Huonoimmat sijoitukset Kiinasta

Mielestäni Kiina on yksi maailman huonoimmista sijoituskohteista ja ihmettelen suuresti sijoittajien kiinnostusta Kiinaa kohtaan.

Useat sijoittajat tietysti pitävät Kiinaa hyvänä sijoituskohteena, koska sen kasvu ja kasvupotentiaali ovat huomattavia. Todellisuudessa yksittäisten maiden inflaatiokorjattujen tuottojen ja talouskasvujen välillä on pikemminkin negatiivinen relaatio. Hyvällä talouskasvulla pitäisi siis saada huonoja tuottoja.  Syitä tähän on monia, mutta tiivistetysti voidaan sanoa, että ne ovat lähinnä poliittisia.

Analyytikot ja strategistit eivät kyseistä ongelmaa valittavasti huomioi ja arvonmääritysmallien kasvukomponentti perustuu liialti arvioon talouskasvusta.

Joka tapauksessa Kiina on yksi malliesimerkki siitä, kuinka talouskasvu ja pörssituotot ovat eria asia. Esimerkiksi tästä linkistä saa jonkinlaisen kuvan Sanghain pörssin indeksistä, jonka tämän hetkinen pisteluku on 2650. Vuosien 1992-1993 huipuista indeksi ei ole siis edes kansikertaistunut.  Tämä on ällistyttävää, kun inflaatio ja ja Kiinan nouseminen talousmahdiksi tänä aikana otetaan huomioon.

Eikä siinä vielä kaikki.

Minua myös huolestuttaa ylipäätäntä se, että kuinka moni kiinalainen sijoituskohde ei olisi pyramidihuijaus. USAn pörsseihin on listattu suuri määrä erilaisia kiinalaisia small cappeja, joiden arvostukset ovat täysin pohjilla siitä syystä, että on löytynyt paljon viitteitä petoksesta ja talousinformaation vääristelystä. Hiljattain mm. John Paulsonin hedgerahasto on realisoinut jättitappiot kiinalaisesta Sino-Forest Corporationista.

Edellä mainittu siis koskee yrityksiä, jotka ovat jotenkin kohdanneet USAn lainsäädännön, mutta entä muualla listatut kiinalaiset yritykset….?

Eikä siinäkään vieläkä kaikki.

Kiinassa on rakennettu keskusohjauksen määräämänä valtava määrä asuntoja ja kaupunkeja, jotka seisovat tyhjinä. Näillä asunnoilla sitten rikkaat kiinalaiset ovat spekuloineet.  He ovat myös ostaneet Hong Kongista valtavan määrän asuntoja, jotka jopa sielläkin saattavat seistä tyhjillään (kts. video aavekaupungista), kun samaan aikaan niiden hinnat lyövät ennätyksiä. Ongelmana vain on se, että asuntojen hintatasot eivät millään kohtaa tavallisten kiinalaisten tulotasoa (=potentiaaliset ostajat). Kuplan puhkeaminen voisi tehdä pahaa jälkeä…

Sijoituskohteitani valitessa vältän Kiinaa.

 

/Jarkko Peltomäki

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
15.05.2014 09:59

Kansa vaan ihmetellyt ette4 mite4 toi Vene4je4 nyt tullieon on hermostunut . Kansa on ollut autuaan tiete4me4tf6n miete4 kulisseissa on tapahtunut. Myf6ske4e4n ulkoasianvaliokunnalle ei ole kerrottu, ette4 tietoa vuotanut. Se ulkoasianvaliokunnan je4senille on kerrotu lehdisse4, ette4 Suomen ilmatilaa taas loukattu jne .