Siirry pääsisältöön

Järki vastaan tunteet sijoittamisessa

Ihmisten tunteet vaikuttavat monesti liian suuresti heidän sijoituspäätöksiinsä. Ajatellaan seuraavanlainen tilanne: Osakkeen X hinta on pudonnut vuoden sisään 70%. Yrityksen myynti on sakannut oikein tukevasti, eikä loppua ole näkyvissä. Sijoittaja ohittaa kuitenkin järjen äänen ja päättää sijoittaa osakkeeseen pelkällä tunteella tutustumatta yhtään yhtiön lukuihin: “Tämä osake on jo laskenut niin paljon, että laskuvaraa ei enää ole. Kyllä sen myynninkin on nyt jo pakko alkaa pikkuhiljaa piristymään”.

Myös yrityksen lukuja kannattaa tutkia, sillä jos mikään luvuissa ei viittaa myynnin piristymiseen, niin todennäköistä on, että myynti jatkaa laskuaan. Näin käy varsinkin jos trendit ovat yritystä vastaan. Esimerkkinä voisi mainita kivijalkakaupan, joka menettää jalansijaa nettikaupalle jatkuvasti. Jos ei verkkokauppaan aleta panostamaan, niin myynnin laskutrendiä on vaikea lopettaa. Välillä kovatkaan panostukset eivät auta, jos kilpailijat tekevät kaiken paremmin.

Sijoittamisen ja tunteiden yhteyden voi huomata myös netin keskustelupalstoilla, missä pienestäkin risahduksesta huudellaan pörssiromahdusta. Ihmiset alkavat panikoimaan ja miettimään omistustensa realisointia, jotta heille jäisi edes jotain käteen. Olemme eläneet nyt niin pitkään jatkuvan kurssinousun aikaa, että parin prosentin miinuspäivät tulkitaan jo romahduksen alkamiseksi. Vielä ei ole romahdusta näkynyt. Pieni lasku alkaa pelottamaan ja heti mietitään, että alkaako jo rytistä.

Esimerkki “ankkuroitumisesta” tiettyyn hintatasoon

Olet ostanut osaketta salkkuusi 10 euron kappalehintaan. Osake maksaa 5 vuoden päästä 20 euroa kappaleelta. Liikevaihto ja tulos ovat molemmat kolminkertaistuneet ja yrityksen näkymät ovat erinomaiset. Sinusta kuitenkin tuntuu, että et haluaisi maksaa osakkeesta yli 10 euroa, sillä muutenhan joutuisit hankkimaan sitä kalliimpaan hintaan kuin mikä alkuperäinen ostohinta oli. Tunteesi estävät sinua tekemästä ostopäätöstä, vaikka luvut osoittaisivat yrityksen olevan menossa oikeaan suuntaan ja mahdollisuuden osakekurssin kasvuun.

Tunteet toimivat myös toiseen suuntaan osaketta myytäessä: Olet niin kiintynyt johonkin yhtiöön, ettet suostu myymään osakkeitasi, vaikka yritys tekee jatkuvasti tappiota. Olet jäänyt jumiin yrityksen loiston vuosiin. Jos kiinnittäisit enemmän huomiota lukuihin, niin saattaisit huomata että osakkeen hinnalla on mahdollisuus mennä vain alaspäin.

Itse kunkin kannattaa miettiä miten paljon tunteille kannattaa antaa valtaa sijoittamisessa ja kuinka tärkeää on kiinnittää enemmän huomiota yrityksen lukuihin.

Aurinkoisin terveisin,
Osinkokuningas

Kirjoittaja on kolmenkympin paremmalla puolella oleva toimistotyöntekijä Vantaalta, joka palkkatuloista säästämällä ja osingot uudelleensijoittamalla tavoittelee kasvavaa osinkovirtaa. Kirjoittajan sijoituksia ja salkun kehitystä voi seurata myös Sharevillessä ja Osinkokuningas -blogissa.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit