Siirry pääsisältöön

Ikä tuo riskinsietokykyä

Olen viimeisen parin viikon aikana kiertänyt puhumassa naisten sijoitusilloissa sijoittamisen tärkeydestä. Yleisön ikähaitari on ollut suuri, mutta yllättävän suuri osa kuulijoista on ollut iäkkäämpiä naisia. Joillakin heistä on ollut yllättävä, positiivinen ongelma: heillä on ylimääräistä rahaa, mutta he eivät tiedä, mitä he sillä tekisivät.

Vanha sijoitussääntö on, että osakkeisiin pitäisi sijoittaa prosentuaaliseti 100 miinus ikä. Eli jos olet 50 vuotias, sijoituksista puolet pitäisi olla osakkeissa, toinen puoli korkosijoituksissa. Kun ikää on 65, osakepaino on enää 35 prosenttia. Tämä siksi, että vanhemmiten riskinsietokyvyn ajatellaan pienenevän: sijoittajalla ei ole enää aikaa antaa salkkunsa kärsiä huonoista vuosista ja odottaa sijoitusten palaavan kohti pitkän aikavälin keskiarvoja.

Olen pitänyt 100 miinus ikä -sääntöä ihan hyvänä nyrkkisääntönä, mutta nykymaailmassa toimisin itse toisin. Jos sijoittajaksi alkaa vanhemmiten, aikaa rikastumiseen on vähemmän kuin nuorella ihmisellä. Siksi voittoja on saatava aikaan nopeasti. Nopeus taas vaatii riskin ottamista, sijoituksiltaan on vaadittava tuottoa. Kovin tuotto tulee osakkeista.

Moni kuitenkin pelkää riskiä ja valitsee siksi sijoituskohteeksi rahaston, jonka nimessä esiintyvät sanat varovainen tai turvallinen. Tämä tarkoittaa usein sitä, että rahaston tuotto-odotuksetkin jäävät alhaisiksi ja sitä, että tuottoa ylipäänsä joutuu odottamaan useita vuosia. Ei sellaiseen ole aikaa enää 70-vuotiaana.

Sijoittamisessa ajoitus on olennaista, mutta niin on aikakin. Jos sijoittamisen aloittaa ajoissa ja tekee sen säännöllisellä säästämisellä, todennäköistä on, että vaurastuu. Myös sijoittamisen opettelu on hyvä aloittaa ajoissa, koska tiedon ja osaamisen karttuessa myös kyky sietää ja ymmärtää riskiä kasvaa.

Moni meistä arvioi vanhemmiten riskinsietokykynsä liian alhaiseksi. Jos työuraa on takana jo useampi vuosikymmenen, lapset pärjäävät omillaan, asuntolaina on maksettu ja tilillä on ylimääräisiä säästöjä, joita ei käytä päivittäiseen elämiseensä, säästöt voi pystyä sijoittamaan kovallakin riskillä. Jos sijoitus ei tuotakaan, se ei hetkauta omaa päivittäistä elämää.

Jossakin vaiheessa on myös aika sijoittaa itseensä. Tällä tarkoitan sitä, että hankkimaansa pääomaa voi myös purkaa. Monelle vuosikymmeniä säästäneelle tämä on vaikeaa. Harva eläkeläinen esimerkiksi raaskii myydä kotiaan, vaikka tilaa on liikaa ja kodissa on kiinni satoja tuhansia euroja. Kodista saadulla pääomalla voisi hankkia pienemmän asunnon ja rahaa jäisi ehkä vähän ylikin. Voisi saada väljyyttä omaan elämäänsä, matkustella ja nauttia terveistä vuosista.

Usea suomalainen on rikkaimmillaan 60-70-vuotiaana. Aina voi sijoittaa niin, että jälkeen jää iso perintö, mutta on toinenkin mahdollisuus – omaisuutensa tai edes osan siitä voi käyttää itseensä.

 

/Ninni Myllyoja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
18.11.2015 08:41

Hyviä huomioita. Sääntö 100 – oma ikä on luotu aikoinaan yhdysvaltalaisille eläkesäästäjille. Siellä ei ole samanlaista lakisääteistä työeläkettä kuin meillä, vaan eläkkeellä olevan on elettävä omilla säästöillään. Jos kurssit romahtavat juuri eläkkeelle jäämishetkellä, säästöt kuluvat liian nopeasti. Meillä tilanne on toinen, koska useimmilla on tulossa työeläke, jolla voi hoitaa juoksevat menot. Sijoituksilla voi puolestaan hankkia väljyyttä ja luksusta omaan elämään. Tällöin on varaa ottaa enemmän riskiä. ”Varovaisen” ja ”turvallisen” lisäksi laittaisin pannaan sanan ”pääomaturvattu”. Lähes kaikki sijoitustuotteet, joissa on tämä sana, ovat tuottoisia ainoastaan myyjälle. Katselin vähän aikaa sitten erään nimeltä mainitsemattoman pankin ns. sijoitusobligaatioita, joiden tuotto on sidottu osakekoriin.… Lue lisää >>