Italian pankit, brexit ja sijoittajavastuu

Italialaiset pankit ovat kevään aikana olleet otsikoissa tuon tuosta. Brexitin vauhdittama, italialaisten pankkiosakkeiden jatkunut alamäki ja Euroopan keskuspankin (EKP) Monte dei Paschi di Siena –pankille osoittama kehotus taseen vahvistamisesta, on palauttanut italialaispankit päivän otsikoihin.

Italialaisessa pankkijärjestelmässä on järjestämätöntä velkaa noin 300-350 miljardin euron edestä. Italia ei Espanjan tavoin siivonnut pankkiensa taseita ongelmalainoista edellisen pankkikriisin aikana. Italian verkkainen talouskasvu on osaltaan vaikeuttanut pankkitaseiden vahvistumista. Onko tässä nyt uusi pankkikriisi kytemässä vai mistä tässä oikein on kysymys?

Järjestämättömät saamiset

Pankkien järjestämättömillä saamisilla tarkoitetaan lainoja, joita velallinen (pankin asiakas) ei ole hoitanut sopimuksen mukaisesti. Mikäli korkomaksua tai lyhennystä ei ole maksettu 90 päivän aikana, koko laina merkitään järjestämättömäksi.

Jos lyhennykset ovat myöhässä, mutta velallinen on onnistunut maksamaan koron ajallaan ja uudesta maksuaikataulusta on päästy sopimukseen, laina ei ole järjestämätön (Finanssivalvonnan Standardi RA 4.6, sivu 7). Näin on, vaikka velallisella on ilmeisiä ongelmia ja riski lainan takaisinmaksusta on moninkertaistunut.

Sitä mukaan kun pankin lainakanta muuttuu järjestämättömäksi, uuden oman pääoman tarve kasvaa. Tasetta on vahvistettava.

Pankkitoiminnan houkutus

Normaalioloissa pankki tarvitsee omaa pääomaa vakavaraisuusvaatimuksen mukaisesti 10,5-12,5 prosenttia lainakannasta. Mitä vähemmän omaa pääomaa pankkitoiminnan pyörittäminen vaatii, sitä parempi on pankkitoiminnan oman pääoman tuotto. Järjestämättömät saamiset on kuitenkin katettava 100 prosenttisesti omalla pääomalla. Omaa pääoman lisäystä tarvitaan silloin kyseisen lainan nimellisarvon edestä.

Pankeilla on siis suuri houkutus vähätellä järjestelemättömien saamisten määrää. Kun pankkivalvonta on lisäksi reaktiivista, eli pankit ilmoittavat lukunsa paikalliselle finanssivalvonnalle, joka tarttuu havaittuihin epäkohtiin, herää kysymys, riittävätkö valvojan resurssit ilmoitettujen lukujen todentamiseen? Ottaako valvoja tosiaan kantaa yksittäisten lainojen kategorisointiin?

Tässä piilee koko pankkisektorin ongelman ydin. Italialainen järjestämätön velka ei ole, pankkien omien – valvottujen – ilmoitusten pohjalta, kahtena viimeisenä vuotena juurikaan kasvanut (katso kuvaaja alla). Sen suhteen ei siis ole uutta Toscanan auringon alla. Kysymys kuitenkin kuuluu: onko järjestämättömän italialaisen velan laatu huonontunut entisestään? Onko kaikki ongelmalainat määritetty järjestämättömiksi?

Järjestämättömät velat Italia EU

Näihin kysymyksiin on vaikea saada selkeitä vastauksia. EKP:ltä meni vuosi tutkia 120 suurimman eurooppalaisen pankin taseiden todellinen laatu, ennen kuin se vuoden 2014 lopulla otti kyseisten pankkien valvonnan itselleen.

Monte dei Paschi di Siena –pankkia lukuun ottamatta, “virallisia” merkkejä Italialaisten pankkien taseiden laadun merkittävästä huononemisesta ei kuitenkaan ole tullut julki. Italiassa ongelmalainoja on keskimäärin toki 17 prosenttia lainakannasta. Se on paljon. Tälle roviolle on nyt kaatunut Brexit bensaa, mikä on osaltaan laittanut myös uuden sijoittajavastuuperiaatteen koetukselle.

Sijoittajavastuu

Sijoittajavastuuta käsittelevän, niin sanotun “bail-in” direktiivin (Bank Recovery and Resolution Directive, BRRD) tarkoituksena on mahdollistaa kriisiytyneen pankin toiminnan vakauttaminen ilman julkisia varoja. Direktiivi antaa viranomaisille välineet vahvistaa pankin tasetta keinoilla millä hyvänsä siten, että pankin ydintoiminta voi jatkua.

Prosessissa sidosryhmien, kuten sijoittajien oikeuksia leikataan konkurssikäsittelyn mukaisessa järjestyksessä. Osakkeista tulee arvottomia ennen kuin pankin velkaa aletaan leikata. Juniorivelkaa leikataan ensin, sitten seniorivelkaa. Seniorivelkaa voidaan myös konvertoida uusiksi osakkeiksi, jolloin pankin lainoittajista tulee pankin uusia osakkeenomistajia.

Vasta viimeisenä oljenkortena pankkia on tarkoitus tukea julkisilla, kuten Euroopan vakausmekanismin (EVM) varoilla. Bail-in direktiivin tarkoituksena onkin pelastaa liiketoiminta ja talletukset, ei sijoittajien tekemät sijoitukset. Pankkisijoituksen riski on siten kasvanut merkittävästi sitten Direktiivin voimaantulon vuoden alussa.

Sijoittajavastuun periaate on viime aikoina ollut koetuksella, kun Italia mediatietojen mukaan suunnittelee ongelmapankkiensa pääomittamista. Myös italialaissyntyinen, ranskalaisen Societe Generale –pankin hallituksen puheenjohtaja ja EKP:n entinen hallituksen jäsen, Lorenzo Bini Smaghi on esittänyt Italialaista poikkeusta sijoittajavastuulle. Perusteluina hän käyttää piensijoittajien suhteellisen suurta osuutta italialaispankkien lainottamisessa.

Euroopan suurimpien pankkien kriisinratkaisusta vastaava viranomainen (EU:n kriisinratkaisuneuvosto) ei Euroopan vakausrahaston tavoin innostu ajatuksesta, että veronmaksajien varoja voitaisiin käyttää vapaammin pankkikriisien hoitoon. EU direktiivi on myös kaikkia jäsenmaita sitova, joten sijoittajavastuu toteutuu Italiassa mikäli pankit siellä kriisiytyy. Kuten myös politikointi asiasta.

Lottoajille pelin paikka?

Sijoittajavastuun myötä pankkien osakurssien alamäen ymmärtää hyvin. Nykyään on täysin mahdollista, että kriisiytyvän pankin osakkeenomistajille ei jää kuin nippu arvottomia merkintöjä arvo-osuusjärjestelmään, vaikka pankki selviytyisikin koettelemuksistaan.

Onko kriisipankin romahtaneissa osakkeissa sitten pelaajan paikka? Jokainen tapaus pitää luonnollisesti katsoa erikseen, mutta kriisiytyvän pankin ongelmia on todennäköisemmin ali- kuin yliarvioitu, koska se on pankkiliiketoiminnan edun mukaista. Siksi pidän lottokupongin tuotto-odotusta parempana.

 

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
11.07.2016 16:08

Unicredit on varsin hyvin pääomitettu ja läpäissyt käsittääkseni stressitestit. P/E on alle 7 ja P/B 0.22. Intesa Sanpaolo on Italian paras pankki käsittääkseni, mutta luvut eivät paljon tuosta huonone. Meneekö lapset pesuveden mukana kun koko maa ja koko sektori teilataan?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.07.2016 10:14

Varmasti, ja tässä on asiantuntijalle pelin paikka. Mutta täytyy muistaa, että tältä henkilöltä vaaditaan silloin käsitystä lainakantojen todellisesta laadusta, eli ihan jokaisen ei tähän kannata ryhtyä.

Nimetön
Nimetön
11.07.2016 18:03

Kapitalismiin kuuluu luova tuho eli epäonnistuneiden yritysten meneminen konkurssiin. En ymmärrä tätä nykyistä menetelmää, jossa mätiä yrityksiä tuetaan viimeiseen asti yhteisillä rahoilla. Antaa pankkien mennä konkurssiin ja EU/paikallinen FIVA maksaa tallettajille 100k€ asti menetetyt rahat. Jäljelle jääneet pankit ovatkin sitten vahvempia, kuten Svenska Handelsbanken, joka on kenties Euroopan vahvin pankki.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.07.2016 10:12

Olen periaatteessa täysin samaa mieltä – luova tuho puhdistaa.

Ongelmana on esimerkiksi pk-yritysten talletukset, jotka eivät ole suojan piireissä tai potentiaalinen Kreikassa viimeksi nähty bank-run, missä tallettajat muuttavat talletuksensa käteiseksi.

Mikäli yksi merkittävä pankki menisi nurin, riskin on että tallettajat hakevat rahansa pois myös muista pankeista.