Japanin katastrofi vaikuttaa koko maailmaan

Japanin katastrofi sai kaikki maailman pörssit kääntymään laskuun, mikä johtuu osittain siitä, että Japani on maailman kolmanneksi suurin talous. Vielä on kuitenkin vaikea arvioida mitä maajäristys tulee maksamaan, mutta valtavista summista on joka tapauksessa kyse. Uskomme siitä huolimatta, että katastrofin vaikutukset koko maailman talouteen jäävät aika pieniksi, olettaen, ettei ydinvoimaloiden vahingot pahene entisestään.

Japanilla on keskeinen rooli maailmantaloudessa, koska maa on maailman kolmanneksi suurin talous Yhdysvaltojen ja Kiinan jälkeen. Siksi on selvää, että kaikilla kielteisillä tapahtumilla Japanin taloudessa on heijannaisvaikutuksia muuhun maailmaan. Katastrofin aiheuttamat vauriot tulevat vaikuttamaan kielteisesti niin kulutukseen kuin tuotantoonkin. Uskomme kuitenkin, että jälleenrakennuksen myönteiset vaikutukset tulevat olemaan kielteisiä suuremmat.

Credit Suisse on arvioinut katastrofin kustannusten nousevan 171-183 miljardiin dollariin, mikä on mielestämme yllättävän ”vähän” jos sitä vertaa Koben maajäristykseen vuonna 1995. Syyksi yllättävän ”alhaiseen” laskuun sanotaan olevan, että pahimmalla tuhoalueella sijaitsee vähemmän konttorirakennuksia, ostoskeskuksia, teitä ja muuta infrastruktuuria kuin niillä alueilla jotka kärsivät pahiten Koben järistyksessä.

Raakaöljyn hinta on laskenut hieman, koska markkinoilla uskotaan katastrofin vaikuttavan maailmantalouteen ja siten öljyn kysyntään. Me uskomme päinvastoin, että katastrofi voisi lisätä öljyn kysyntää, koska monilla ydinvoimaloilla on ollut ongelmia maanjäristyksen jälkeen. Öljy, maakaasu ja hiili olisivat luonnollinen tapa korvata ydinvoiman poisjäännin.

Emme tiedä kuinka suuret varavoimaresurssit Japanilla on. Jos kuitenkin oletamme, että sähkökatkokset johtuvat riittämättömistä varavoimaresursseista, voisi olettaa, että ensimmäiset yhtiöt jotka hyötyvät tilanteesta ovat pienempien diesel- ja maakaasuvoimaloiden tuottajat. Energiapuutteen ratkaisemisella on varmaan korkein mahdollinen prioriteetti, koska se ratkaisee muita ongelmia kuten ruoan ja veden puutteen. Ensikuulemalta tämä voi tuntua kaukaa haetulta, mutta kylmälaitteiden toimimattomuus vaikeuttaa ratkaisevasti ruoan jakelua.

Voittajiin kuuluva luultavasti myös kuljetus- ja rakennusalat sekä investointituotteiden- ja raakaaineiden tuottajat, koska niiden palveluja tullaan tarvitsemaan jälleenrakennuksen aikana. Emme usko, että suomalaiset yhtiöt voisivat hyötyä tilanteesta, joitain yksittäisiä konepajayhtiöitä ehkä lukuun ottamatta. Sen sijaan elektroniikkateollisuus ja autoteollisuus kuuluvat varmaankin häviäjiin, koska katastrofi voi johtaa komponenttipulaan sekä nostaa komponenttien hintoja. Komponenttituottajien tuotantolaitokset ovat ilmeisesti selvinneet ilman suurempia vahinkoja, mutta olisi utopistista olettaa, että koko tuotantoketju olisi selviytynyt vahingoitta.

Osakekurssit ovat laskeneet ympäri maailman, mitä voi ehkä pitää yllättävänä, jos katastrofin vaikutukset maailmantalouteen jäävät suhteellisen pieniksi. Tämä johtuu kuitenkin osittain maailman globalisoitumisesta, jossa kaikki asiat ovat toisistaan riippuvaisia sekä siitä, että katastrofi on lisännyt epävarmuutta maailmassa, mutta myös siitä, että vakuutusyhtiöt joutunevat myymään suuria määriä arvopapereita, jotta voisivat korvata vahingot. Vakuutusyhtiöt yrittävät arvioida vahinkojen suuruuden ja myymään tarvittava määrä arvopapereita tulevien viikkojen aikana kattaakseen ne. Emme yllättyisi mikäli markkinoilla olisi tahoja, jotka yrittävät hyötyä tilanteesta ja siten on mahdollista, että markkinoilla syntyy mielenkiintoisia ostomahdollisuuksia.

Tom Lindström

 

Kommentteja vanhasta Nordnet Blogista:

Nseka22 Maaliskuu, 2011

Kyllä, olen sama mieltä, mutta mitä luulette Suomen yndinvoimalaitosta lisätämistä pollitikkaa?

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit