Johannalle ja Leenalle sijoittaminen on osa arkea

Voisi helposti kuvitella, että naisten tarinat sijoittamisesta poikkeavat miesten vastaavista tarinoista. Tämä ei pidä paikkaansa. Usein, kun tapaan naisasiakkaitamme, huomaan heidän olevan keskimääräistä kiinnostuneempia pörssiyhtiöiden tuloksista ja tulevaisuudennäkymistä sekä sijoittamisesta ulkomaille. Voi sanoa, että he sijoittavat aivan kuten miehetkin. Naiset ovat silti vähemmistönä sijoittajien joukossa. Nordnetin suomalaisista asiakkaista vain 25 % on naisia.

Tutustuin Leenaan ja Johannaan, jotka ovat aloittaneet sijoittamisen eri tavalla. Molemmille sijoittamisesta on tullut osa normaalia arkea, jossa seurataan talousuutisia, luetaan sijoitusblogeja, keskustellaan sijoittamisesta ja haetaan jännitystä elämään.

Johanna

Johanna Lehmuksen sijoittajatarina alkoi asunnon myynnistä

”Sijoitustarinani alkoi noin 10 vuotta sitten, aikaan jolloin myin ensimmäistä omistusasuntoani. Olen taustaltani kauppatieteilijä ja sijoittaminen on aina ollut lähipiirissäni jollain tasolla puheenaiheena. Tuohon asti kuuntelin lähinnä kiinnostuneena muiden kertomuksia, mutta asunnon myymisestä jäänyt käteinen oli lähtölaukaus sijoittamiselle. Eihän ylimääräinen käteinen voi jäädä pankkitilille, vaan sille pitää saada tuottoa!

Aloitin rahastosijoittamisesta, sillä se tuntui helpoimmalta ja riskittömimmältä vaihtoehdolta. Alussa käytin jonkin verran aikaa sijoitustavoitteiden pohtimiseen. Melko nopeasti laajensin osakesijoittamiseen parempien tuottonäkymien perässä. Vaikka osakesijoittaminen vaatii tietoa ja aikaa, on se myös hyvin mielenkiintoista. Strategiani on sekoitus osakepoiminnasta ja ”osta ja pidä” -osakkeista. Salkkuani voi kuvailla nyt osakepainotteiseksi; se koostuu sekä arvo-osakkeista että osakkeista, joilla voi tarvittaessa käydä useammin kauppaa. Alusta asti olen pyrkinyt hajauttamaan sijoituksiani. Osakkeiden kohdalla hankin ensisijaisesti yhtiöitä, joiden liiketoiminnan tunnen ja joissa täyttyvät tietyt tunnusmerkit. Viime aikoina olen lisännyt ulkomaisten osakkeiden osuutta salkussani. Tällä hetkellä osakkeiden lisäksi ETF:t kiinnostavat eniten ja niiden maailmaan aion tutustua seuraavaksi.

Seuraan netin keskustelua ja sijoitusblogeja jonkin verran. Oma sijoittaminen on melko kausittaista siinä mielessä, että esimerkiksi tuloskaudella ja varsinkin lomalla seuraan markkinaa aktiivisemmin. Siitä ei kuitenkaan tule stressiä. En menetä yöunia tämän takia! Sijoituksissa ei aina voi voittaa, mutta tärkeintä on, että on itse tyytyväinen salkun kokonaistuottoon.

Sijoittajatarinani on siis kulkenut melko turvallisesta alusta haasteiden hakemiseen. Kannustaisin naisia avaamaan arvo-osuustilin, mikäli nyt säästät tilille pahan päivän varalle. Tiedosta omat riskinottomahdollisuutesi ja hankit riittävästi tietoa perusteista. Saat varmasti säästöillesi paremman tuoton valitulla sijoitusinstrumentilla!”

Leena

Leena Paljakka hakee jännitystä arkeen

”Aloitin sijoittamisen opiskeluaikana, noin parikymppisenä. Sijoitusmaailma, ja markkinatalous ylipäätään, kiehtoi minua ja halusin ehdottomasti mahdollisuuden parantaa omaa talouttani sijoittamisen avulla. Teoriatietoa sijoittamiseen liittyen oli paljon saatavilla, mutta alkuun pääseminen käytännössä ei tuntunut yhtä helpolta. Mistä tiedän, mikä sijoitusyhtiö on luotettava? Miten käytännössä teen sijoituksen? Ja ennen kaikkea, mihin kohteeseen kannattaa sijoittaa? Minulla kävi tuuri, sillä lähelläni oli sijoittamisesta kiinnostunut henkilö. Avasin arvo-osuustilin ja etsimme yhdessä pari hyvää sijoituskohdetta. Tämä alkusysäys veti minut mukaan sijoitusmaailmaan, jonka jälkeen oli helppo perehtyä asioihin itse. Innostuin sijoittamisesta todella!

Tällä hetkellä sijoituksistani 70 % on rahastoissa ja 30 % on suoria osakesijoituksia. Erityisesti minua kiinnostaa kehittyvät markkinat, toimialat ja yhtiöt suuremman kasvupotentiaalin vuoksi. Olen myös koukussa jännitykseen, jota sijoitusharrastuksestani saan. Salkkujeni riskimittarit näyttävät siis melko korkeaa riskiä. Tähän strategiaan olen päätynyt osittain myös siksi, että aloittaessani minulla ei ollut lottovoittoa, perintöä tai muutakaan isompaa omaisuutta, vaan olen sijoittanut aina palkkatuloilla. Kertasijoituksen ollessa pienempi, valitsin korkeamman tuottopotentiaalin. Sijoitusvarallisuuden kasvaessa olen kyllä hankkinut salkkuuni myös vähemmän riskipitoisia sijoituksia, esimerkiksi vakaampia osinkoyhtiöitä ja tunnettuihin brändeihin sijoittavia rahastoja.

Seuraan taloutta ja sijoituksiani lähes päivittäin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että käyttäisin kaiken vapaa-aikani syväluotaaviin analyyseihin pörssiyhtiöiden tilinpäätöksistä, vaan sijoittamisesta on tullut enemmänkin elämäntapa ja harrastus. Teen sitä mistä pidän ja sillä tavalla, josta tykkään. Esimerkkipäivänä aamulla hampaita harjatessa kuulen uutisista Ukrainan tilanteen kiristymisestä, työmatkalla luen sijoitusaiheisen aamukirjeen pääotsikot puhelimen kautta, lounastauolla tarkistan sijoitusteni tilanteen ja autoa tankatessani bensan hinta saa minut pohtimaan öljyn hinnan kehitystä ja vaikutuksia. Olen tilannut sähköpostiini talousuutisia ja ladannut puhelimeen kiinnostavat uutissivut, joita on helppo ja nopea selata.

On sääli, että Suomessa sijoitusharrastus on melko harvinaista, etenkin naisten keskuudessa. Mielestäni jokaisen kannattaisi säästää tai sijoittaa edes jonkun verran taloutensa turvaamiseksi, vaikka helposti rahastosäästämisen muodossa. Usein kuulen, ettei rahaa jää menojen jälkeen säästöön. Uskon, että todellinen syy on jossain muualla. Sijoittamisen ehkä kuvitellaan olevan liian työlästä ja vaikeaa, eikä tiedetä miten alkuun voisi päästä. Etenkin naiset helposti ajattelevat, etteivät tiedä asioista tarpeeksi eivätkä siksi kehtaa edes kysyä sijoittamismahdollisuuksista.

Epäröiminen neuvon kysymisessä kannatta unohtaa. Ilmapiiri sijoitusasioiden ympärillä on mielestäni muuttunut avoimemmaksi ja aloittelijaa autetaan mielellään. Pitää muistaa, että jokainen on aloittanut jostain. Yksi keino alkuun pääsemiseksi on esimerkiksi se, että sijoittaa pariin kolmeen rahastoon pienen summan, esimerkiksi muutaman kympin, jonka on valmis maksamaan vaikka vain uudesta kokemuksesta. Omien sijoitusten myötä salkkua tulee seurattua ja kiinnostus sijoittamiseen ylipäätään herää. Hetken kuluttua huomaa, että tietääkin sijoittamisesta jo paljon enemmän.”

 

Kirjoittaja on Nordnet Suomen myynti- ja markkinointijohtaja Suvi Tuppurainen, joka kannustaa sekä miehiä että naisia kuluttamaan, säästämään ja sijoittamaan oikeassa suhteessa.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
06.03.2015 12:52

Olipa loistavat kuvat blogin kirjoittajista ja molemmat kirjoittivat juuri siitä tiedosta, mitä olen itse naisena miettinyt ja olen samaa mieltä. Mun naisystävillä ei ole kuin muutamalla rahaa osakkeissa tai rahastoissa. Onneksi tytölläni ja ilman muuta miehelläni on. Minä aloitin sen jo 30-kymppisenä ja olen tosi tyytyväinen.