Siirry pääsisältöön

Internetiin kytketyt esineet

Ensimmäinen internetiin kytketty laite oli Kokis -automaatti, joka osasi kertoa paljonko juomaa on jäljellä ja mikäli juomat olivat kylmiä. Se oli vuonna 1982. Esineiden internetistä (Internet of Things, IoT) on puhuttu vuodesta 1999 lähtien. Nykyisin esineiden internetillä tarkoitetaan fyysisiä laitteita, jotka pystyvät aistimaan ympäristöään ja viestimään tai toimimaan aistimansa perusteella älykkäästi.

Esineiden internetiin tarvitaan antureita, ohjelmistoja sekä tietoliikenneyhteys. Sensorit, koneet, prosessit ja palvelut tuottavat jatkuvasti tietoa, jota jalostamalla voidaan ennakoida ja automatisoida esimerkiksi työvaiheita (Wikipedia). Mikä sitten esineiden internetissä on niin mieletöntä ja mitä riskejä siihen liittyy?

Osien summasta kokonaisvaltaiseen hyödykkeeseen

Yksinkertainen esimerkki esineiden internetistä on niin sanottu älykoti. Siinä rakennuksen eri funktiot yhdistetään kokonaisvaltaiseksi ja muokattavaksi ‘mukavaksi tilaksi’. Lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, viihde, ruokailu ja puhtaanapito yhdistetään kokonaisuudeksi, automaattisesti ohjautuvilla ratkaisuilla, energiatehokkaalla tavalla.

Esimerkiksi herättyäsi, sänkysi tunnistaa ja kello validioi heräämisajankohdan. Tämän perusteella makuuhuoneesi valot syttyvät, lämpötila nousee pari astetta, Huomenta Suomi TV-ohjelma menee päälle, kahvinkeitin keittää maitokahvit, pihakäytävän lumet sulatetaan ja autosi sisäilmalämmitin käynnistyy.

Taustalla eri laitteet keskustelevat keskenään, säätävät ja toteuttavat sitä mitä olet älykodiltasi pyytänyt. Kun aurinko nousee, keinovalon käyttö vaihtuu lisäksi päivänvaloon, aurinkokennot ohjautuvat aurinkoon päin luoden sähköä ja lämpöä kotiisi. Lähdettyäsi valot sammuvat, kotisi lukkiutuu ja lämpötila alenee. Päivän aikana jääkaappi tilaa täydennystä ja jätteenkäsittely tyhjennystä.

Asuntosi kerää käyttäjätilastoa ja ehdottaa asioita esimerkiksi energiankulutuksen vähentämiseksi, yöunien parantamiseksi ja asumiskokemuksen sujuvoittamiseksi, samalla kun se jatkuvasti kilpailuttaa sähkö ja datayhteysliittymäsi ja vaihtaa näitä lennosta. Tämä, lähinnä scifitarinalta kuulostava kuvaus on mahdollista jo nyt. Tulevaisuudessa tällainen on myös arkipäivää.

Minkälaisten esineiden internet?

Älyrakennusten lisäksi esineiden internetiä pystytään hyödyntämään esimerkiksi kohdistettuun markkinointiin (EIoT), teolliseen tuotantoon (IIoT), energian hallintaan, maatalouteen, ympäristönhallintaan, terveydenhuoltoon ja kuljetukseen. Esineiden internet on parhaimmillaan parsiessaan osatekijöistä koostuvan tekemisen paremmin ymmärrettäväksi, tehokkaammaksi kokonaisuudeksi. Esimerkiksi tuotantolaitteen ennakoiva ylläpito on kohtalaisen helppo tapa saavuttaa taloudellista hyötyä. Ennakoiva ylläpito vähentää tuotantokatkoksia ja parantaa tuottavuutta.

Esineistetty internet mahdollistaa uusien, räätälöityjen tuotteiden tuomista markkinoille nopeammin ja kustannustehokkaammin, koska tuotantoprosessia on mahdollista optimoida reaaliajassa. Tuotantoprosessi huomioi jo tilauksesta lähtien tarvittavat tuotannolliset toimenpiteet kyseisen tilauksen toimittamiseksi, asiakkaalle ilmoitettuna ajankohtana, joka myös pitää. Matkan varrella lukuisat yksittäiset tuotantovaiheet keskustelevat keskenään ja ‘puhaltavat yhteen hiileen’ kokonaiskustannusten ja tuotantoajan minimoimiseksi.

Kohdistetussa markkinoinnissa keskiössä ovat asiakaskäyttäytymiseen liittyvän (big-)datan keruu ja markkinointiviestien kohdentaminen oikeille asiakkaille. Maanviljelyssä ei pelkästään seurata säätä, vaan maan koostumusta ja ravinteita, tuulen suuntaa, vallitsevaa kosteutta, tuholaisilmentyviä ja esimerkiksi kasvutahtia tilastolliseen verrokkiin nähden, jonka perusteella on mahdollista tehdään valistuneempia päätöksiä sadon laadun ja määrän maksimoimiseksi. Logistiikassa esineiden kytkeytyminen internetiin mahdollistaa tavaran seuraamisen reaaliajassa, jolloin toimitusongelmiin voidaan tarttua pro-aktiivisesti.

Esineiden kytkemisen haasteet

Teknologisten, lähinnä yhteensopivuuteen ja jatkuvuuteen liittyvien haasteiden ohella, esineiden internet on herättänyt huolta varsinkin yksityisyyden suojasta ja ilkivallasta. Nämä ovatkin suurimmat haasteet verkostoituneiden esineiden laajalle jalkautumiselle.

Kun esineet viedään internetiin esineistä tulee (etä-) havaittavia ja hakkeroitavia. Jos joku hakkeroituu kodissa olevaan älypuhelimella ohjattavaan Led –polttimoon (esimerkiksi Philipsin Hue) vahinko ei ehkä ole suuri, mutta sydämentahdistimen kohdalla ongelma on jo ilmeinen. Kotona televisio, kodinkoneet, älypuhelin, varashälytin ja esimerkiksi terveyslaitteet voidaan käyttää sinun vakoilemiseksi (Forbes). Myös auton voi hakkeroida ja pysäyttää (Wired).

Joten..

Esineiden internetiin voi sijoittaa suoraan yksittäisiä yrityksiä valitsemalla tai kätevien ETF –rahastojen kautta. Varsinkin uusien teknologioiden hyödyntämisessä suosittelen haravajärjestelmää yksittäisten sijoitusten sijaan. Kukaan ei tiedä mikä teknologia lopulta voittaa ja siksi on korostetun tärkeää sijoittaa useampaan kohteeseen esimerkiksi sijoitusrahaston avulla.

Siltä osin kun se on mahdollista, pyrkisin lisäksi välttämään sellaisia esineiden internet sijoituskohteita, joissa yksityisyyden suojaan ja hakkerointiin liittyvät huolet ovat suuret. Eli kaikki sellainen, jossa kuluttajakäyttäjä on keskiössä. Voi toki olla, että juuri sillä saralla tuottopotentiaali on suurinta.

Lue lisää megatrendeistä täältä.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
10.11.2017 21:29

IOT tulee mahdollistamaan mainitsemiesi asioiden lisäksi myös täysin uudenlaisen talouden, kun laitteet tulevat ostamaan toisiltaan palveluita autonomisesti (M2M, eli machine to machine economy).

Mainitsemiisi yhteensopivuus- ja turvallisuus ongelmiin on kehitteillä varsin lupaava ratkaisu: IOTA. Tämä on oma valintani sijoituskohteeksi IOT-teknologiaan ja tulevaisuuden megatrendeihin.
http://www.iota.org/

Nimetön
Nimetön
09.05.2018 19:55

Yodse ecosystem overview Yodse’s main purposes. The platform yodse aims to become the largest Internet ecosystem for the most convenient, rapid and profitable interaction of enterprises in the field of production of industrial product groups in the markets of Russia, CIS, South-East Asia, and later in Europe and the United States. This global, decentralized and transparent B2B / B2C trading platform has all the advantages of blockchain technology and thus provides manufacturers with the most convenient communication with their wholesalers and retail buyers. The scale, high-tech products and convenient user-friendly tools within the ecosystem will allow small and medium-sized businesses… Lue lisää >>