Huhtamäki: kehittyvät markkinat kovassa kasvussa

Huhtamäki on viime vuodet ollut unohtunut osake salkussamme. Pörssi on ollut täynnä mielenkiintoisempia analyysikohteita ja Huhtamäen kurssikehitys on ollut suoraan sanottuna tylsä. Kurssi on tosin enemmän kuin kaksinkertaistunut vuoden 2008 lopun pohjatasolta, mutta viimeisen puolentoista vuoden aikana kurssi on enemmän tai vähemmän polkenut paikallaan.

Finanssikriisi iski yllättävän kovasti Huhtamäen myyntiin. Liikevaihto laski vuosien 2008 ja 2009 aikana yhteensä runsaat 20 prosenttia, mikä on harvinaisen paljon, kun yhtiön liikevaihto normaalisti on noussut samaan tahtiin kuin inflaatio. Siten ei myöskään ollut yllättävää, että liikevaihto elpyi voimakkaasti viime vuonna ja elpyminen on jatkunut myös kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Yhtiö on kamppaillut ensimmäisellä neljänneksellä nousevien raaka-ainekustannusten kanssa, mikä on heikentänyt kannattavuutta. Yhtiön kertoi onnistuneensa hyvin nousevien raaka-ainekustannusten hallinnassa. Se heijastui ensimmäisen neljänneksen tulokseen, joka oli ehkä hieman analyytikkojen odotuksia parempi. Raaka-aineiden hintojen nousun jatkuminen rasittaa kuitenkin kannattavuutta myös jatkossa.

Huhtamäki on onnistunut hyvin tuotantokustannusten siirtämisessä hintoihin. Hinnanmuutosten vaikutus näkyy yhden-kahden neljänneksen viiveellä. Tästä syystä kannattavuuskaan ei parane heti. Voimme kuitenkin odottaa tuloksen kohentuvan selvästi, kun raaka-aineiden hinnat vakautuvat.

Vahvin kasvu tulee kehittyviltä markkinoilta. Koko konsernin liikevaihto kasvoi vuositasolla kiinteillä valuuttakursseilla neljällä prosentilla, kun taas kehittyvien markkinoiden liikevaihto kasvoi 17 prosentilla. Yhtiön vahvin kasvupotentiaali tulee tulevaisuudessa siten kehittyviltä markkinoilta.

Huhtamäki on lähes aina ollut pettymys sijoituskohteena. Huonoja tuloksia on yritetty selittää yllätyksillä ja korkeilla raaka-ainehinnoilla. Yhtiöllä on kuitenkin tänä päivänä toinen johto kuin ennen finanssikriisiä ja yhtiö on osoittanut, että se pystyy korottamaan hintoja samaan tahtiin kuin raaka-aineiden hinnat nousevat. Vahvin kasvu tulee kehittyviltä markkinoilta, mikä saattaa jossain vaiheessa alkaa kiinnostaa sijoittajia. Siten se varmasti myös tulee tukemaan osakekurssia.

Omistamme Huhtamäen osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit