If, Nordea ja Tryg

Parivaljakko Stadigh & Wahlroos jatkoi tänään erinomaista yritysjärjestelyjen track recordiaan. Sampo-konserniin kuuluva Pohjoismaiden suurin vahinkovakuuttaja If osti tanskalaisen Trygin Suomessa sijaitsevat vahinkovakuutustoiminnot.

Alkuun voi varmuudella onnitella Sampon osakkeenomistajia, sillä kauppahinta näyttää todella edulliselta. Aamulla julkaistun pörssitiedotteen mukaan liiketoimintakaupan suuruus on 15 miljoonaa euroa. Sampo-konserni saa tähän rahaan

a) 155 000 asiakasta
b) 84 miljoonaa euroa maksutuloa

Yhden asiakassuhteen hinnaksi tulee nopealla laskutoimituksella alle sata euroa. Summaa ei voida pitää millään matematiikalla kovin korkeana. Maksutuloon nähden transaktio on jopa uskomattoman halpa: kauppahinnan perusteella maksutuloeuro on arvostettu kertoimella 0,17. Tätä on hyvä verrata karkeasti siihen, miten osakemarkkinat arvostavat tällä hetkellä Ifin oman maksutulon – kertoimella 2 (kun maksutulo on 4 mrd EUR ja Ifin markkina-arvo lähes 8 mrd EUR)! Nyt on havaittavissa kauan peräänkuuluttamaani yritysjärjestelyiden margin of safetya Sampon osakkeenomistajien näkökulmasta.

Suomessa If vahvistaa markkinoiden kakkosasemaansa OP-Pohjolan peräsimessä. Viime vuonna Ifin maksutulo oli Suomessa 884 miljoonaa euroa ja markkinaosuus hieman alle 24%. Nämä tiedot perustuvat Finanssialan keskusliiton tilastotietoihin. Nyt markkinaosuus kasvaa kahdella prosenttiyksiköllä ja maksutulo kymmenellä prosentilla. Todennäköisesti yrityshankinta sulautetaan Ifiin luontaisen henkilöstöpoistuman kautta, jolloin myös skaalaedut ovat saavutettavissa Sampon osakkeenomistajien intressien mukaisesti.

Hyvästä yritysjärjestelystä huolimatta on todettava, että kauppa on pieni: koko Ifin vakuutusmaksutulo kasvaa Trygin suomalaisten asiakkaiden myötä vain kaksi prosenttia. Sillä ei vielä kuuhun mennä, eikä järjestelyllä ole mainittavaa merkitystä Sampon osakekurssin lyhyen aikavälin kohtalolle. Tämä episodi on kuitenkin jälleen kerran osoitus Sampon johtokaksikon kyvystä luoda todellista omistaja-arvoa yritysjärjestelyissä maksetun kauppahinnan perusteella. Sampo ei suorita kasvuostoksia itseisarvoisesti, vaan ainoastaan kauppahinnan ollessa sopiva.

Suoraan konsernijohtaja Stadighia lainatakseni: ”Sampo on kärsivällinen metsästäjä”. Tämä tarkoittaa, että yritysjärjestelyissä toimitaan ostopuolella silloin, kun muut markkinatoimijat haluavat välttämättä myydä omaisuuseriään. Vastaavasti itse siirrytään myyntipuolelle siinä vaiheessa, kun muut haluavat kilvan ostaa. Trygiin liittyen halukkaan ostajan ei siis ollut syytä paljastaa ostointoaan ennen kuin myyjä kertoi omasta myyntihalukkuudestaan. Sama taktiikka on havaittu toimivaksi soveltaen myös yöelämässä, mutta se on tietysti asia erikseen.

Trygin Suomen-toiminnot ovat kiinnostaneet Sampoa varmuudella jo kauan. Nyt ajoitus oli Sampon osakkeenomistajien kannalta optimaalinen, sillä Tryg ilmoitti jo alkuvuonna harkitsevansa poistumista Suomesta. Kun toisella osapuolella on strateginen tarve divestoida liiketoimintaansa, ei kauppahinnalla ole useinkaan itseisarvoista merkitystä. Sampo pääsi siten nyt hyödyntämään tilaisuutta, jossa myyjä halusi eroon assetistaan puhtaasti strategisista syistä. Tämä oli nähdäkseni lähes ”fire sale” ensimmäiselle maksukykyiselle ostajalle.

Aamun tiedotteessa Sampo myös ilmoitti seuraavaa:

”If ja Nordea ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen, jonka mukaan Nordea
alkaa myydä Ifin vakuutuksia Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Latviassa ja
Liettuassa. Yhteistyösopimus astuu voimaan viimeistään 1.7.2013.”

Ifin, Nordean ja Trygin kolmiodraama alkaa purkautua Ifin ja Nordean suoraviivaisella lähentymisellä. Kirjoitin jo vuonna 2010, että

”Alkuvuonna 2010 Pohjoismaiden vahinkovakuutusmarkkinoiden kakkonen Trygvesta maalaili lehtihaastattelussa mahdollisuutta ostaa Sammolta If, mikäli hinta olisi sopiva. Detaljitietona, tällä hetkellä Trygvesta käyttää vakuutuksiensa jakelukanavana Nordeaa, kun taas If myy vakuutuksiaan lähinnä historiallisista syistä Sampo Pankin kautta.”

Parin vuoden aikana Tryg(vesta) on ajanut itsensä heikon kannattavuuden kierteeseen. Lisäksi yhtiö on joutunut vaihtamaan toimitusjohtajaa edelliseen viitaten. Uusi toimitusjohtaja on ottanut tehtäväkseen liiketoimintojen fokuksen palauttamisen, joten Tryg ei ole enää potentiaalinen ostaja Ifille. Eikä vähiten siksi, että Ifin kauppasumma olisi mahdottoman suuri Trygin kannettavaksi.

Mielestäni Tryg on ajanut itsensä paitsi pois Suomesta, myös paitsioon muualla Pohjoismaissa. Tähän viitaten on mielenkiintoista nähdä, miten syvälle Nordean ja Ifin yhteistyö jatkossa kehittyy. Nordea tullee lopettamaan Trygin kanssa solmimansa liiton ensi vuoden aikana, mikä muuttaa kilpailuasemaa merkittävästi pohjoismaisella tasolla – Nordeahan on toiminut Trygin jakelukanavana viime vuosina. If tullee vahvistamaan uuden jakeluyhteistyön voimaanastumisen jälkeen edelleen markkina-asemaansa. Sampon osakkeenomistajan näkökulmasta kannattaa myös seurata, miten Mandatum Life liikehtii oman jakelukanavansa suhteen. Toistaiseksi henkivakuutustuotteita myydään Danske Bankin (ent. Sampo Pankki) kautta, mutta ajan mittaan Nordea saattaa lähentyä myös tässä segmentissä jakeluyhteistyöhön liittyen.

Kun If ja Nordea ovat jo Pohjoismaiden selvästi suurimpia toimijoita omilla toimialoillaan, puuttuu Sampon värisuorasta enää Mandatum Lifen markkinaosuuden kasvattaminen pohjoismaisella tasolla. Tosin konsernijohto on epäillyt henkivakuutustoiminnan kannattavuutta muualla kuin Suomessa ja Baltiassa erilaisen lainsäädännön ja kilpailuympäristön vuoksi. Silti mieleen tulee ajatus, onko suuri pohjoismainen finanssitavaratalo sittenkin syntymässä vaivihkaa kulisseissa.

Vaikka tämän päivän uutinen ei ollut vielä ”se suuri yritysjärjestely”, on yksi asia jälleen vahvistettu: Sampon osakkeenomistaja voi nukkua yönsä hyvin, sillä laivan kapteenina toimii omistaja-arvon maksimoija. Kun viimeksi annoin risuja salkkuyhtiöni johdolle, on nyt aika lausua julkiset kiitossanat.

Kirjoittaja omistaa kirjoitushetkellä Sampoa ja merkittävän määrän Nordeaa. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

foolproofworld6 Marraskuu, 2012Uskotko näkeväsi lähitulevaisuudessa sammon ja nordean välillä yritysjärjestelyjä, joilla saatasiin nordean omistajille lihava tilipussi omistamisen ilosta?

Jukka Oksaharju6 Marraskuu, 2012foolproofworld: Odotan Nordealta kannattavia yritysjärjestelyjä lähivuosien aikana. Eurooppalaisten pankkien oman pääoman tuotot ovat romahtaneet selvästi viimeisen viiden vuoden aikana – vain harvat pankit kykenevät tuottamaan omalle pääomalle tuottoa edes oman pääoman teoreettisen kustannuksen verran. Järjestelyt ovat näin ollen vain ajan kysymys.

Olen kirjoittanut aiheesta melko paljon blogissani matkan varrella. Aiemmat kirjoitukseni löytyvät seuraavasta arkistosta.

http://nordnetblogi.fi/author/joksaharju/

On myös mahdollista etsiä aiempia tekstejä Nordea-tagilla seuraavasta linkistä.

http://nordnetblogi.fi/tag/nordea/

Kinski7 Marraskuu, 2012Kiitos hienosta blogista.

Late8 Marraskuu, 2012Aina puhutaan, että Sampon tuloksen tekevät If, Mandatum ja Nordea. Eikö Sammolla ole myös omaa pankkitoimintaa? Vai kenelle ne henkilöt, jotka Sampon konttoreissa työskentelevät, toimivat? Danske Bankille?

Pertsa8 Marraskuu, 2012Late,

Sampo Pankki, joka juuri muuttui Danske Bank:ksi on eri yritys kuin Sampo.
Sampolla ei ole muuta omaa pankkitoimintaa kuin Nordea.

opus8 Marraskuu, 2012Late, suosittelen tarkastelemaan Sammon historiaa jostakin nettilähteestä. Sampo Pankin konttoreissa työskentelevät nykyään juurin Danske Bankille, johon itse Sammolla ei taida enää muuta yhteistyötä olla kuin kuin nimi pankin kauppakirjassa ja sopimus If:in vakuutusten myymisestä.

Jukka Oksaharju8 Marraskuu, 2012Late: Sampo Oyj myi oman pankkitoimintansa eli Sampo Pankin tanskalaisille vuonna 2006. Tästä saaduilla rahoilla Sampo Oyj on nurkannut Nordeaa viime vuosina. Danske Bank sai vuonna 2006 oikeuden jatkaa Sampo Pankin nimen käyttämistä, mikä johtaa helposti harhaan omistussuhteiden arvioinnissa. Nyt Danske Bank on päättänyt luopua Sampo Pankin käyttämisestä brändinä. Syy saattaa olla ajoittaisesti negatiivinen julkisuus (kun Sampo Oyj ja Sampo Pankki yhdistetään mielikuvissa), jonka lähde sijaitsee Sampo Oyj:n puolella.

Toni10 Marraskuu, 2012Nallen ja stadigin trackrecord tosiaan sai jatkoa mutta tuohan nyt oli aivan selvää ainakin asiaa seuraaville. Hyvä näin mutta ei tässä nalle rivityöntekijää suurempia temppuja tehnyt. Paljon on siis tekemistä jatkossa, varsinkin että saadaan nordea yhteistyöstä todellista hyötyä. If:llä on oma vahva jakelu ja trygin osuus on ollut hyttysenpaukku tähän asti. Ei juuri mitään merkitystä mutta ehkä if pääsee vielä vahvemmin hyödyntämään näkyvyyttä. Provaattipuolella myös nettimyynnin osuus kasvaa.
Ps. Nallen ja buffetin ero? Buffet kehuu ja kehottaa ihmisiä käyttämään berkshire yhtiöiden tuotteita ja erittäin vahvasti mm. Geigoa. Nalle taas ei ole ottanut varsinaisesti kantaa konsernin tuotteisiin koskaan. Myöskään if:n mainonnassa ei mitenkään linkata yhtiötä sampo oyj alle. Tästäkin vois joskus mainita. No, ehkä nylt kun sampo pankin nimi poistuu niin if voi alkaaa suomessa käyttämään vanhaa nimeään vakuutusyhtiö sampo.
Sammon tarina on muuten hieno, pala suomalaista taloushistoriaa ja miten pienestä sampo vakuutusyhtiöstä tulikin pohjoismaiden johtava vakuutusyhtiö. Upea kasvutarina ja siitä nallelle pisteet. Ja vielä hyvä veronmaksaja ja saahan valtio sammosta mukavasti osinloja kun omistaako 14 prosenttia siitä. Vähän lohtua talvivaaran kurssilaskuun.

Make8 Joulukuu, 2012Nordean liiketoiminnan tuotot ovat kasvaneet vahvasti 2000-luvulla ja osakekohtainen oma pääomakin on noussut kohisten vuodesta toiseen. Kuitenkin jos katsoo osakekohtaista tulosta, siinä ei näy saman laista nousevaa trendiä ja osinkokin on käytännössä samalla tasolla kuin vuosituhannen alussa.

Miten arvioit sitä, että kasvavat tuotot eivät näy osakekohtaisessa tuloksessa ja osingoissa? Uskotko, että tulevaisuudessa tilanne tämän osalta paranee?

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit