Ihmisarvoa sijoittamalla

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajan Juhana Vartiaisen kommentit iäkkäiden työntekijöiden palkkojen laskemisesta herättävät monenlaisia ajatuksia. Kiukkuisiakin, eikä ihme. Pitkäaikaiset työntekijät ovat omalla työpanoksellaan olleet vuosien ajan mukana luomassa yrityksen arvoa ja auttaneet yritystä tekemään voittoa. Minkälaista arvomaailmaa heijastaisi se, että voitolliset yritykset käyvät näiden ihmisten kukkarolla? Mitataanko ihmisen arvoa yritykselle vain nykyhetken mukaan ja ainoastaan puhtaasti tuoton kautta rahana? Ja jos niin halutaan tehdä, kuuluisiko tuottavammiksi mainituille, nuorille työntekijöille hoitaa kunnon yhteinen palkankorotus ja etenkin hyvinä vuosina, jolloin työpaikoilla raadetaan kiireiden keskellä? Jos palkoista tehdään joustavia tuottavuuden suhteen, eikö silloin pitäisi maksaa myös paremmasta tuottavuudesta eikä vain nipistää häntäpäästä?

ST1:n Mika Anttonen antaa ansiokkaasti Talouselämässä lisäpontta palkkakeskusteluun. Hän ehdottaa, että suuryritysten johtoryhmät aloittaisivat palkkatalkoot laskemalla omia palkkojaan. 10-20 prosentin alennus ei heikentäisi johtajien hyvinvointia, mutta palkkahaitarin toisessa päässä leikkaukset vaikuttavat ihan perustarpeiden täyttämiseen. Ilmassa on nyt monenlaista pohdintaa, kun Oy Suomi Ab:tä yritetään pelastaa.

Filosofointi aiheen ympärillä on tärkeää ja kertoo paljon meistä yhteiskuntana ja ihmisinä. Talousvalmentajana haluan ottaa kuitenkin mukaan pienen käytännön näkökulman.  Ajatus siitä, että ruumillistamme epäkiitollisuuden ja tiputamme iäkkäät ihmiset alemmille palkoille on sen verran ahdistava, että ryhdyin suunnittelemaan pelastusreittiä. Eihän tuo omakaan vanhuus tässä enää niin kaukana ole. Jottain ois siis tehtävä.

Vastauskaan ei ole mitään rakettitiedettä. Hyvin pienillä päätöksillä voi vaikuttaa paljon enemmän omaan tulevaisuuteensa kuin rutinalla. Jos haluaa olla siellä toisessa päässä tätä keskustelua, eli hyötymässä mahdollisista yrityksille tulevista säästöistä, ryhdy sijoittajaksi. Kun yritys voi paremmin, se joko kasvaa nopeammin tai maksaa ulos enemmän tuottoa. Varallisuutesi siis kasvaa vuosien varrella joko yrityksen osakkeen hinnan noustessa tai saat enemmän osinkoa. Silloin on huomattavasti helpompi sulattaa alituiset venkoilut palkkaleikkauksista, eläkkeistä ja eläkeiästä. Jos taas leikkaukset riittävät ainoastaan siihen, että yritys pysyy vain jotenkuten pinnalla, palkka-ale on pelastanut sinulta sentään työpaikan. Ja tässä kohtaa minua tosiaankin ilahduttaisi, jos palkka-alessa olisivat mukana muutkin kuin eläkeikää lähestyvät.

Jos panet osan palkastasi säästöön koko työurasi ajalta, sinua odottaa mukava pesämuna vanhuuden kynnyksellä. Tehdään maltillinen laskelma asiasta. Tutkimusten mukaan suomalaiset olisivat valmiita säästämään keskimäärin noin 200 euroa kuussa. Minusta se kuulostaa kovalta summalta, etenkin töitä aloittaessa ja perheen perustamisen alkumetreillä. Siispä lasketaan, että sijoitamme 80 euroa kuussa ja vasta pahimman tuhlailuiän ja korkeimpien asuntolainamenojen mahdollisesti jo helpotettua eli vaikkapa 35 vuoden iästä alkaen. Meillä on siis 30 vuotta aikaa laittaa säästöön 80 euroa kuussa hyvin hajauttaen. Eikä sitten ostella pelkästään sen oman työllistävän yrityksen osakkeita. Jos tulee konkurssi, menee työpaikan lisäksi ne säästöt. Valitaan vielä keskimääräiseksi tuotoksi inflaation jälkeen usein käytetty 5 %.

Näillä oletuksilla 65 vuoden kynnyksellä sinulla olisi tallessa mukavat 64 000 euroa. Jos pystyt tuplaamaan sijoitetun summan 160 euroon kuussa, potin arvo on lähes 130 000 euroa. Voit sivuuttaa hymyssä suin Vartiaisten kannanotot, katsella Kaukoidästä sopivia retriittejä eläkeläisklubisi kamujen kanssa ja nauttia täydellisestä tuottamattomuudesta. Mukavia ja elämyksen täyteisiä päiviä kaikille yli 60 -vuotiaille! Alkuperäiskansat ovat tienneet sen aina, ehkä mekin joskus: Olette arvokkaita.

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

säästöpossu19 Joulukuu, 2012

Siinä mielessä ironista, että sama porukka joka tämän yhteiskunnan hyvinvoinnin on rakentanut omalla työpanoksellaan, ovat nyt eläköitymässä massoittain ja ajamalla tämän saman yhteiskunnan rappion tielle. Minusta he epäonnistuivat säästämisessä silloin kun olisi pitänyt säästää. Äänestettiin populisteja ja ajettiin vain omia etuja. Nyt kun pitäisi olla rahaa säästössä valtiollakin, jotta saataisiin eläkkeet maksettua ja voitaisiin samalla kehittää yhteiskuntaa nuorille ja tuleville päättäjille, niin ollaan velkaisimmassa ja epävakaimmassa tilanteessa sitten -90 laman.

Niin makaat kuin petaat. Kaikkien on osallistuttava säästötalkoisiin, etenkin suurten eläköityvien massojen, jotka ovat tämän yhteiskunnan rakentaneet ja olleet säästämättä silloin kun olisi pitänyt.

Siinä mielessä demokratia ei toimi, että jos suuret ikäluokat ajavat edelleen omia etujaan, niin kuin demokratiassa kuuluukin, tulee tämän yhteiskunnan osaava nuori työvoima pakenemaan muille maille etsimään parempia oloja.

Itse olen säästänyt ja sijoittanut jo 10 vuotta, koska en usko että tulen saamaan eläkettä ollenkaan. Putoan joko väliin tai lähden maasta.

 

/Kirsi Salo

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit