Inditex – espanjalainen helmi

Inditex on suomalaisille vähemmän tunnettu kansainvälinen kasvuyhtiö, jonka osake noteerataan Madridin pörssissä. Pohjoismaissa Inditex lienee sijoituskohteen sijaan selvästi tunnetumpi arjesta muun muassa Zara-vaateketjunsa kautta. Esittelen tässä merkinnässä erinomaisen yhtiön pääpiirteittäin. Tarkasteluhetkellä Inditexin kaikki liiketaloudelliset mittarit osoittavat koilliseen: kuluvan vuoden helmi-huhtikuussa yhtiön myynti kasvoi 17 prosenttia, käyttökate 22 prosenttia, liikevoitto 25 prosenttia ja osakekohtainen nettotulos 28 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

Vuonna 1963 perustettu Inditex on espanjalaislähtöinen yhtiö, joka työllistää tänään 137 000 työntekijää maailmanlaajuisesti. Konsernilla on lippulaivansa Zaran ohella myös seitsemän muuta ketjua: Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home ja Uterqüe.

Tänään Inditexillä on konsernitasolla noin 6 600 myymälää eri puolilla maailmaa. Toiminnan mittakaavan perusteella yhtiö onkin kiistatta yksi maailman johtavista muotiketjuista. Pohjoismaisena vertailukohtana sille voidaan pitää Tukholman pörssissä listattua (ja salkustani löytyvää) Hennes & Mauritzia.

Inditexin lippulaivaketju Zara näki päivänvalon vuonna 1975. Konseptin nopeaa menestystä seurasi useiden muiden ketjujen aloittaminen 1980-luvulla.

Nykypäivään tultaessa Zara on edelleen Inditexin merkittävin liiketoimintayksikkö, sillä konseptin myymälöitä on jo yli 2 000 maailmanlaajuisesti. Vaikka Inditexin tämän päivän menestyksekkäimmät ketjut ovat jo vuosikymmeniä vanhoja, on niiden viime vuosien kasvu ollut paikoin jopa huimaa.

Seuraava kuva esittää Inditexin konsernitason myyntikehityksen vuodesta 2006 viime vuoden loppuun asti.

inditex liikevaihto

Inditexin liikevaihto 2006–2014 (miljardia euroa)

Inditexin liikevaihto on kasvanut selvästi joka tilikaudella tarkasteluajanjakson alusta, vuodesta 2006 lähtien. Ajanjaksolla 2006–2014 konsernin liikevaihto on kasvanut 121 prosenttia, keskimäärin 10,4 prosenttia vuodessa. Lukuun vaikuttavat luonnollisesti sekä perustetut uudet myymälät ja nettikaupat sekä vertailukelpoisten (vanhojen) myymälöiden myynnin kehitys.

Samalla aikavälillä Inditexin nettotulos on kasvanut 150 prosenttia seuraavasti.

inditex nettotulos

Inditexin nettotulos 2006–2014 (miljardia euroa)

Inditexin nettotulos on kasvanut hieman nopeammin kuin liikevaihto, joten kasvun voidaan todeta olleen kannattavaa. Vahva myynnin ja tuloksen kasvutrendi on johtanut tilanteeseen, jossa Inditexin taseen oma pääoma, toisin sanoen osakkeenomistajille korvamerkitty omaisuus yhtiön kirjanpidossa, on kolminkertaistunut vuodesta 2006.

inditex equity

Inditexin oma pääoma 2006–2014 (miljardia euroa)

Loistava arjen kehityskaari on johtanut siihen, että Inditexin oman pääoman tuottokyky on pysytellyt vuodesta 2006 alkavalla tarkasteluajanjaksolla haarukassa 25–33 prosenttia. Samanaikaisesti konserni on maksanut kasvavaa osinkoa ulos maltilla, mikä on jättänyt voittovaroja kumuloitumaan yhtiön taseeseen (kannattavissa kasvuhankkeissa). Oman pääoman kasvuluvut ovat menestysstrategian lopputulema.

Vielä vuonna 2006 Inditexillä oli enemmän myymälöitä Espanjassa kuin sen ulkopuolella yhteensä, kuten seuraavasta konsernin maantieteellistä kasvua havainnollistavasta kuvasta ilmenee.

inditex myymalat

Inditexin myymäläverkoston kehityskaari 2006–2013

Sittemmin Inditexin globaali myymälämäärä on yli kaksinkertaistunut. Kasvua on muodostunut myymälöiden lukumäärällä mitattuna keskimäärin hieman yli 10 prosenttia vuodessa. Kun vuonna 2006 Espanjan osuus Inditexin kaikista myymälöistä oli 52 prosenttia, oli se vuonna 2013 enää 29 prosenttia. Tämä rakennemuutos luonnollisesti tuki Inditexiä läpi eurokriisin.

Inditex on seitsemän vuoden aikana liki kolminkertaistanut kansainvälisen liiketoimintansa myymälöiden lukumäärällä mitattuna. Huomionarvoista on lisäksi, että Inditexin myymälämäärä on laskenut Espanjassa jo pari vuotta peräkkäin. Onkin oletettavaa, että yhtiön kotimaan osuus myynnistä jatkaa pienenemistään. Inditex on viestinyt, että sen tavoitteena on kasvaa jatkossakin globaalisti ja monikanavaisesti, mikä merkitsee sekä kivijalkamyymälöiden että nettikaupan laajentamista.

Sijoittajan perspektiivistä huomionarvoista on, että Inditexin osakekohtainen osinko on kehittynyt aivan eri suuntaan kuin yhtiön kotimaan, Espanjan, kansantalous. Omistajaystävällisyyden osalta Inditex painii osingonnostajien maailmanliigassa.

inditex osinko

Inditexin osakekohtainen osinko 2009–2014 (euroa per osake)

Edeltävästä kuvasta voidaan havaita, että Inditex on kyennyt yli kaksinkertaistamaan voitonjakonsa finanssikriisin jälkeen. Vuodesta 2009 lähtien yhtiön osakekohtainen osinko on kasvanut keskimäärin 16,7 prosenttia vuodessa. Helsingin pörssissä kovin harva yhtiö kykenee osoittamaan samanlaisen kehitysuran.

Kokoluokasta kertoo, että mikäli Inditex olisi listattuna Helsingin pörssiin, olisi se arvokkain yhtiömme. Historiallisesti Inditex on osoittanut merkittävää kasvua ja liiketoiminnan laatua. Kaikkiaan Inditexin kohdalla “ongelmaksi” jääkin osakkeen vallitseva arvostustaso, joka vastaa 34,1 kertaa liiketoiminnan nykyhetken nettotulosta (p/e). Tai uuden sijoittajan ongelmahan se on.

Myöskään sijoitushetken nykyisestä 1,7 prosentin osinkotuotosta ei ole merkittäväksi padoksi, jos yleinen markkinatunnelma jostain syystä yllättäen heikkenee lisää.

Inditex on kuitenkin pitkäjänteisen ja kansainvälistä hajautusta (sekä kasvua) arvostavan sijoittajan salkkuun ehdoton osakepoiminta seuraavilla laskumarkkinoilla. Viimeisten 12 kuukauden aikana yhtiön osakkeella on käyty kauppaa hintahaitarissa 19,20–32,54 euroa. Tänään hinta on 29,93 euroa, joten alennusmyynnistä on vielä aikaista puhua viimeaikaisesta Kiina-turbulenssista huolimatta.

Listasin Inditexin jo vuonna 2013 Hajauta tai hajoa -kirjan lopusta löytyvään laatuyhtiöiden listaukseen. Nykyhetkellä näyttää siltä, että se ansaitsi paikkansa siellä.

SIJOITUSKIRJAT OVAT NYT ALENNUKSESSA (hinnat sis. postituksen ja ALV:n):

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa).

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).

>> Sijoituskirjojen tilauslomakkeelle

Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia. Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä.

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä Hennes & Mauritzin muttei omista Inditexin osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Bibliotecas Municipais da Coruña / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
01.10.2015 17:04

Tuleeko tämä johonkin kamppikseen? Ei ole pitkään aikaan ollut mitään kunnon osakekampanjaa.