Jättitappioita “järkensä” menettäneestä robotista

Huomattava osa maailman osakekaupasta käydään nykyään tietokoneiden kesken ilman ihmisen väliintuloa. Robotteinakin tunnetut koneet on ohjelmoitu algoritmeillä reagoimaan salamannopeasti ja tekemään suuren määrän kauppoja silmänräpäyksessä. Robotit voivat kuitenkin myös olla uskomattoman tyhmiä, mistä nähtiin pelottava esimerkki New Yorkin pörssissä toukokuussa 2010 niin sanotun Flash Crashin aikana. Tuolloin koneet alkoivat syytää hurjalla vauhdilla myyntimääräyksiä aiheuttaen hetkellisesti täydellisen pörssikaaoksen. Keskiviikkona tuli uusi muistutus robotteihin liittyvistä riskeistä. Tällä kertaa asialla oli alan kärkiyhtiö Knight Capital, jonka osakkeita on noteerattu New Yorkin pörssissä vuodesta 1998 tunnuksella KCG.

Knight Capital on maailmanlaajuisesti toimiva robottikauppias, jonka tytäryhtiö Knight Capital Europe käy kauppaa myös Helsingin pörssissä. Yhtiön asema on ollut erittäin vahva USA:ssa, missä sen osuus amerikkalaisten osakkeiden markkinatakauksista ylittää 10 prosenttia.

Keskiviikkona vastikään käyttöön otettu algoritmi alkoi keskiviikkona käyttäytyä täysin ennalta-arvaamattomasti ja hallitsemattomasti noin 150 amerikkalaisessa osakkeessa. Erään Chicagossa toimivan sijoitustutkimusyhtiön mukaan Knightin tietokone osti valtavan määrän osakkeita 100 osakkeen erissä ja myi ne välittömästi ostohintaa halvemmalla. Kone oli ohjelmoitu tekemään 40 kauppaa sekunnissa, minkä johdosta syntyi joka minuutti 10 miljoonan dollarin tappio. Esimerkiksi Wizzard Software Corporation –nimisen yhtiön osakekurssi nousi robotin ostojen vuoksi vajaassa tunnissa 3,50 dollarista peräti 14,76 dollariin. New Yorkin pörssi miettii nyt, miten suhtautua näihin virheellisiin kauppoihin.

Knight Capitalin oman ilmoituksen mukaan tappiota on syntynyt kaikkiaan noin 440 miljoonaa dollaria. Tiedämme kuitenkin, että ensiarviot tappioiden määristä ovat usein osoittautuneet liian optimistisiksi. Tähän viittaa ehkä sekin, että yhtiö ilmoittaa tutkivansa rahoitusvaihtoehtojaan syntyneen tappion johdosta. On esitetty epäilyjä siitä, että yhtiö olisi nyt myynnissä tai mahdollisesti menossa jopa selvitystilaan. Sijoittajat ovat ainakin pelästyneet perin pohjin: vielä tiistaina (31.7.2012) päätöskurssi oli 10,33 dollaria. Siitä on tähän mennessä sulanut kolme neljäsosaa keskiviikkona ja torstaina. Ennen perjantain pörssi-istuntoa kurssi on enää noin 2,30 dollaria.

Tapahtuneen johdosta Knight Capital on menettämässä asiakkaitaan parhaasta päästä. Eilen muun muassa maailman johtavat rahastoyhtiöt Fidelity Investments ja Vanguard Group ilmoittivat, etteivät enää asioi Knightin kanssa. Tämäkin ruokkii teorioita siitä, että yhtiön loppu häämöttää kohtalokkaan ohjelmavirheen vuoksi. Samalla se lisää yleisön epäluuloa robottikauppaa kohtaan.

Emme omista Knight Capitalin osakkeita.

Kim Lindström

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

jak_the_ripper3 Elokuu, 2012elämässä ei koskaan saisi olla vahingoniloinen. tällä kertaa tätä tunnetta ei voi välttää. pörssin uskottavuus ja yleinen etu vaatii, että yhtäkään kauppaa ei peruta. nämä parasiitit on ajettava alas.

SH7 Elokuu, 2012Kauppoja ei tule missään tapauksessa perua. Norjan korkein oikeus sentään opetti järkeä Norjan alemmille tuomioistuimille ja kumosi norjalaisten treidarien tuomiot, jotka he saivat alemmissa oikeusasteissa robottien päihittämisestä.

Jos robotti on kerran ohjelmoitu hyödyntämään muiden markkinaosapuolten “heikkouksia”, ei voida kerta kaikkiaan hyväksyä kannanottoja, jonka mukaisesti robottien heikkojen hetkien aikoina tapahtuneet kaupat on peruttava. Robotin käyttö tapahtuu ansaintatarkoituksessa ja jos robotti osoittautuu huonoksi, on robotin käyttäytymisestä voitava hyötyä aivan samaan tapaan, kuin robotti pyrkii hyötymään muiden markkinaosapuolten heikkouksista.

Tällaiset tappiot robottikauppiaille ovat erittäin tervetulleita. Toivon todella, että he joutuvat jatkossakin kärsimään mahdollisimman mittavia vahinkoja. Toivottavasti osakeomistamisen paluu juurille alkaisi tällaisesta terveestä kehityksestä.

Harri7 Elokuu, 2012Olen ollut ymmärtävinäni, että suhtaudut varauksellisesti robottikauppaan (?)

En itse tunne robottikauppaa kovinkaan hyvin mutta mieltäni askarruttaa sellainen asia, että mitä haittaa robottikaupasta oikeastaan on ? Eikö robottien hinnoitteluvirheet tarjoa otollisia osto- ja myyntitilaisuuksia ? Eihän hinnoitteluvirheillä ole mitään tekemistä yrityksen fundamenttien kanssa.

Jos esim. joku Wizzard Software Corporation:in osakkeenomistaja olisi tarjonnut osaketta “älyttömällä” 14 taalan hinnalla myyntiin niin hän lienisi hyvin tyytyväinen robottikauppaan (olettaen, että osakkeen “oikea” arvo on jossakin 3,5 taalan kohdalla).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit