Ilmaista iltapalaa tarjolla

Sijoittajan ilmaisesta lounaasta eli hajauttamisesta puhutaan paljon. Onko sijoittajalla olemassa muita mahdollisuuksia parantaa tuottojaan samalla riskillä tai  pitää tuottotaso samana mutta vähentää sijoituksiin kohdistuvaa kokonaisriskiä?

Ammattimaiset sijoittajat ovat jo kauan tienneet, että sijoitussalkku täytyy läpikäydä määräajoin, jotta tehdyssä sijoitussuunnitelmassa todella pysytään.  Salkun vuosittaisella läpivalaisulla voidaan tutkia sitä, onko portfolion riski/tuottosuhde edelleen sijoittajalle sopiva. Salkun kokonaisriskin täytyy pysyä sijoittajalle siedettävänä jotta sijoitussuunnitelmassa määritellyt tavoitteet todella voivat toteutua. Toisaalta sijoittajan elämäntilanne on saattanut radikaalisti muuttua, jolloin päivitetty sijoitussuunnitelmakin antaa uudet suuntaviivat salkulle.

Salkun rebalansoinnille on myös psyykkinen tarve. Säännöllinen ja rutiinilla toistuva salkun tarkistus pitää yllä sijoittajan kurinalaisuutta ja ”henkistä kovuutta”. Nämä työkalut löytyvät jokaisen menestyneen sijoittajan työkalupakista. Selkeällä suunnitelmalla saavutetaan tavoitteet todennäköisimmin.

Mielenkiintoisin dimensio aiheessa on tietysti potentiaalisen lisätuoton saaminen. Jos portfolio on rakennettu  50 prosenttia korkoja ja 50 prosenttia osakkeita sisältäväksi, ja tarkasteluhetkenä osakekurssit ovat rajusti laskeneet, täytyy asialle tietysti tehdä jotain. Jos osakkeiden osuus on enää vaikkapa 30 prosenttia, tulee suorittaa lisäostoja joko ylimääräisellä rahalla tai myymällä osa korkotuotteista ja sijoittamalla saadut rahat osakkeisiin. Näin tehden on lähes pakko ostaa edullisesti, ja sijoitussalkun osakepuolen ostojen keskiarvot painuvat alaspäin.

William Bernstein selvittää kirjassaan ”The Four Pillars of Investing”, kuinka portfolion balansoinnilla voidaan saavuttaa noin 0,5 % tuottoetu verrattuna tilanteeseen, jossa vinoutuneelle salkulle ei tehtäisi mitään. Tätä kaikkien saavutettavissa olevaa salkunhoidollista toimenpidettä voitaneen leikillisesti kutsua ilmaiseksi iltapalaksi.

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

P.F.22 Lokakuu, 2011

Kokemuksesta voin sanoa, että vaatii todella kovaa kanttia pitää päänsä jos salkku rytisee alas oikein kunnolla. Talouskriisin alkaessa Venäjän sijoitukseni tulivat alas aivan karmeasti. Kaiketi yli 50% miinuksella. Jatkoin kuitenkin ostamista vaikka läheisiä sydämessä kylmäsi. Nousu tuli (tässä välissä) ja lopulta jäin reilusti voitolle realisoidessani sijoitukset. Nykyään kasvatellaan tuottoja muualla kuin Venäjällä, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit