Ilkan oma liiketoiminta ”kaupan päälle”

Ilkka-Yhtymän osakekurssi on romahtanut osingon leikkausilmoituksen jälkeen. Osinko laskee 0,40 eurosta 0,15 euroon. Pettyneet sijoittajat ovat myyneet yhtiön osakkeita ajattelematta osakkeen todellista arvoa. Ilkka on Alma Median suuromistaja. Lisäksi yhtiöllä on suuret sijoitukset Anviassa (entisessä Vaasan Läänin Puhelimessa) ja Keski-Pohjanmaan Kirjapainossa. Näiden omistusten markkina-arvo vastaa Ilkan markkina-arvoa. Sijoittamalla tänään Ilkan sarja II osakkeeseen saa yhtiön varsinaisen liiketoiminnan ilmaiseksi kaupan päälle!

Ilkan Alma Media -omistuksen markkina-arvo on tämän päivän osakekurssin mukaan 92,7 miljoonaa euroa. Yhtiöllä on myös suuret omistukset noteeraamattomissa yhtiöissä Anviassa ja Keski-Pohjanmaan Kirjapainossa. Yhtiöiden arvoa on vaikea arvioida, mutta olemme arvioineet Ilkan osuuden yhtiöistä 6,4 miljoonan sekä 3,2 euron arvoisiksi. Tämän lisäksi yhtiöllä on muita sijoituksia noin miljoonan euron arvosta. Näiden omistusten summa on vajaat 104 miljoonaa euroa, mikä vastaa Ilkan 103 miljoonan euron markkina-arvoa.

Vallitsevan hinnoittelun mukaan Ilkan oma liiketoiminta on sijoittajien silmissä arvotonta. Meidän laskelmiemme mukaan Ilkan oman liiketoiminnan arvo on noin 28 miljoonaa euroa, jos liiketoiminta arvostettaisiin muiden mediayhtiöiden keskimääräisen arvostuksen mukaisesti. Tällöin osakkeen kurssin tulisi liikkua viiden euron paikkeilla. Sijoittajat ovat melko pessimistisiä mediayhtiöiden liiketoiminnan arvo suhteen ja arvot peilaavatkin kuihtuvaa liiketoimintaa.

Ilkka on tyypillisesti osake, joka hinnoitellaan viimeisimmän osingon mukaan. Huono osinkoehdotus laskee kurssia kun taas antelias osinkoehdotus nostaa kurssia. Vuoden 2012 tilinpäätöksen osinkoehdotus, 0,15 euroa, on laskelmiemme mukaan hyvin lähellä yhtiön oman liiketoiminnan tulosta. Aiempina vuosina Ilkka on saanut suuria osinkoja Alma Mediasta, mutta Ilkan mahdollisuudet jakaa osinkoa heikkenivät merkittävästi Alma Media laskiessa osinkonsa 0,40 eurosta 0,10 euroon.

Itse asiassa Ilkka saa lähemmäs kolme miljoonaa euroa osinkotuloja omistuksistaan, mutta yhtiöllä on 70 miljoonaa euroa Alma Media -ostoksen rahoittamiseen otettuja velkoja. Näiden velkojen maksuajat vaihtelevat vuodesta kahdeksaan vuoteen. Vuotuiset korkokulut koronvaihtosopimus mukaan laskettuna ovat olleet noin 4,5 prosenttia. Osinkotulot tuskin riittävät korkojen maksuun. Täten emme usko, että yhtiö voi nostaa osinkoaan ennen kuin Alma Media korottaa osinkoaan.

Mediasektorin ristiinomistus

Suomalaiset mediayhtiöt voidaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään. Toisessa ryhmässä on ylivoimainen markkinajohtaja Sanoma ja toisessa ryhmässä suuri joukko paikallisia päivälehtiä, mistä kirjoitimme kommentissamme ”Lehtiyhtiöissä ristiinomistusta”. Ylläolevassa kuviossa olemme yrittäneet koota yhtiöiden omistussuhteet sekä yhtiöiden liikevaihdon.

Ristiinomistuksen lisäksi yhtiöt tekevät yhteistyötä eri muodoissa. Viime vuoden lopulla Alma Media, Ilkka, Kaleva, Keskisuomalainen sekä TS-Yhtymä ilmoittivat toimituksellisesta yhteistyöstä. Yhteistyö aloitetaan vaiheittain tänä vuonna ja täysimittainen yhteistyö saavutetaan ensi vuonna. Yhteistyön pitäisi tuoda kustannussäästöjä heikkenevästä kannattavuudesta kärsiville yhtiöille.

Mielestämme ristiinomistukset eivät ole kestävä ratkaisu pitkällä aikavälillä ja me uskomme, että jotain täytyy tapahtua omistuspuolella. Mielestämme on järjetöntä, että yhtiöt käyttävät suuria rahasummia omistaakseen toisiaan, mutta yhtiöt ovat tällä tavalla varanneet paikkansa mahdollisten yritysjärjestelyjen tapahtuessa. Ilkalla on mielenkiintoinen paikka keskellä verkkoa. Mitään ei tapahdu ilman, että Ilkka on osallisena järjestelyistä.

Kaikki ovat varautuneet toimialan konsolidointia varten, mutta kukaan ei ole uskaltanut ottaa ensimmäistä askelta. Heikentyvän kannattavuuden luulisi lisäävän mielenkiintoa uusien rakenteiden löytämiselle alalla. Alma Media teki itse asiassa jo varsin huonon tarjouksen Talentumista. Oman ilmoituksensa mukaan yhtiö halusi testata kiplailuviranomaisten reaktiota mahdolliselle yrityskaupalle. Suosittelemme, että omistajat alkavat keskustella keskenään miten yhteistyö voidaan viedä seuraavalle tasolle.

Omistamme Alma Median, Ilkan, Sanoman ja Talentumin osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
15.03.2013 16:08

Mitenkäs arvon analyytikot huomioivat Ilkan nettovelat? n. 60m?

Nimetön
Nimetön
20.05.2013 21:11

Ilkan markkina-arvo on nyt peräti 85 miljoonaa euroa eli on aivan järkyttävän kallis, lisäksi velkaa on peräti 70 miljoonaa euroa eli yhtiö on nyt käsittämättömän huikean ylihintainen kokonaisuutena; täysi kupla.

Kuplat puhkeavat onneksi aina. Kurssi on nyt 3 euroa ja odotan Ilkan kurssin olevan alle 1,5 euroa vuoden lopussa.

Laitetaanpa pelimerkit sen mukaan.

Ilkka on vahva myy!