Siirry pääsisältöön

Itselle ja perheelle sijoittaminen

Äidit ja lapset valloittivat Nordnetin 2.10.2018, kun MiB (Mothers in Business) vieraili toimistollamme sijoitusaiheisen afterworkin merkeissä. Tapahtumassa käsiteltiin itselle ja omalle lapselle säästämistä ja niihin liittyviä käytäntöjä.

Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppurainen avasi tilaisuuden ja samalla oman lapsensa salkkunsa sisällön. Maajohtajamme säästää lapselleen kuukausittain mm. osakkeiden ja nykyään enemmän ETF:ien kautta. Suvin pojan salkusta 32 % on osakkeissa, 14 % rahastoissa ja 54 % ETF:issä.

”Ensimmäiset osakkeet, mitä pojalleni ostin, oli BMW:n osake ihan vaan sen takia, että hän tunnisti sen logon.” –Suvi Tuppurainen

Täältä voit lukea, mihin maajohtajamme itse sijoittaa, ja kurkistaa Suvin salkkuun.


Lapselle tili auki heti, kun on henkilötunnus

Illan aikana asiakasneuvoja Oskari Henriksson kertoi, miten helposti lapselle voi aloittaa säästämisen ja mitä eri vaihtoehtoja siihen on.

Lapselle säästämisessä tili kannattaa yleensä perustaa lapsen omiin nimiin, eikä huoltajan nimiin, välttyäkseen lahjaveroseuraamuksilta. Tilin voi avata lapselle heti, kun lapsella on henkilötunnus. Kun lapsi tulee täysi-ikäiseksi, tili siirtyy lapselle.

”Omasta kokemuksesta voin sanoa, että kun vaan ajoissa aloittaa lapselle kertomaan sijoittamisesta ja säästämisestä ja opastaa siinä, niin hänkin varmasti ymmärtää sen tarkoituksen ja osaa niitä jatkossa hoitaa.” –Oskari Henriksson

Katso, miten alaikäisen tili avataan. Katso myös alta videolta meklari Joonas Nurmen vinkit lapselle säästämiseen.


Lapselle voi säästää rahastojen, ETF:ien tai suorien osakesijoitusten kautta

Rahastosäästäminen voi olla järkevää, jos ei ole mahdollista sijoittaa kovin isoja summia. Kuukausisäästämiseen pääsee mukaan jo 15 eurolla kuussa. Rahastoneuvoja auttaa sopivien rahastojen valinnassa.

Suorat osakesijoitukset ovat siinä vaiheessa hyvä vaihtoehto, jos on itse jo kokeneempi sijoittaja ja osaa valita lapselle sopivia osakkeita. Aivan pienillä summilla osakesijoituksia ei kuitenkaan kannata tehdä, jotta kulut eivät syö tuottoa. Vinkkejä osakesijoituksiin saa vaikka Sharevillestä, missä voi käydä keskustelua muiden sijoittajien kanssa sekä seurata menestyneiden sijoittajien salkkuja.

ETF:t, eli pörssinoteeratut rahastot, ovat kasvattaneet viime vuosina merkittävästi suosiotaan. Maailmalla on yhteensä jo noin 7500 ETF-rahastoa ja määrä kasvaa jatkuvasti n. 25 %:n kasvuvauhdilla vuodessa. Meklari Rolf Lönnqvist kertoi illan aikana tarkemmin, mitä ETF:t ovat ja antoi 5 vinkkiä ETF-sijoittajalle.

ETF-kuukausisäästäminen on hyvä vaihtoehto lapselle säästämiseen, sillä ETF:issä rahaston kulut on yleensä paljon pienemmät, ja näin ollen sijoitus pääsee paremmin kasvamaan korkoa korolle pitkällä aikavälillä. Minimisijoitus on kuitenkin hieman suurempi, 50 € kuussa.

Lönnqvist avaa aiemmassa Nordnet Blogin kirjoituksessa, mihin ETF-sijoittajan tulee kiinnittää huomiota.


Menestyvä sijoittaminen ja säästäminen alkaa kolmesta kulmakivestä

Talousasiantuntija Martin Paasin ”Vaurastumisen kolme kulmakiveä” -esityksen jälkeen kenellekään ei jäänyt epäselväksi, miksi pitkäjänteinen säästäminen ja sijoittaminen ylipäänsä on tärkeää.

Lyhyesti ja ytimekkäästi:

  1. Aloita säästäminen nyt, jotta varoilla on aikaa kasvaa korkoa korolle.
  2. Minimoi kulut. Pitkässä juoksussa kulut syövät tuottoa.
  3. Sijoita pitkäjänteisesti osakkeisiin (suoraan tai indeksien kautta).

Lue myös Martin Paasin blogikirjoitus jokaisesta suomalaisesta tulisi miljonääri, jos lapsilisät sijoitettaisiin osakkeisiin.


Alta voit katsoa tallenteen illasta sekä ladata materiaalit esityksistä.

  • Kohdasta 1:58: Nordnet vaurastumisen edistäjänä, Suvi Tuppurainen, maajohtaja Nordnet Suomi (Esitys, PDF)
  • Kohdasta 13:09: Näin säästän lapselle Nordnetin kautta, Oskari Henriksson, asiakasneuvoja (Esitys, PDF)
  • Kohdasta 21:00: Mitä ETF:t ovat?, Rolf Lönnqvist, meklari (Esitys, PDF)
  • Kohdasta 44:10: Vaurastumisen kolme kulmakiveä, Martin Paasi, talousasiantuntija (Esitys, PDF)

Mothers in Business (MiB) on urasuuntautuneiden äitien verkosto, joille työn ja perheen yhdistäminen on luonnollinen osa arkea.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit