Hyviä uutisia varustamoille

Aspon näkymät vuodelle 2012 paranivat merkittävästi eduskunnan hyväksyttyä tonnistoveron. Tonnistoveron käyttöönotto on ollut pitkäpiimäinen prosessi. Tähän uuteen veromuotoon yritettiin ensimmäistä kertaa siirtyä jo vuonna 2002, mutta ehdot olivat niin kovat, että ainoastaan yksi varustamo siirtyi tonnistoveron piiriin. Vuonna 2009 tehtiin uusi yritys, mutta EU hylkäsi verouudistuksen, koska ehdot olivat liian edulliset suomalaisille varustamoille.

Tonnistovero merkitsee käytännössä, että varustamot maksavat veroa laivan vetoisuuteen perustuvan tonniston mukaan tuloksen perusteella maksettavan veron asemesta. Varustamoliiketoiminnasta tulee lähestulkoon verovapaata, mikä on seurausta kansainvälisestä verokilpailusta. Tämä on kuitenkin Suomelle pieni myönnytys verrattuna siihen, että varustamot liputtaisivat laivansa ulos. Kriisitilanteissa on tärkeää, että on käytettävissä oma laivasto.

Aspon konserniyhtiö ESL Shipping on päättänyt siirtyä tonnistoveron piiriin takautuvasti 1.1.2011 alkaen. Tämä tarkoittaa, että vastikään julkistettu vuoden 2011 tilinpäätös näyttää huonommalta kuin mitä se todellisuudessa on. Osakekohtainen tulos paranee noin 0,10 eurolla 0,45 eurosta 0,55 euroon. Yhtiö tulee korjaamaan vuoden 2012 ensimmäisessä osavuosikatsauksessa tonnistoveron vaikutuksen vuodelta 2011.

Aspon osakekurssi on näyttänyt melko haastavalta esimerkiksi P/E-luvun perusteella. P/E-luku tämän päivän kurssilla ja viime vuoden tuloksella olisi ollut noin 18, jos tonnistoveroa ei olisi hyväksytty. Jos huomioimme tonnistoveron tuomat hyödyt ESL Shippingille, laskee P/E-luku 14:ään, mitä voi pitää täysin kohtuullisena.

Tonnistoveroon siirtyminen tule myös parantamaan selvästi Aspon mahdollisuuksia maksaa suuria osinkoja. Tämä on varsin myönteinen seuraus verouudistuksesta, semminkin kun Aspo on muutenkin tullut tunnetuksi varsin osakasystävällisenä yrityksenä.

Omistamme Aspon osakkeita.

Photo credit: Lightmash / Foter / CC BY-NC-SA

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit