Indeksin halaajat

Pörssikurssien lasketellessa on aikaa pohtia rahastobisneksen ihmeellistä maailmaa. Rahastoissa on monia hyviä puolia, mutta kurkistetaanpa kolikon toiselle puolelle.

Yleisesti tiedetään, kuinka tärkeää hajauttaminen on. Hajauttaminen vähentää riskiä ja se on helpointa tehdä rahaston kautta. Tiedämme myös, että valtaosan hajauttamisen hyödyistä saa omistamalla 20-30 osaketta eri toimialoilta.

Aktiivisten rahastojen ongelmana on liian monen yrityksen omistaminen, jolloin portfolio piiloindeksoituu tehokkaasti. Riskin ja tuotto-odotuksen peilatessa vertailuindeksiä vain hölmö on valmis maksamaan rahastosta 1-2 prosentin hallinnointi-ja säilytyspalkkioita. Rahastojen suurin ongelma ei ole alisuorittaminen suhteessa indeksiin (sinun rahoillasi) vaan erottuminen verrokkiryhmästä.

Vain harva rahastonhoitaja uskaltaa tehdä merkittävää indeksipoikkeamaa (tracking erroria) ja näin ollen tehdä omaperäisiä valintoja. Yksilöllisestä ajattelusta, ammattillisesta riskinotosta ja kunnollisesta tracking errorista on perusteltua maksaa vaadittu korvaus. 15 vuoden aikana jyvät ovat erottuneet allekirjoittaneen päässä akanoista.

Ohessa TOP 3 miehet ja heidän nykyiset rahastonsa:

1. Anders Oldenburg: Phoebus (Seligson)

2. Truls Haugen: Odin Suomi (Odin)

3. Mika Heikkilä: Arvo Markka (Taaleritehdas)

-Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

MM8 Elokuu, 2011Kumman paljon tunnut hehkuttavan indeksisijoittamista. Paljonko nämä tahot maksavat sinulle markkinointipalkkiota työstäsi?

FK:n tekemän rahastotutkimuksen perusteella jopa 10 vuoden aikavälillä tunnetun indeksirahastoyhtiön rahastot ovat ottaneet turpiin rajusti jopa kansanrahastoilta, puhumattakaan erikoistuneimmista rahastoista.

http://www.sijoitustutkimus.fi/rahastoraportit/rr.pdf

Petre9 Elokuu, 2011Kannattaa tutkia puolueettomia ja laadukkaita kansainvälisiä tutkimuksia, jotka kertovat omaa karua kieltään. Sijoitustutkimuksen otos on pahasti nojallaan, koska alalla epäonnistuneet rahastot sulautetaan toisiin tai lopetetaan vähin äänin. Nämä eivät näy rahastoraportissa, kuten eivät myöskään todelliset kokonaiskulut.

JR9 Elokuu, 2011Kotimaisista rahastoista ei taida löytyä tutkimusta, jossa olisi otettu huomioon Petren mainitsema eloonjäämisharha. Vai tietääkö joku tällaista tutkimusta?

Petre9 Elokuu, 2011Kahran Hannu sivuaa sitä laajassa raportissaan, jonka teki eläketurvakeskukselle, sivu 37 muistaakseni. Harhoja on siellä muitakin. Hannun raportti koskee hedgerahastoja, mutta on yleistettävissä.

http://www.etk.fi/en/gateway/PTARGS_0_2712_459_770_3439_43/http%3B/content.etk.fi%3B7087/publishedcontent/publish/etkfi/en/julkaisut/research_publications/reports/hedge_funds_in_portfolios_of_earnings_related_pension_investors_7.pdf

Jarno10 Elokuu, 2011Hedge-rahastoja haukutaan yleensä suurista kuluista (=hyvä syy), omien tuotteiden kehumisen takia (=huono syy) tai haukkuja ei yksinkertaisesti tunne asiaa (=huono syy).
Hedge-maailma koostuu lukuisista strategioista jotka perustuvat joihinkin anomalioihin mitä markkinoilta löytyy. Yksi tällainen anomalia voi olla vaikka ihmisten ylisuuri luottamus omiin kykyihinsä ja tätä sitten käytetään hyödyksi jollakin tavalla. Enemmän tai vähemmän väkivaltaisesti eri menetelmiä omaavat rahastot on luokiteltu joihinkin ylästrategioihin, kuten vaikka makrotietostrategiaan. Näistä on sitten luotu indeksejä aivan kuten osakkeistakin. Finanssikriisi oli kovaa aikaa myös hedge-rahastoille, entiset anomaliat eivät toimineet. Tästä huolimatta, vaikka osa rahastoista on vivutettuja ja meni konkurssiin (menee niitä yrityksiäkin), keskimäärin hedge-rahastot ovat menestyneet ihan kivasti: http://www.hedgeindex.com/hedgeindex/en/default.aspx?cy=USD
Sosiologi Mills pohti valistunutta mieltä ja hän pohti juuri ihmisen kehittymistä ja kasvatusta. Mikäli olemme valistuneita sijoittajia milssiläisittäin, niin emme toimi massojen ja velttoon elämään kasvaneiden ihmisten mukaan vaan halveksimme kaikkea keskinkertaisuutta. Näin vaikka monesti keskinkertaiuudessa on se yksinkertaisuuden ja velttouden ihanuus.

SH10 Elokuu, 2011Itsekin saattaisin sijoittaa sellaiseen aktiivisesti hallinnoituun rahastoon, jonka salkunhoitaja ihan ensin esittelisi itsensä kunnolla ja kirjoittaisi jonkinlaisen yleiskatsauksen siihen, kuinka maailmasta ajattelee. Sijoituspäätökset pitää perustella osakkaille laajasti, jotta osakkaat voivat arvioida sijoituspäätöksien perusteiden vakuuttavuutta ja siten ymmärtäisivät olla toimimatta sopuleiden tavoin mahdollisen rahaston arvon laskun aikaan. Salkunhoitajalla pitäisi olla oikeus rohkeaan näkemyksenottoon ja sitä näkemystä myös pitäisi ottaa. Aktiivisesti hoidettuun rahastoon sijoittaminenhan on salkunhoitajaan sijoittamista. Jos haluaa sijoittaa vain maantieteelliselle alueelle, ei ole järjen hitustakaan sijoittaa aktiivisesti hallinnoituun rahastoon, jos salkunhoitajalla ei ole natsoja tai uskallusta ottaa näkemystä. Paljon viisampi ratkaisu on silloin indeksirahasto.

Seligsonin aktiivia rahastoja olenkin harkinnut siksi, että näissä rahastoissa salkunhoitajilla on heidän Seligonissa olevan aseman vuoksi selvästikin natsat ottaa näkemystä ja myös rohkeutta tehdä niin. Avoin tiedottaminen ja erinomainen phoebus-blogi puhuvat myös heidän rahastoihin sijoittamisen puolesta.

SH10 Elokuu, 2011Itsekin saattaisin sijoittaa sellaiseen aktiivisesti hallinnoituun rahastoon, jonka salkunhoitaja ihan ensin esittelisi itsensä kunnolla ja kirjoittaisi jonkinlaisen yleiskatsauksen siihen, kuinka maailmasta ajattelee. Sijoituspäätökset pitää perustella osakkaille laajasti, jotta osakkaat voivat arvioida sijoituspäätöksien perusteiden vakuuttavuutta ja siten ymmärtäisivät olla toimimatta sopuleiden tavoin mahdollisen rahaston arvon laskun aikaan. Salkunhoitajalla pitäisi olla oikeus rohkeaan näkemyksenottoon ja näkemystä myös pitäisi ottaa. Aktiivisesti hoidettuun rahastoon sijoittaminenhan on salkunhoitajaan sijoittamista eikä salkunhoitajaan voi sijoittaa, jos salkunhoitaja ei: a) kerro itsestään mitään; b) perustele päätöksiään. Jos haluaa sijoittaa vain maantieteelliselle alueelle, ei ole järjen hitustakaan sijoittaa aktiivisesti hallinnoituun rahastoon, jos salkunhoitajalla ei ole natsoja tai uskallusta ottaa näkemystä. Paljon viisampi ratkaisu on silloin indeksirahasto.

Seligsonin aktiivisesti hallinnoituja rahastoja olenkin harkinnut siksi, että näissä rahastoissa salkunhoitajilla on heidän Seligonissa olevan aseman vuoksi selvästikin natsat ottaa näkemystä ja myös rohkeutta tehdä niin. Avoin tiedottaminen ja erinomainen phoebus-blogi puhuvat myös heidän rahastoihin sijoittamisen puolesta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit