Siirry pääsisältöön

Ilkan tasepommi vasta osittain purettu

Kesällä kirjoitin blogissani (https://www.nordnet.fi/blogi/ilkka-alma-median-osakkeet-ja-mediakentta/12/06/2013/) kirjoituksen, jossa kritisoin voimakkaasti Ilkka-Yhtymän tapaa olla alaskirjaamatta Alma Median osakkeita taseestaan. Tässä kirjoituksessa käyn läpi tilannekatsauksen liittyen näihin omistuksiin.

Ilkka-Yhtymä myönsi lopulta virheensä ja ilmoitti 31.10.2013 tekevänsä 27 MEUR alaskirjauksen omistamistaan Alma Median osakkeista. Alaskirjauksen myötä Ilkan omasta pääomasta katosi kertarysäyksellä yli kolmannes ja se nosti Ilkan nettovelkaantumisasteen noin 120% tasolle. Erikoista on kuitenkin seuraava lause:

” Raportointipäivänä 30.9.2013 Alma-Media Oyj:n osakkuusyhtiöosuuden tasearvo arvonalentumiskirjauksen jälkeen oli 103,5 Meur ja osakkeiden markkina-arvo  71,3Meur.”

Eli siis, alaskirjauksesta huolimatta Ilkka jätti Alman osakkeet taseeseensa noin 40% yliarvostuksella. Tämä on mielestäni pöyristyttävää ja tämän myötä Ilkka-yhtymän johto&hallitus käytännössä sanovat suoraan, että markkinat ovat väärässä ja Alma Media on väärinarvostettu pörssissä. Melko vahva kannanotto samoilta henkilöiltä jotka ostivat Alma Median osakkeita kuplan huipulla vuosina 2007-2008 räikeään ylihintaan (7-8e kurssilla).

Edelleen jos tilanne on todella näin, tämä tarjoaisi Ilkalle erinomaisen tilaisuuden ostaa Alma Median osakkeita 40% alennuksella ja luoda näin merkittävää omistaja-arvoa. Vaikka omistaja-arvon luonti yritysjärjestelyiden kautta ei toki ole yhtiön ydinliiketoimintaa, olisi nyt tarjolla niin herkullinen sauma, että yhtiön kannattaisi se käyttää.

Myös alaskirjauksen ajankohta herättää ihmetystä. Ilkka ilmoitti alaskirjauksesta 31.10.2013 kello 09.15, eli vain 15 minuuttia sen jälkeen, kun Suomen suurin mediakonserni Sanoma oli ilmoittanut massiivisista uudelleenjärjestelyistä. Erikoista tässä on se, että Ilkan oma osavuosikatsaus julkaistiin vasta 4.11.2013 eli seuraavalla viikolla. Skeptikko ajattelisi, että yhtiö valitsi ajankohdan toivoen, että Sanoman järjestelyt vievät kaiken huomion, eikä Ilkka vetäisi puoleensa negatiivista julkisuutta.

Liian pienelle alaskirjaukselle selkeä syy

Liian pienelle alaskirjaukselle on kuitenkin tarjolla lopulta hyvin yksinkertainen ja järkevä selitys. Ilkan oma pääoma oli alaskirjauksen jälkeen 58MEUR, velka 68MEUR ja nettovelkaantumisaste noin 120%. Mikäli Ilkka olisi oikaissut Alman osakkeet niiden pörssikurssin mukaiseksi, olisi oma pääoma laskenut 26 MEUR:oon. Tämä olisi nostanut nettovelkaantumisasteen yli 250 prosenttiin ja ajaisi yhtiön taloudelliseen ahdinkoon.

Alaskirjauksen jälkeen Alman osakkeet ovat arvostettu Ilkan taseessa noin 4,3 euron osakekohtaiseen hintaan, Alma Median osakekurssin rämpiessä samalla noin 3 EUR tuntumassa. Yhtiön osake ei mielestäni ole millään mittarilla erikoisen edullinen ja näin ollen Ilkalla on myös tulevaisuudessa jatkuva paine alaskirjata omistus sen käypään arvoonsa.

Miten tämä kirjanpitokikkailu on mahdollista?

Koska Ilkka ei ole sijoitusyhtiö, se saa käyttää omaa harkintaansa osakkuusyhtiönsä arvottamisessa omassa taseessaan IAS28 standardin mukaisesti. Näin ollen Ilkan omat arvot Alma Median käyvästä arvosta voivat poiketa selvästikin markkinoiden vastaavista arvioista. Mielestäni pörssin yksi tarkoitus on juuri määrittää tämän tapaisille omaisuuserille käypäarvo päivittäin ja on monella tapaa naiivia väittää, että pörssi olisi vuosi toisensa jälkeen väärässä.

Johdon ja hallituksen maailman valloitus kostautuu rajusti sijoittajille

Ilkka-Yhtymän Alma Media valloitusyritys on jälleen hyvä muistutus sijoittajille siitä, kuinka suuri yhtiön johdon merkitys on. Samaan aikaan, kun mediamaailma oli vuosina 2007-2008 kiihtyvässä murroksessa ja digitaalisten palveluiden markkinat olivat räjähtämässä kasvuun. Yhtiön johto ja hallitus eivät kuitenkaan tästä välittäneet, sillä he olivat liian kiireisiä osallistumaan kotimaisen mediakentän nurkanvaltaustaisteluun (kuten useilla muilla mediayhtiöillä). Lopputuloksena osakkeenomistajat ovat saaneet kärsiä kahdella tapaa. Ensinnäkin, Ilkka tulee lopulta tekemään Alma Median osakkeista yhteensä noin 80-100 MEUR alaskirjaukset, eli 4-5 euroa per osake. Tämä on massivinen määrä, kun otetaan huomioon Ilkan vuoden 2009 noin 4 euron osakekohtainen oma pääoma. Tämä raha on suoraan osakkeenomistajilta tuhottua varallisuutta. Toiseksi, Ilkka (kuten useat muut kotimaiset mediayhtiöt) ovat auttamatta jääneet jälkeen digitaalisella puolella. Moni näistä yhtiöistä (Ilkka mukaan lukien) uskoivat ilmeisesti, että median murros ei koske heitä johtuen näiden lehtien lähes monopolistisesta markkina-asemasta omalla alueellaan. Lisäksi näiden lehtien lukijakunnat ovat raskaasti painottuneet vanhempaan lukijaan, joka on hidastanut levikin laskua ja näin todennäköisesti vahvistanut virheellistä ”ei koske meitä” uskoa. Digitaalisessa maailmassa kilpailudynamiikka on kuitenkin täysin erilainen, kun esimerkiksi valtion oma mediahirviö YLE astuu paikallisten sanomalehtien tontille. Uskonkin, että todellisuus tulee olemaan yhtiöille erittäin karu ja armoton, kun levikit lähtevät supistumaan kiihtyvällä tahdilla vinoutuneen ikäjakauman johdosta ja yhtiöt yrittävät epätoivoisesti lähteä mukaan digitaaliseen kilpailuun, huonoilla resursseilla (taseet kuralla vanhoista seikkailusta johtuen, ei digitaalista osaamista, ei digitaalisia assetteja) ja raskaalta takamatkalta. Tilannetta voi monin tavoin verrata maratoniin, johon yhtiöt lähtevät 40 kilometrin takaa-ajomatkalta kumisaappaat jalassa.

Tasepommi on pakko purkaa

Johtuen Alma Media omistuksen muodostamasta tasepommista, joutuvat Ilkka-Yhtymän sijoittajat kantamaan jatkuvasti riskiä uusista alaskirjauksista ja mahdollisista rahoitusongelmista. Uskon, että Ilkka tulee jatkamaan Alma Median osakkeiden alaskirjauksia niissä rajoissa, missä sen tase ei heikkene enää nykyisestä.

En omista osakkeita tekstissä mainituissa yhtiöissä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä sen sisältöä pidä tulkita sijoitussuositukseksi. Kommentit edustavat kirjoittajan omia mielipiteitä.

Photo credit: T Gibbison / Foter.com / CC BY-NC-SA

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
15.01.2014 23:33

Hyvä kirjoitus, jännä ettei edes RATA saa näitä rötösherroja kuriin. Ei osakkeenomistajien rahoja voi noin vaan hukata, Ilkan johto ja hallitus vastuuseen tästä ylimääräisessä yhtiökokouksessa!

Nimetön
Nimetön
06.01.2014 20:12

Todella opettava tarina , kiitos !

Nimetön
Nimetön
04.01.2014 23:56

Mediakonsernien muutkin pommit pitää purkaa. Lehtien oikeat painosmäärät on esitettävä keksittyjen lukijamäärien sijaan. Toimituksiin rekrytoidaan jo alkuvuodesta ” kesätoimittajia” opiskelijoita paikkaamaan irtisanottuja. Media-alan ylikoulutus jatkuu rajuna nopeasti häviäville työmarkkinoille. Journalistien työttömyyskassa keikahti salaišesti jo nurin iman että siitä kerrottiin julkisuuteen mitään. Kassasta tuli Nomi, elikkä merkonomin kassa. Täysin elävästä elämästä vieraantuneet toimittajakoulutusyksiköt tuottavat järkyttäviä elämäntaiteilijoita jotka ovat etääntyneet todellisuudesta. Esimerkiksi lainsäädäntötyötä tekevien kansanedustajien tiedottaminen ja lausunto tulisi ottaa suoraan Julkisensanan neuvoston valvontaan. Eduskunnan tiedotuskehitystä seuraavan, Tohtori Seppo Kääriäisen johtaman Turun Yliopiston työryhmän pitää tulla esiin tai eduskunnan oikeusasiamiehen on puututtava kansanedustajien blogeissa ja omassa tiedotuksessaan tekemiin valheisiin, hämäävän tiedottamiseen, loukkaavien… Lue lisää >>