneen yhtiöitä enemmän kuin analyytikot ja toisaalta markkinat ovat odottaneet. Ensimmäinen pettymys näkyy siinä, kuinka toteutuneet tulokset suhteutuvat analyytikkojen konsensusennusteisiin, jälkimmäinen siinä, mikä on ollut yhtiön kurssireaktio tulosjulkistuksen jälkeen.

Sama ongelma vaivasi jo ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksia, joten on yllättävää, että kustannusinflaatio on jo toista kertaa peräkkäin päässyt yllättämään analyytikot.

Uskon, että analyytikot eivät halua altistua samalle optimismille enää kolmatta kertaa peräkkäin. Siksi odotan tulosennusteiden laskevan analyytikkojen päivittäessä ennusteitaan. Näin ne osakkeet, jotka ennen tulosraporttia vaikuttivat edullisesti hinnoitelluilta, saattavat hetken kuluttua näyttää kuluvan vuoden tulokseen suhteutettuina yhtä edullisilta kuin aiemmin, vaikka osakekurssi olisi välillä laskenut kymmenen prosenttia. Tällaisessa tilanteessa ei perinteisesti ole kiire ostaa osakkeita, vaikka keväästä alkaneen laskujakson myötä monet osakkeet vaikuttavatkin edullisilta.

Vanha nyrkkisääntö kuuluu, että pettymyksen jälkeen kannattaa odotella pari viikkoa ennen kuin kannattaa rynnätä ostoksille. Sen taustalla on ajatus siitä, että uutisen hinnoittelemiseen kuluu useita päiviä, vaikka ensimmäisen päivän reaktio olisikin rajuin ja sitä saattaa seurata nopeakin vastareaktio (rekyyli).

Tuntuu terveen järjen ajattelun mukaiselta, että mitä suurempi ja yllättävämpi uutinen on, sitä kauemmin markkinoilla kuluu aikaa etsiä uusi “oikea” arvostustaso. Sen sijaan pienet uutiset kuten tulospettymykset, jotka eivät muuta kuvaa yhtiöstä sijoituskohteena, saanevat hinnan nopeammin.

Viime aikoina maltillisuus osakeostoissa on kannattanut myös siitä syystä, että markkinoiden yleissuunta on ollut alaspäin euroalueen valtiontalouksien ongelmien ja Yhdysvaltojen vastaavankaltaisten murheiden vuoksi. Jos makrotaloudellinen ympäristö ei muutu merkittävästi, eli toipuminen ei pääty uuteen laskuun ja suhdanteen kuva W-kirjaimen toiseksi alasakaraksi, osakkeet alkavat mielestäni olla ostohinnoissa. Joka tapauksessa nyt tuntuu olevan käynnissä ennusteiden tarkastaminen alaspäin, mikä yleisesti ei kannusta ostamaan.

Markkinoilla kulkemisessa on hyvä muistaa myös oma psykologia. Toisten on helpompi ostaa laskeviin kursseihin, toisten nouseviin.

Omistan kaikkia tekstissä mainittuja osakkeita Sampoa, UPM-Kymmeneä ja Nokiaa.

Karo Hämäläinen

 

Photo credit: x-ray delta one / Foter / CC BY-SA

/Karo Hämäläinen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit