Hyviä päätöksiä vuodelle 2013

Ensinnäkin onnittelut hienosta ja raikkaasta uudesta Nordenetin blogialustasta ja hyvää uutta vuotta kaikille lukijoille!

Lupasin pitkästä aikaa raapustella terveisiä arjen talousasioista, kiitos kannustavien muistutusten 😉 Ajankohtaan aiheeksi sopii mielestäni näin vuoden alkaessa positiivisesti elämäämme vaikuttavien päätösten tekeminen. Jostain syystä näiden päätösten tekeminen juuri vuodenvaihteen tietämillä tuntuu luontevalta – vaikka kukaan ei käskekään jättämään näitä tekemättä vaikkapa lokakuisen maanantaiaamun ruuhkassa Länsiväylällä.

Itse olen kunnostautunut jo parilla eri lupauksella. Toisaalta lupasin jo syksyllä pistää itseni fyysisesti hyvään kuntoon kesään 2013 mennessä. Yrittäminen on omassa tapauksessani lipsauttanut itseni pois raiteilta fyysisen kunnon osalta ja siksi olen tästä päätöksestä erityisen ylpeä. Runkeeper  kertoo lenkeillä tilannetietoa suoraan korvanappeihin ja Spotify-soittolista mehustaa lenkkejä todella mukavasti.

Toinen tekemäni päätös oli vuoden vaihteeseen ajoittunut hurmoshenkinen Facebook-lupaukseni: Vuodelle 2013 lupaan olla itse onnellinen ja tehdä mahdollisimman monen ihmisen siinä kyljessä onnelliseksi.” 

Tässä on siis edessä kunnianhimoisia aikoja toteuttaa tehtyjä päätöksiä ja varsinkin tämän viimeisimmän kanssa, sillä vuosi 2012 oli henkilökohtaisen elämäni osalta vaikein vuosi toistaiseksi koko elämässäni. Takanani oleva tuore ero pitkästä parisuhteesta ja päälle yrittämisen haasteiden kasaantuminen ovat molemmat osaltaan varmasti vaikuttaneet mm. kykyyn tuottaa luettavaa tekstiä teille, rakkaat lukijat.

Olen haastavien aikojen keskellä – ja ehkä juuri niiden ansiosta – vahvasti sitä mieltä, että ilman päätöksiä – sellaisia, jotka vaikuttavat elämämme suuntaan nousujohteisia trendejä tuottaen – tuskin selätämme oman elämämme vastoinkäymisiä kovinkaan tehokkaasti. Onnellisuusprofessori Markku Ojanen puhui Tastulan Maaritin ”Seitsemäs taivas” -ohjelmassa noin viikko sitten siitä kuinka turhaa ja silti kovin yleistä menneisyyden tapahtumien ”vatvominen” on. Aikamuodoista nykyhetkessä eläminen Läsnäolon voima – kirjan opein onkin paras lääke henkisen tasapainon saavuttamiseen niillä vaikeimmilla hetkillä.

Mikäli ihmettelit miten oma vaikea vuoteni 2012 liittyy niihin otsikoihin, joiden parissa olen tekstejä tänne suoltanut, niin ei hätää. Yhteys löytyy ja silta on vahva. Taloudellinen tulevaisuutesi on nimittäin yhtä lailla ”päätösasia”. Ilman selkeää ja sitoutunutta päätöstä oman talouden kuntoon laittamisesta tai vaurastumisesta tuskin mitään ihmeitä tällä saralla tulee osaltasi tapahtumaan. Vaikka korostan tässä päätöksenteon merkitystä, pitävä päätös vaatii mielestäni oman aikansa ja tilansa. Olenkin sitä mieltä, että parempi tehdä vähemmän, mutta vahvempia päätöksiä. Itselläni ainakin tuppaa liian ”heppoiset heitot” nimittäin unohtumaan liian helposti. Kun siis päätät, päätä vasta kun olet todellakin täysillä päätöksesi takana.

Mikäli päätät siis tehdä merkittävän askeleen kohti taloudellista riippumattomuutta tänään tai huomenna, tee se suurempi raamipäätös ajan kanssa: oletko sitoutunut, onko nyt oikea aika, onko tämä jotakin sellaista, mitä todella haluat? Sen päälle on hyvä tehdä pienempiä päätöksiä samojen raamien sisällä. Listaan alle muutaman esimerkin, poimi näistä tai keksi itse lisää:

–          Alan kiinnittää enemmän huomiota ulkona syömiseen ja shoppailuun; onko kaikki tämä todella tarpeen?

–          Suurten hankintojen kohdalla pyrin jatkossa tietoisesti pidentämään ostoprosessia, jotta löydän sen parhaan ratkaisun todelliseen tarpeeseen, en hetkelliseen tunteeseen

–          Osallistan myös puolisoni tulemaan mukaan säästämis- ja vaurastumistalkoisiin – näin siitä tulee yhteinen juttu ja onnistumisista palkitaan yhdessä

–          Seuraan omaa talouttani jatkossa kuukausittain: tunnistan näin paremmin, mihin raha ensinnäkin menee ja voin siten tehdä osuvampia ohjausliikkeitä

Tänään on, hyvä lukijani, aivan loistava päivä tehdä hyviä päätöksiä. Samoin on huomennakin. Ja ylihuomenna. Tee mielellään sellaisia päätöksiä, jotka edistävät omaa hyvinvointiasi ja tulevaisuuttasi. Anna aina itsellesi anteeksi myös ajoittaiset repsahdukset. Tärkeintä on suunta ja tarkoitus.

Toistona vielä hyvää uutta vuotta Sinulle!

t. Jussi Muurikainen

 

 Kommentit:

 

 

 

/Jussi Muurikainen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit