Huonosti käyttäytyvät ETF-sijoittajat

Sijoittajien rationaalisuus on yksi sijoituskirjallisuuden suosituimmista aiheista. Usein tämä koskee erityisesti osakesijoittamista. Miksi kuitenkin niin harvoin kirjoitetaan ETF-sijoittajien rationaalisuudesta?

Todellisuudessa ETF-rahastot voivat olla pörssissä ali-tai ylihinnoiteltuja ja on vaikea uskoa niihin sijoittavien käyttäytyvän rationaalisesti. Hinnoitteluvirheet tosin ovat pienempia, mutta ETF-rahaston toimintamekanismi häiriintyessä, sijoittajien toiminnan järjettömyys paljastuu.

Tässä listaan kolme kuluvan vuoden esimerkkiä pörssinoteerattujen sijoitustuotteiden hinnoitteluvirheistä, jotka kertovat siitä, että moni niihin sijoittava ei oikeasti tiedä mitä on tekemässä.

– The Market Vectors Egypt Index ETF (EGPT)

Egyptin levottomuuksien levitessä sen pörssi suljettiin.  Tämä taas johti siihen, että ETF-rahaston toimintamekanismi häiriintyi ja sillä ei ollut ajan tasalla olevaa indeksiä, jota seurata. ETF-rahasto alkoi siis elämään omaa elämäänsä ja sen arvo nousi korkeimmillaan noin 28 % suuremmaksi, kuin vastaavien sijoitusten arvo. Kun pörssi lopulta aukesi, osuuden arvo romahti. ETF-rahastoon sijoittavilla oli siis täysin ylioptimistiset odotukset pörssin tulevaisuuden kehityksestä.

–  The Dow Jones-UBS Cotton Subindex Total Return (BAL)

Puuvilla hinta oli ennätyslukemissa ja sen hinnan muutosten volatiliteetti oli suuri. Tämä johti siihen, että futuurimarkkinoilla löi usein circuit baker kiinni eli kaupankäynti keskeytettiin liian suurten hinnan muutosten vuoksi. ETN-osuuden arvo kuitenkin usein saattoi ajoittain olla montakin prosenttia korkeampi kuin osuuden arvo. Usein ylihinnoittelun jälkeen hinta kuitenkin romahti ja sijoittajat saattoivat seuraavana päivänä kärsiä kaksinumeroisia tappioita. Lopulta puuvilla ei edes loppunut maailmasta kesken ja ETN-osuuden arvo on viimeisen kuukauden aikana huomattavasti laskenut sen huippulukemista.

–  The Dow Jones-UBS Natural Gas Subindex Total Return (GAZ) ja United States Natural Gas Fund (UNG)

Kahden yllä mainitun ETN:n tarkoitus on seurata maakaasun hintaa eivätkä liioin eroa strategialtaan toisistaan. Niiden ero kuitenkin on se, että GAZ on ollut suljettu ja sen osuuksien luonti/lunastus ei toimi. Tämä taas on johtanut siihen, että sen etuoikeutetut markkinatakaajat eivät pysty pitämään osuuden markkinahintaa lähellä sen sijoitusten arvoa. Sen markkinahinta onkin ollut ajoittain yli 10 % korkeampia kuin osuutta vastaavien sijoitusten arvo. Tämä sinänsä ei ole ihmeellistä, koska pörssissä on listattuna suljettuja rahastoja, joiden markkina-arvo saattaa erota huomattavasti niiden sijoitusten arvosta. Ihmeellistä on kuitenkin se, että sijoittajat eivät mieluummin sijoita toiseen vastaavaan maakaasu ETN:ään, josta ei joutuisi maksamaan ylihintaa.

Pörssinoteerattuihin rahastoihin sijoitettaessa kannattaa todellakin ottaa selvää niiden hintojen perusteista ja miettiä mitä niistä kannattaa maksaa.

 

/Jarkko Peltomäki

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit