Inderes ei ole yksi “ikuisista osakeoptimisteista”

Arvopaperi kirjoitti 7.9. nettisivuillaan ansiokkaan artikkelin otsikolla ”Analyytikot eivät tiedä mitä osakkeita pitää myydä”, joka kertoi myyntisuositusten suhteettoman pienestä osuudesta sijoitustutkimuksessa sekä Wall Streetillä että Helsingin pörssissä. Muista tutkimustaloista poiketen Inderesin suosituksista huomattava määrä on ollut myyntipuolella jo pitkään. Suositusjakaumamme kääntyi negatiiviseksi jo alkuvuodesta – samaan aikaan kuin Helsingin pörssikin.

Arvopaperin artikkelin mukaan S&P 1500 -indeksin yhtiöille annettuja sijoitussuosituksia on Standard & Poor’sin tietokannassa kaikkiaan 19 868 kappaletta, mutta niistä vain 167 eli mitättömät 0.8 prosenttia on “myy”-suosituksia. Datan perusteella ei tunnu lainkaan väärältä se vanha valitus, että analyytikot ovat ikuisia osakeoptimisteja.

Suomessa tilanne ei Arvopaperin mukaan ole ihan yhtä paha. Factsetin tietokannassa on sijoitussuosituksia kaikkiaan 105 Helsingin pörssin yhtiölle ja yhteensä Helsingin pörssin firmoille annettuja sijoitussuosituksia 952 kappaletta. Näistä 97 — eli 10.2 prosenttia — sanoo “myy”. Niiden joukosta löytyy kahdeksan osaketta, joiden konsensussuositus on “myy” – Cencorp, Incap, Ixonos, Nurminen Logistics, Solteq, Suominen, Tiimari ja Viking Line. Näiden kaikkien kohdalla tosin on harhaanjohtavaa puhua konsensusnäkemyksestä, sillä niillä on suosituksia vain yhdeltä pankkiiriliikkeeltä.

Pienenä tarkennuksena Arvopaperin juttuun täytyy todeta, että kaikki em. konsensusmyyntisuosituksista tulevat Suomen ainoalta riippumattomalta osaketutkimusyhtiöltä Inderesiltä. Eivät siis pankkiiriliikkeeltä. Ilman Inderesin kontribuutiota tilanne ei siis juuri poikkeaisi Yhdysvaltojen tilanteesta. Riippumaton osaketutkimus erottuu edukseen – meillä ei ole vääriä kannustimia eikä näin ollen syytä olla antamatta myös myyntisuosituksia näkemyksemme mukaisesti.

Kun katsotaan Helsingin pörssin rajua alamäkeä tänä vuonna, voidaan kysyä miksi pankkiiriliikkeiden suositusjakaumat eivät ole olleet enemmän myyntipainotteisia. Inderesin suositusjakauma painottui oikea-aikaisesti myyntipuolelle jo alkuvuodesta, kun merkit tulevasta olivat jo varsin selvät. Samaan aikaan kun nykyinen kurssilasku alkoi toukokuussa, saavutti Inderesin suositusjakauma merkittävimmän myyntipainotuksen toistaiseksi. Toukokuun alussa Inderesillä oli 15 ostosuositusta, 35 lisää-suositusta, 28 vähennä-suositusta ja 27 myyntisuositusta. Myyntisuosituksia oli siis lähes kaksi kertaa enemmän kuin ostosuosituksia, mikä olisi todennäköisesti mahdoton tilanne ”normaalissa pankkiiriliikkeessä”.

Haastamme mielellämme kaikki osaketutkimustalot ja pankkiiriliikkeet lähettämään vastaavat tilastot vertailtavaksi. Jos joltain löytyy parempi, myönnämme mielellämme tappiomme, mutta ottaen huomioon kroonisesti kieroutuneen suositusjakauman pankkiiriliikkeissä emme usko haastajien esiintuloon. Inderesin suositukset on kerätty yhtiön Nordnetille tekemästä aamukatsauksesta, josta ne voidaan myös myöhemmin aina tarkistaa. Em. suositukset kullekin kuukaudelle on kerätty kuukauden ensimmäisestä aamukatsauksesta.

Emme omista osakkeita missään jutussa mainituista yhtiöistä.

Inderes

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit