Hyppäämme pois Stockmannin kyydistä

Myimme tänään Stockmannin osakkeet eksperttisalkustamme ja jäämme seuraamaan yhtiön etenemistä toistaiseksi sivusta. Ostimme osakkeet kaksi vuotta sitten hintaan 12,49 euroa, mistä laskettuna osingot mukaan lukien tuottomme jäi karkeasti nollaan. Stockmann on kärsinyt erittäin vaikeasta markkinatilanteesta etenkin Suomessa eikä tähän ole näköpiirissä piristymistä. Tämän lisäksi perinteisen tavarataloliiketoiminnan osalta yhtiön toimiala on murroksessa, jonka vaikutuksia Stockmanniin seuraamme mieluummin sivusta katsoen. Alkuperäinen sijoitusideamme siis epäonnistui. Nyt oli aika arvioida tilanne uudelleen, myöntää virheet ja katkaista tappiot.

Perusteemme Stockmannin ostolle kaksi vuotta sitten oli yksinkertainen. Markkina oli vähitellen elpymässä ja yhtiöllä oli takanaan raskas investointivaihe, jonka hedelmiä piti päästä poimimaan asteittain parantuvan kannattavuuden ja vahvan kassavirtatuoton muodossa. Osakkeen arvostus näytti houkuttelevalta tämän valossa. Toisin kävi. Markkina on sulanut käytännössä alta etenkin Suomessa, joka tuo puolet liikevaihdosta. Seppälä on ajautunut selkeisiin kannattavuusongelmiin, eikä mielestämme yksikön käännettä ole näköpiirissä. Venäjällä Stockmannin näkymät ovat alkaneet heikentyä kuluvan vuoden aikana maan talousnäkymien mukana. Ainoa valopilkku Stockmannissa on ollut erittäin positiivista kehitystä jatkanut Lindex, jolla on myös selvää kansainvälistä potentiaalia. Käytännössä Lindex Ruotsi ja Norja kannattelevat Stockmannin tulosta.

Lindexiä on moitittu kalliiksi kaupaksi Stockmannille, mutta todellisuudessa yksiköstä on muodostunut Stockmannin pelastus. Ennusteidemme valossa ilman Lindexiä Stockmann tekisi tänä vuonna karkeasti nollatuloksen. Sijoittajat eivät katsoisi tätä hyvällä. Lindex paikkaa Stockmannin muita ongelmia vaikeassa markkinatilanteessa, mutta tässä muotiketjussa on potentiaalia myös ajuriksi, joka vielä jonain päivänä nostaa Stockmannin uuteen loistoon. Suunnitelma laajentua Kiinaan 100 myymälän voimin on mielenkiintoinen kiihdytys kansainvälistymiseen.

Lindex pitää Stockmannin osakkeen edelleen mielenkiintoisena, mutta vaakakupissa painavat Seppälän haasteet sekä perinteisen tavarataloliiketoiminnan käynnissä oleva murros, jonka vaikutuksia on vaikea ennakoida. Tavaratalon rooli vähittäiskaupassa on hämärtymässä, mikä näkyy jo erittäin selkeästi muun muassa Keskon suurissa vaikeuksissa olevan Anttilan luvuissa. Vaikean markkinatilanteen lisäksi kilpailu lähes kaikissa tuotekategorioissa kiristyy voimalla nettikaupan ja uusien tulokkaiden myötä. Pahimmillaan kuluttaja menee Stockmannille sovittamaan uusia kenkiä, katsoo paikan päällä niille älypuhelimestaan halvimman nettikaupan hinnan ja tilaa kengät sieltä. Stockmannille jää käteen pelkkiä kuluja ja verkkokauppa ottaa tuotteen marginaalin. Kyseessä on ääriesimerkki, joka on kuitenkin jo jossain määrin todellisuutta.

Meillä ei eksperttisalkussamme riittänyt toistaiseksi kärsivällisyyttä katsoa, mitä toimialan murros tarkoittaa tavarataloliiketoiminnalle ja koska suomalainen kuluttaja ylipäätään saa ostovoimansa ja -halunsa takaisin.

Omistamme itse Stockmannissa osakkeita.

-Inderes

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit