Indeksisijoitukset ylivoimaisia aktiivisiin rahastoihin verrattuna

Kun sijoittajat innostuvat jostain tuotteesta, on sijoitusteollisuus nopea monistamaan tuotteen. Tämä on juuri sitä, mitä on tapahtunut ETF:ille (exchange traded fund). Markkinat ovat kasvaneet yli 30 prosenttia vuodessa ainakin viimeiset kymmenen vuotta. ETF:iä on tuhansia ja taas tuhansia ympäri maailman. Ainoastaan Euroopan pörsseissä niitä on listattu tiettävästi yli 1500. Tästä huolimatta harva Nordnetin asiakas omistaa ETF:iä, mikä voi johtua siitä, että moni heistä on aktiivisia sijoittajia ja tästä syystä suosii suoria osakesijoituksia.

ETF on sijoitusmuoto laiskalle rahalle, jossa ei oteta näkemystä yksittäisistä yhtiöistä vaan tyydytään markkinatuottoon. Ne ovat myös loistava vaihtoehto suorille osakesijoituksille, kun sijoittaa markkinoille joita ei tunne tai kun markkinoiden sijoituskustannukset ovat korkeat.

Uusille markkinoille sijoittaessa ETF:illä saa yhdellä kertaa hajautetun ratkaisun. Tuote on yleensä erittäin läpinäkyvä ja jokainen tietää mihin rahaston varat on sijoitettu. Läpinäkyvyydessä on kuitenkin eroja riippuen siitä omistaako ETF:ä fyysisesti osakkeet vai yrittääkö se jäljitellä synteettisesti indeksiä johdannaisilla.

Henkilökohtaisesti valitsisimme mieluummin fyysisen ETF:än kuin synteettisen, vaikka jälkimmäinen yleensä tekee saman hieman halvemmalla ja hieman paremmin. Ero on kuitenkin hyvin pieni, jonka takia mielestämme ei kannata ottaa synteettisen ETF:än riskejä.

Sijoitustuotteet ovat vuosien saatossa tulleet monimutkaisemmiksi. Yleinen käsitys on, että rahoitusmaailma ymmärtää riskejä entistä paremmin aiemmasta kehittyneiden tietokonemallien takia. Muutama vuosi ennen finanssikriisiä erään amerikkalaisen investointipankin riskienhallintajohtaja kertoi, että value at risk on vanhentunut ja että pankin riskienkäsittelymallit ovat ylivoimaisen edistykselliset. Tämä investointipankki ei enää ole olemassa. Kaikki nämä monimutkaiset mallit saattavat antaa virheellisen turvallisuuden tunteen. Samalla sijoitusteollisuus on luultavasti ainoa teollisuuden ala, joka rakastaa kehittää monimutkaisia tuotteita.

ETF:ät kilpailevat lähinnä indeksirahastojen kanssa. Näiden suurin ero on siinä, että ETF:illä voi käydä jatkuvasti kauppaa, kun taas indeksirahastoilla voi käydä kauppaa ainoastaan kerran päivässä. ETF:ien hallinnointikulut ovat hieman matalammat kuin indeksirahastojen, mutta tämä ei kerro koko totuutta. ETF:ät ulkoistavat osan kuluista markkinapaikalle ja kun kaupankäyntikulut lasketaan mukaan, ovat näiden sijoitusmuotojen kokonaiskulut samaa luokkaa.

Emme yleisesti ottaen pidä aktiivisia rahastoja vaihtoehtona. Kulut ovat kymmenkertaiset indeksirahastoihin ja ETF:iin verrattuna, kun taas tuotot ovat samaa tasoa ennen kuluja. Täten aktiiviset rahastot häviävät indeksisijoituksille kulujen jälkeen.

Helsingin Sanomissa julkaistiin viikko sitten mielenkiintoinen artikkeli ”Aktiiviset rahastot kärsivät rökäletappion indeksivertailussa: Miksi maksaa salkunhoitajasta?”. Vertailussa kolmasosa aktiivisista rahastoista voitti indeksin ja indeksisijoitukset vuoden aikavälillä. Kolmen vuoden aikavälillä vain joka viides aktiivinen rahasto voitti indeksin ja viiden vuoden aikavälillä voittajia oli enää joka kahdeksas aktiivinen rahasto.

ETF:ä voi olla loistava lisä sijoitussalkkuun riskien hajauttamiseksi. Suurimmaksi ongelmaksi voi osoittautua kuitenkin oikean ETF:än löytäminen suuresta valikoimasta. Martin Paasi kirjoitti syyskuussa hyvän kirjoituksen Nordnetblogissa ”Miten valita ETF-indeksirahasto oikein?”.

Hyvää joulua!

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
24.12.2015 15:59

Mennäänkö tehokkaiden markkinoiden kanssa jatkuvasti sitä kohti, että alkaa olla ihan sama mitä pörssistä ostaa koska kaikki osakkeet on hinnoiteltu oikein?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.12.2015 23:57

Tehokkaiden markkinoiden hypoteesi ei millään tavalla johda siihen, että olisi ihan sama, mitä pörssistä ostaa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.12.2015 02:10

Osakkeita ei koskaan ole hinnoiteltu oikein. Osakkeen hinta on mitä myyjän ja ostajan välillä sovitaan. Osakkeen hinta on aina arvio tulevista osinkotuotoista ja firman kasvusta eikä tätä koskaan voida tietää oikein, varsinkaan useiden vuosien päähän. Mutta sitä voidaan yrittää arvioida, joskaan arviot useimmiten menevät pieleen. Esimerkiksi analyytikoiden arviot ovat järjestään menneet pieleen ja heidän suosittelemansa osaakkeet ovat olleet huonompi sijoitusvaihtoehto, kuin ostaa heidän myy pois -suosituksen omaavia osakkeita. Tästä on tehty tutkimuksia. Analyyseista voi toki saada hyvän kuvan yrityksen itsensä toiminnasta, mutta varsinaiset osto-myynti suositukset kannattaa jättää omaan arvoonsa. Osakkeita kannattaa ostaa laman aikana, silloin hinnat ovat halvimmillaan. Myynnin ajoittamista… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
07.01.2016 12:08

Mikä voisi olla hyvä fyysinen Kiina EFT? Pyrkimyksenä olisi hyödyntää yuanin arvon lasku ja uskoakseni lyhytaikainen romahdus Kiinan pörssissä. Tarkoituksena on tehdä 5-10 vuoden sijoitus.