Ilkka, Alma Median osakkeet ja mediakenttä

Nordnetblogissa on ollut useampi ansiokas kirjoitus mediayhtiöiden tulevaisuudesta ja erityisesti Ilkka-yhtymästä. Nyt ajattelin heittää myös oman lusikkani soppaan ja tuoda esiin omia näkemyksiäni tästä.

Mediayhtiöt rakentelivat viime vuosikymmenen aikana erittäin monimutkaisen ristiinomistusten verkoston toistensa välille. Täällä blogiaan pitävä Tom Lindström on oheisessa kirjoituksessaan (https://www.nordnet.fi/blogi/ilkan-oma-liiketoiminta-kaupan-paalle/14/03/2013/mediasektorin_ristiinomistus/) käynyt ansiokkaasti läpi koko mediasektorin ristiinomistusverkoston. Omasta mielestäni tämän ristiinomistuksen taustalla on ollut ennen kaikkea vallan tavoittelu ja omistaja-arvo on jätetty täysin taka-alalle. Jokainen maakunnallinen lehtiyhtiö on halunnut säilyttää oman itsenäisen asemansa ja jokainen on halunnut kasvattaa oman imperiumin. Synergiahyötyjä ei kukaan ehtinyt miettiä, kun piti varmistaa, että ainakaan omaa yhtiöitä ei vallata. Tämä kaikki voitiin toteuttaa olosuhteissa jossa median murros oli vielä melko rauhallisessa vaiheessa ja yhtiöiden kassavirrat olivat vuolaat.

Nyt tämä ristiinomistustensolmu uhkaa ratketa melko ikävällä tavalla, kun mediayhtiöiden kurssit ovat syöksyneet ja taseessa olevat kallilla ostetut osakkeet kohtaavat jatkuvaa alaskirjauspainetta. Selatessani Ilkka-yhtymän Q1 raporttia silmääni osui yksi ikävä ja hämmentävä tekstin pätkä:

”Raportointipäivänä 31.3.2013 Alma Media Oyj:n osakkuusyhtiöosuuden tasearvo oli 126,7 Meur ja osakkeiden markkina-arvo 83,2 Meur. Johdon tekemän arvion mukaan sijoitukseen ei liity arvonalentumistarvetta.”

Koska Ilkka ei ole sijoitusyhtiö, se saa käyttää omaa harkintaansa osakkuusyhtiönsä arvottamisessa omasas taseessaan IAS28 standardin mukaisesti. Joka tapauksessa pörssin yksi tarkoitus on juuri määrittää tämän tapaisille omaisuuserille käypäarvo päivittäin. Näin ollen Ilkka-yhtymän johto&hallitus käytännössä sanoo suoraan, että markkinat ovat väärässä ja Alma Media on väärinarvostettu pörssissä. Melko vahva kannanotto.

Edelleen jos tilanne on todella näin, tämä tarjoaisi Ilkalle erinomaisen tilaisuuden ostaa Alma Median osakkeita 50% alennuksella ja luoda näin merkittävää omistaja-arvoa. Vaikka omistaja-arvon luonti yritysjärjestelyiden kautta ei toki ole yhtiön ydinliiketoimintaa, olisi nyt tarjolla niin herkullinen sauma, että yhtiön kannattaisi se käyttää. Mielestäni tilanteesta entistä absurdimman tekee se, että Ilkka alaskirjasi Alman osakkeita 15.2.2013 noin 22 miljoonalla. Jopa tuolloin alaskirjauksen jälkeen taseen osakkeet olivat edelleen selvällä preemiolla arvostettu suhteessa sen hetkiseen pörssikurssiin. Oma veikkaukseni on, että alaskirjausta tehtiin juuri sen verran, että taseen tunnusluvut näyttävät edelleen hyviltä.

Alma Median kurssi on jatkanut laskuaan ja tämän päivän kurssilla Ilkan Alma potin arvo on noin 63 miljoonaa eli tasan 50 % alle niiden tasearvon. Ilkan oma pääoma oli Q1 lopussa 82 miljoonaa nettovelkojen osuus noin 70 miljoonaa. Nettovelkaantumisaste noin 85%. Jos Ilkka kirjaisi Alma Median osakkeet niiden tämän päivän pörssiarvoonsa, jäisi omaa pääomaa jäljellä ainoastaan 20 miljoonaa. Nettovelkaantumisaste myös räjähtäisi ja nousisi yli 300 prosentin tasolle. Toisin sanoen yhtiö kriisiytyisi ja joutuisi hakemaan uutta pääomaa markkinoilta.

Sijoittajien on nyt hyvä ymmärtää, että Ilkan Alma osakkeet on kirjattu taseeseen noin 5,6 euron hintaan ja nykyinen kurssi on 2,8 euroa. Konsensusennusteilla Alma Media ei vaikuta erityisen houkuttelevalta edes nykyisellä kurssitasolla ja alimmat tavoitehinnat alkavat ykkösellä. Joka tapauksessa todella paljon positiivista saa tapahtua, jotta kurssi taas joskus olisi 5,6 euron tasolla. Ilkan kannalta tilannetta pahentaa entisestään se, että Alma Media on käytännössä lopettanut osingonjaon, kun se on alkanut tekemään paniikkiyritysostoja Suomen ulkopuolelta (elektroniset rekrytointipalvelut yms). Osinkojen avulla Ilkka on tähän asti pystynyt aina pienentämään Alma osakkeidensa hankintahintaa ja näin ollen sulattelemaan hitaasti ylihintaa ja potkia alaskirjaus tölkkiä eteenpäin. Nyt Alma ei enää tarjoa helpotusta tähän, vaan se on itsekin veloissa yritysostojen seurauksena.

Ajatellaan optimistisesti, että Alman fair value olisi 4 euroa. Ilkka joutuisi tässäkin skenaariossa tekemään 35 miljoonan alaskirjauksen ja jälleen omasta pääomasta katoaisi yli 40% ja taseen kriisiytyminen näyttäisi varmalta. Näin ollen Ilkan tilanne Alma Median omistuksen osalta näyttää hyvin huolestuttavalta ja yhtiöllä on edessään paljon työtä, jotta se saa pidettyä taseensa kunnossa.

Koska kaikki muutkin kotimaiset mediakentän ristiinomistukset on rakennettu edellisen vuosikymmenen aikana ja osa jopa kuplavuosien huipulla, on hyvin todennäköistä, että valtaosalla muista mediayhtiöistä muhii taseessaan erittäin ilkeä tasepommi liittyen yliarvostettujen osakkuusyhtiöiden osakkeiden hankintaan. Nämä tasepommit aiheuttavat helposti ketjureaktion jossa yksi yhtiö toisensa perään joutuu tekemään alaskirjauksia edellisestä. Esimerkiksi jos Ilkka alaskirjaa Alma omistuksensa joutuu se hakemaan rahaa markkinoilta ja kurssi todennäköisesti syöksyisi rajusti alaspäin. Tämä saattaisi triggeroisi alaskirjauksen PKK:lla ja Keskisuomalaisella(en ole varma millä hinnalla ovat Ilkka-yhtymän osakkeet hankkineet).

Mediayhtiöiden osalta uskon , että maakunnissa sanomalehtien voima on edelleen merkittävä ja median murros on täällä huomattavasti hitaampi kuin valtakunnallisessa mediassa. Näin ollen uskon näiden tuottavan hyvää kassavirtaa omistajilleen vielä pitkän aikaa. Suurimpana huolenani tässä onkin se, että nämä rahat tullaan kanavoimaan paniikkiyritysostoihin ilman selkeää strategiaa kuten esimerkiksi Alma Media on jo tehnyt. Jos raha jaettaisiin osinkoina omistajille voisivat maakunnalliset mediayhtiöt olla jopa hyviä sijoituksia nykyisillä hinnoilla. Sivuhuomiona voidaan todeta, että Warren Buffett on viimevuosina harrastanu tämänkaltaista sijoittamista. Hän on ostellut paikallisia sanomalehtiä, joilla on alueella selvää hinnoitteluvoimaa. Hän ei edes pyri kasvattamaan näiden liiketoimintojen kokoa, vaan hän keskittyy rahavirran maksimointiin ja hyväksyy toimialan lainalaisuudet, eli laskevat levikit ja irtomyynnit. Olisin itse kiinnostunut mahdollisesti ostamaan kotimaista mediayhtiötä, jos voisin mennä takuuseen siitä, että sen johto jakaa kanssani saman ajatusmaailman tulevaisuuden kassavirtojen allokoinnista. Aika näyttää löydänkö sopivaa kohdetta kotimaisista mediayhtiöistä. Onko jollain lukijalla hyviä kandidaatteja kotimaisista mediayhtiöistä jossa johdon intressit olisivat yhtenevät omieni kanssa?

En omista edellä mainittuja osakkeita

Photo credit: birdfarm / Foter.com / CC BY-NC

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
5 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
12.06.2013 16:00

Hyvää pohdintaa. Mielestäni on aika selvää, että media-ala tulee olemaan yhä suuremmassa murroksessa seuraavien vuosikymmenten aikana. Netissä jokainen ihminen on potentiaalinen toimttaja ja sosiaalista mediaa seuraamalla on tieto nopeampaa ja crowdsourcingin avulla jopa tarkempaa+laadukkaampaa.

Tämä tulee tietysti laskemaan toimittajien potentiaalia lisäarvon luomiseen. Toki iltapäivälehtien nettisivuilla on toistaiseksi todella vahva asema ihmisten keskuudessa, mutta netissä kaikista parasta on se, että kilpailu on jatkuvasti todella tiukkaa. Suuria muutoksia voi tapahtua ihmisten tottumuksissa voi tapahtua muutamankin vuoden aikana vrt. Case myspace yms.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.05.2014 03:21

I knew I loved the people of my msision when I found it more difficult to leave Australia than I did leaving home to serve my msision. I have now been home for almost thirty years and not a day goes by that I don’t think of the time that I was on my msision. When I first arrived I was not prepared for the rejection that we received as we tried to teach the Gospel to unwilling recipients. As my love for the people grew, I felt sadness instead of anger when we were rudely refused. I ached to… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
14.06.2013 14:14

Erittäin hyvä huomio Ilkan alaskirjausriskistä. Kun Ilkka lähti valtaamaan itseään 3-5x isompaa Almaa ja Alman kurssi on sen jälkeen romahtanut, tilanne näyttää lievästi sanottuna huolestuttavalta. Luultavasti näitä pienehköjä alaskirjauksia kuitenkin kitkutellaan niin kauan kuin tilanne on tämä. Ilkan intressissä varmasti olisi nyt se, että Alma leikkaisi investoinnit mahdollisimman pieniksi ja keskittyisi osingonjakoon. Alman painolaitosinvestointi oli niin kallis, että oikeastaan muuta vaihtoehtoa kuin leikata investointeja ei näyttäisi olevankaan. Almallakin on omat alaskirjausriskinsä Talentumissa ja liikearvoissa. Talentum-alaskirjausriski on kuitenkin melko pieni (n. 10mE markkina-arvoon). Liikearvoa puolestaan on lähes oman pääoman verran, alaskirjausriskiksi mainitaan 2012 tilinpäätöksessä noin 8mE jos ilmoitusmyynti Tsekissä laskee 6… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
15.06.2013 12:02

Mielenkiintoinen blogimerkintä. Mielestäni et kuitenkaan perustele tarpeeksi Alman yritysostojen kutsumusta paniikkiratkaisuiksi. Ne kuitenkin tuovat jo puolet koko konsernin tuloksesta.

Nimetön
Nimetön
17.07.2013 17:34

Alma Media suoraan ostoon, Ilkka on täysin turha välikäsi.