Siirry pääsisältöön

Ihmeellisia piirteitä Elisan tekemässä yritysvaltauksessa

Kauppalehti (4.5.2016) kertoo useisiin lähteisiin viitaten, että Elisa tarjoaa pohjalaisen
Anvian osakkeista 2.000 euron julkista ostotarjoustaan enemmän. Osakeyhtiölaki ja julkisesti noteerattuja yhtiöitä koskeva arvopaperimarkkinalaki edellyttävät, että kaikkia omistajia kohdellaan tasa-arvoisesti. Lehden haastattelema juristi pitää mahdollisena, että julkisen tarjoushinnan saaneet omistajat voisivat vaatia Elisalta vahingonkorvauksia tai että heidän kauppansa voitaisiin tuomita pätemättömäksi. Ilmeisesti niiden joiden on ollut pakko tyytyä 2.000 euroon kannattaisi tutkia myös ryhmäkanteen mahdollisuutta.

Professori Vesa Routamaa ja allekirjoittanut kirjoittivat huhtikuussa laajan julkisuuden saaneen avoimen kirjeen Elisalle, joka julkaistiin myös Nordnetblogissa ja jossa epäilimme, että Elisan johto oli yhtiökokouksessaan antanut totuudenvastaista tietoa Anvian yritysvaltauksesta. Kirjeemme johdosta saimme runsaasti yhteydenottoja, jotka edelleen vahvistavat näkemyksemme Elisan toimien moitittavuudesta.

Tässä yhteydessä on syytä painottaa, että yksityishenkilöllä on syytä olla vahvoja perusteita epäilyksilleen, jos syyttää suuryhtiötä epämoraalisesta ja mahdollisesti jopa lainvastaisesta menettelystä. Asetelma on sen verran epäedullinen yksityishenkilön kannalta, että itsesuojeluvaisto ajaa käyttämään konditionaali-muotoja ja sellaisia sanoja kuin “epäilee”, “lienee” ja “mahdollisesti”, vaikka kyse olisi kiistattomista tosiasioista.

Elisan johto väitti sekä yhtiökokouksessa että myöhemminkin, että kaikille on maksettu sama hinta Anvian osakkeista. Ilmoitettiin myös, ettei Elisa käytä ulkopuolisia bulvaaneja. Kauppalehden mukaan kummatkaan väitteet eivät pidä paikkaansa.

Yhdestä bulvaanista, OnePoi -nimisestä yhtiöstä, Kauppalehdellä on selvää näyttöä. Vasabladetin haastattelussa (5.5.2016) yhtiön toimitusjohtaja ei kiistä osaansa Elisan käyttämänä “lisäkorvauksen” maksajana Anvia-kauppojen yhteydessä. Tosin hän kutsuu itseään konsultiksi eikä bulvaaniksi. Eräs Anvian osakkeensa Elisalle myynyt henkilö on jopa julkisesti (Pohjalainen 18.8.2015) kertonut, että isoille osakkeenomistajille tarjotaan “selkeästi enemmän” kuin 2.000 euroa. Kyse on riihikuivasta rahasta, ei suinkaan kampanjaeduista, kuten Elisan edustaja väitti kommentoidessaan eilistä Kauppalehden uutista.

Moni muu kuin Elisa pyrkii aktiivisesti hankkimaan Anvian osakkeita samaan noin 2.000 euron hintaan. Näitä on ainakin OTC-sijoitus Oy, Lakiasiaintoimisto Asiakasturva Oy ja Helmiryhmä Oy. Todennäköisesti nekin toimivat Elisan lukuun. Yhtä todennäköistä on, etteivät niiden tarvitse tehdä keräilytyötä ilmaiseksi.

Elisan johto kertoi yhtiökokouksessaan 31.3.2016 myös, ettei yhtiö hanki Anvian osakkeita ottamalla yhteyttä puhelimitse tai tekemällä kotikäyntejä. Johdon mielestä tällainen toiminta olisi sopimaton Elisalle. Olikohan johto todellakin tietämätön alaistensa toimista? Lukuisat henkilöt ovat kertoneet meille Elisan toimihenkilöiden tekemistä toistuvista puhelinsoitoista, joiden sävy on epäkohtelias, painostava ja jopa uhkaava. Soittajien tavoitteena on Anvian osakkeiden ostaminen tai ainakin valtakirjan saaminen Anvian yhtiökokoukseen. Usein ikäihmisille soitetaan iltamyöhään, eikä Elisakaan enää kiellä puhelinhäirintää. Kuinkahan monta osaketta tai ääntä Elisa on saanut tällaisella päivänvaloa kestämättömällä tavalla?

Hämärä islantilainen liikemies Thor Björgolfsson, joka oli luonut varallisuutensa Venäjällä,  yritti vallata Elisan vuonna 2007. Häneltäkö on haettu oppia?

Olen seurannut osakemarkkinoitamme poikkeuksellisen tiiviisti vuodesta 1968 sijoituskirjailijana ja -kolumnistina, useiden arvopaperialan yritysten johdossa sekä aktiivisena sijoittajana. Mieleeni ei tule toista tapausta, jossa arvostettu pörssiyhtiö alentuisi tekemään vihamielisen yritysvaltauksen ja vieläpä näin häikäilemättömästi. Vaihtoehto, asiallinen ja ystävällismielinen yhteistyö Anvian kanssa, olisi ollut Suomen yrityskulttuuriin huomattavasti paremmin istuva keino. Silloin ei olisi tarvinnut tärvellä Elisan mainetta Pohjanmaan lakeuksilla eikä häiritä useilla oikeusprosesseilla vuonna 1882 perustetun Suomen neljänneksi suurimman operaattorin toimintaa.

Korostettakoon lopuksi, että olen Elisan osakkeenomistaja, en Anvian.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
9 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
03.06.2016 13:36

Hyvää ja totuuden mukaista tekstiä Lindströmiltä.
Kun pienille omistajille on maksettu yli hintaa niin miettikää mitä on maksettu isoille omistajille joilla osakkeitas oli useita satoja tai tuhansia kappaleita.

Nimetön
Nimetön
03.06.2016 13:33

Erittäin hyvää ja totuuden mukaista tekstiä Lindströmiltä.
Kun pienille omistajille on maksettu korotettu hinta niin miettikää mitä on maksettu isoille omistajille joilla osakkeita oli satoja tai tuhansia kappaleita?

Nimetön
Nimetön
02.06.2016 22:32

Elisa sitten voitti. Kuten oli Elisaan kohdistuneesta likakampanjasta ja vähintäänkin ihmeellisestä lietsonnasta huolimatta koko ajan selvää.

Nimetön
Nimetön
09.05.2016 18:53

Missä ruotsinkielinen teksti?

Nimetön
Nimetön
07.05.2016 10:41

Omistajia käsitellään tasa-arvoisesti. Mutta myyjäkandidaatti ei ole omistaja. Ja eri suurille määrille voidaan antaa erilainen tarjous. Miksi ei?

Nimetön
Nimetön
06.05.2016 09:55

Here we go again. Kuinka monta kertaa tämä sama postas julkaistaan?

Nimetön
Nimetön
05.05.2016 21:33

On aika outoa käsitellä näin laajasti Elisan väitettyä epäasiallista toimintaa mainitsematta lainkaan Anvian puolelta nähtyjä myös varsin kyseenalaisia toimia.

No, ehkä en vain ymmärrä tätä vihamielistä suhtautumista “vihamielisiin yritysvaltauksiin”. On se kamalaa, kun joku haluaa osakkeita ostaa!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
06.05.2016 14:45

Kyse ei ole kai niinkään siitä, onko Elisa vai Anvia toiminut tökerösti – vai molemmat – vaan siitä, että eri osakkeenomistajat on laitettu ostotarjouksessa keskenään eri asemaan. Toisekseen on kyse siitä, että yritysten johdon pitäisi antaa oikeat ja riittävät tiedot yhtiökokouksissa osakkeenomistajien esittäessä kysymyksiä omistamansa yrityksen johdolle. Osakeyhtiölain mukaan kaikkien osakkeiden pitäisi tuottaa yhtiössä yhtäläiset oikeudet, ja osakkeenomistajien pitäisi olla keskenään yhdenvertaisessa asemassa. Kenellekään osakkeenomistajalle ei yhtiön johdon pitäisi yhtiökokouksessa voida antaa virheellistä tietoa – ainakaan ilman, että mahdollinen virhe tietojen annossa korjataan heti, jos sellainen huomataan.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
08.05.2016 12:55

Mitähän ne Anvian kyseenalaiset toimet ovat? En ole havainnut. Anvia on joutunut maksamaan lähes miljoonan Elisan sitä vastaan nostamista aiheettomista oikeudenkäynneistä. Elisa pyrkii tarkoituksellisesti heikentämään Anvian taloutta ja samalla moittii sen tuloksellisuutta. Sikamaista käytöstä pörssiyhtiöltä.